Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Медсестринство в хірургії.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Методика обстеження хворого з хірургічною патологією.

Х В О Р И Й

Методи обстеження.

Збирання анамнезу:

  • скарги;

  • анамнез захворювання;

  • анамнез життя;

  • загальний анамнез.

Загальний огляд:

  • пальпація;

  • перкусія;

  • аускультація.

Об’єктивне дослідження:

  • огляд;

  • пальпація;

  • перкусія;

  • вимірювання розмірів різних ділянок тіла.

Додаткові методи дослідження:

  • лабораторні;

  • рентгенологічні та ін.

Д І А Г Н О З

Передопераційна підготовка операція

Медсестринська діагностика та обстеження пацієнта є послідовним і динамічним процесом збору і аналізу даних про стан здоров’я пацієнта і складається зі: 1) збору анамнезу; 2) об’єктивного (фізичного) обстеження; 3) лабораторного та інструментального досліджень. Ці дані дають можливість створити базу даних про пацієнта і оформити "сестринську" карту стаціонарного або амбулаторного хворого.

Збір анамнезу та виявлення загальних відомостей про хворого: з’ясовують прізвище, ім’я, по батькові; вік; освіту; національність; сімейне становище; професію, в якій установі, підприємстві працює, на якій посаді чи домогосподарка, пенсіонер; місце проживання; дату госпіталізації.

Розпитувати важкого хворого слід у такій формі, щоб він відповідав одним словом або знаком, стверджувальним чи заперечувальним.

Основні скарги хворого: спочатку з’ясовують головні, або провідні, скарги, детально виявляють їх характер. Вивчення основних скарг дозволяє зробити висновок про характер захворювання.

Історія захворювання. Необхідно встановити: коли (скільки часу тому), як (раптово, відразу гостро, повільно, поступово), за яких умов, якими ознаками і в якій послідовності виникли прояви даного захворювання; коли звернувся за допомогою; яке лікування застосовували, і які його результати.

Наявні та потенційні проблеми пацієнта. На основі анамнезу хворого необхідно встановити теперішню наявну (біль, гарячка, кровотеча, нудота та ін.) і потенційну проблеми хворого: давність і характер захворювання (гостре, підгостре, хронічне); перебіг захворювання (покращення, стабільне, погіршення); причини захворювання, застосовані методи лікування та їх ефективність. Після цього встановлюють медсестринський діагноз. Ним може бути окремий симптом або синдром.

Фізичне обстеження хірургічного хворого. Ознайомившись зі скаргами хворого, анамнезом розвитку захворювання, соціально-побутовими умовами, сімейним анамнезом, починають об’єктивне обстеження.

Техніка огляду: зміни загального стану, оцінюють вираз обличчя, свідомість, виявляють положення хворого в ліжку, з’ясовують стан живлення.

Важливим в обстеженні хірургічного хворого є вивчення місця захворювання (status localis morbi, locus morbi). Місцем ураження можуть бути ділянка тіла, орган, кінцівка, шия, голова та ін. Обстеження ураженої ділянки розпочинають з місцевого огляду (inspectio).

Пальпація (від лат. palpatio – обмацування) – клінічний метод обстеження за допомогою дотику з метою вивчення фізичних властивостей і чутливості тканин і органів, топографічних співвідношень між ними і виявлення деяких функціональних явищ в організмі (температури шкіри, пульсації судин, перистальтики кишечника).

Перкусія (від лат. percussio – вистукування) – метод обстеження, який грунтується на постукуванні по поверхні тіла хворого з оцінкою характеру звуку.

Аускультацію (від лат. auscultatio – вислуховування) проводять за певними правилами й умовами. В приміщенні повинно бути тихо, тепло. Під час аускультації хворий стоїть або сидить. Аускультація має значення при хірургічному обстеженні для визначення характеру перистальтики кишок при різних абдомінальних і судинних захворюваннях, при післяопераційних легеневих ускладненнях.

Антропометрія (від грец. antropos – людина, metron – міра) метод вимірювання морфологічних і функціональних ознак людини.