Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні інформаційні системи - метод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.17 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Створення власного сайту на безкоштовних пошукових серверах

5.1 Загальні відомості

На сьогоднішній час вже став аксіомою той факт, що Інтернет-сайт є невід’ємною частиною будь-якого бізнесу. Причому йдеться не лише про іміджевий аспект – річ у тім, що Інтернет - представництво дійсно таки надає дуже важливі переваги, а саме:

  • Рекламує ваш бізнес 24 години на добу, 7 днів на тиждень, 365 днів на рік, не знаючи вихідних, свят та перерв на обід;

  • мінімум витрат на отримання ефективної реклами;

  • сайт по суті є торгівельною точкою, доступною майже для усього населення земної кулі;

  • зниження витрат на роботу з клієнтами та зменшення навантаження на секретаря;

  • розширення ринку збуту та пошук партнерів за рахунок інших географічних регіонів;

  • можливість здійснювати процедуру продажу автоматично в режимі реального часу;

  • розміщення всієї необхідної інформації щодо вашої пропозиції в різноманітному вигляді: друкованому, графічному, аудіо, відео, мультімедійної презентації;

  • можливість персонального звернення до вашого замовника;

  • створення іміджу, що сприятиме підвищенню конкурентноздатності вашого бізнесу;

  • бізнес-сайт здатен збільшити прибуток на 5-20% в місяць!

Взагалі-то існує принаймні три способи створення власного веб-сайту. Спосіб перший і найбільш витратний – залучення команди спеціалістів-професіоналів: дизайнер +HTML-верстальник+програміст (замовлення сайту на ІТ-фірмі). В Києві професійна розробка сайту коштує від 1 тис. у.о., проте і результат отримаєте відмінний. Інший шлях полягає в тому, щоб власноруч почати освоєння “сайтобудівельної премудрості” – для цього вам потрібно вивчити мову HTML, якою написані всі документи в Інтернеті, знатися на комп’ютерній графіці Photoshop, Corel Draw та ін. Також корисно мати уявлення про архітектуру Інтернету, знати, що таке веб-сервер, FTP і т.п. Отримаєте добрі результати, проте витратите багато часу.

І на кінець, третій спосіб дозволить вам створити власну веб-сторінку “за 60 секунд” – мається на увазі створення Інтернет сайту на базі готових шаблонів, для чого вам знадобиться лише елементарні навички роботи з комп’ютером та Інтернет. На ньому ми і зупинимося. Отож, для створення власного сайту вам потрібно віднайти сервери, що надають послуги з конструювання та розміщення веб-сайтів (www.narod.ru або ще www.era.com.ua).

Створіть свій власний сайт за 5 хвилин. Не треба ніяких спеціальних знань програмування, дизайну та розробки сайтів. Подібні сторінки-конструктори дозволяють створювати макети сторінок візуальним способом – розміщувати на них текст та ілюстрації не вдаючись до тонкощів їх внутрішнього устрою. Цей процес нагадує створення документу в текстовому редакторі Microsoft Word, але в результаті ви отримаєте не ділового листа або відомість, а веб-сторінку, яку потім можна буде зразу ж і розмістити на даному сервері. Конструктор зробить усю складну роботу за вас. В кінці кінців ви отримаєте сайт, дуже схожий на справжній (див. рис 5.1).

Рисунок 5.1 – Приклад власноруч створеного веб-сайту

Основна задача веб-дизайнера – зробити інтерфейс сайту “дружнім” для користувачів та приємним для клієнтів. Для цього при створенні сайту потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Навігація (спосіб переміщення по розділам сайту за допомогою гіперпосилань) повинна бути зручною, а панель навігації – яркою та помітною. Не скупіться на посилання – чим їх більше, тим легше відвідувачам.

  2. Тексти повинні бути максимально короткими та цікавими. Відвідувачів втомлюють суцільні тексти без абзаців. Пам’ятайте, що Інтернет – це не книга, а специфічний носій інформації.

  3. Поєднання кольорів не повинно напружувати зір. Не використовуйте блідих (рожевий на салатовому фоні) або надто контрастних (білий на чорному) кольорів. Добре виглядають білий на синьому, темний (але не чорний!) текст на світлому пастельному фоні.

  4. Графіка. Не перевантажуйте нею сторінки, намагайтеся, щоби елементи не були надто крупними. Інакше вони будуть довго завантажуватися.

  5. Посилання на сайти, присвячені тій же темі, що і у вас, повинні бути присутніми обов’язково.

Як вже зазначалося, існують сервери, що дозволяють безкоштовно розміщувати на них інформацію. Прикладами виступають знову ж таки наші знайомці www.narod.ru та www.era.com.ua. Користуючись era.com.ua ви одержите адресу для вашого сайта: http://users.era.com.ua/ваш_сайт. Конструктор на narod.ru дотримується більш стильної і прогресивної технології і там можна отримати домен http:// ваш_сайт.narod.ru.

І наостанок, не забувайте, що успіх Інтернет-проекту напряму залежить від кількості відвідувань вашої віртуальної сторінки. Можна скористатися різноманітними способами заохочення відвідати ваш сайт. Це особливо важливо, якщо сайт має певну тематичну спрямованість та може зацікавити багатьох в мережі Інтернет:

  1. Найбільш простий засіб зробити сайт часто відвідуваним – реєстрація його в відомих пошукових системах (індексація). На сайті будь-якої з подібних систем є форма для реєстрації нового ресурсу. Вам необхідно внести короткий опис, ключові слова, пов’язані з тематикою сайту. Через деякий час пошукова система занесе сайт до своєї бази даних і почне видавати посилання на ваші сторінки.

  2. Інший спосіб привабити відвідувачів – використання перехресних посилань. Ви можете найти в мережі ресурси з аналогічною тематикою та домовитися з їх власниками щодо розміщення посилань: на вашому сайті публікується посилання на інший ресурс, а його власник розміщує в себе посилання на вас. Ефективність такого обміну посиланнями буде вищою, якщо ви створите для реклами сайту невеликі графічні зображення, що називаються банерами.

  3. В Інтернеті також існують платні служби, за допомогою яких можна замовити рекламу на інших сайтах з високою відвідуваністю – наприклад, на популярних сайтах новин. Також можливо “просувати” свій сайт за допомогою участі в обміні банерами через спеціалізовані банерні мережі.

  4. Щоб відвідувачі вашого сайту отримували інформацію про поновлення та нових розділах на сайті, можна скористуватися стандартним скриптом для організації розсилок новин та іншої корисної інформації. Будь-який відвідувач вашого сайту зможе підписатися на розсилку та отримувати інформацію про зміни на сайті, яку ви будете повідомляти зацікавленим в цьому особам через дану розсилку.