Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
philos_pravo.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать

Тема 13: Проблема суспільства: соціальна філософія та філософія історії.

Поняття “суспільство” і його характерні ознаки. Суспільство як адаптивно-адаптуюча система. Об’єктивні і суб’єктивні фактори в формуванні і функціонуванні суспільства. Виробництво. Матеріальне і духовне виробництво, співвідношення між ними. Утилітарне і безкорисливе. Діяльність і потреби. Основні види діяльності і потреб. Предмет діяльності. Опредмечування і розпредмечування. Перетворювальна діяльність. Практика. Види і структура практики. Практика і теорія. Пізнавальна діяльність. Чуттєва і раціональна ступені пізнання. Емпірія і теорія. Досвідне і наукове знання. Уява і достовірність. Істина, її види і критерії. Істина і правда. Ціннісно-орієнтаційна діяльність. Цінності і їх різновиди. Цінність і оцінка. Основні сфери ціннісно-орієнтаційної діяльності. Роль цінностей в формуванні особистості і в її поведінці. Творчість як вид діяльності. Творчість і проблема творчого потенціалу. Спілкування як засіб соціалізації і гуманізації індивідів. Спілкування і комунікація. Види спілкування. Соціально-психологічні проблеми спілкування.

Тема 14: Особа і суспільство.

Особа як предмет філософського осмислення і наукового інтересу. Поняття “індивід”, “індивідуальність”, “особа”. Природно-біологічні детермінанти життєдіяльності і поведінки людини. Соціально-культурні фактори формування і функціонування особистості. Особа як суб’єкт історичного процесу. Талант і посередність. Доля і характер. Сенс життя. “Смисловий центр” і “екзистенціальний вакуум”. Покликання. Покликання і роль. Раціонально-нормативне і емоційно-особисте в життєдіяльності і поведінці людини. Поняття “свобода”. Свобода і свавілля. Свобода і вибір. Свобода і відповідальність. Проблема смерті і безсмертя, її вирішення філософією, релігією і наукою.

Тема 15: Філософія культури. Культура і прогрес: глобальні проблеми сучасності.

Поняття “культура”. Матеріальна і духовна культури. Культура суспільства й культура індивідуума. Поняття “цивілізація”. Культура і цивілізація. Прогрес. Типи прогресу. Прогрес і регрес. Сучасний світ, його особливості і основні суперечності. Сцієнтизм і антисцієнтизм, “технологічний оптимізм” (Д.Белл, З.Бжезінський, Дж.Гілберт та ін.) і “антропологічний песимізм” (Г.Маркузе, О.Хакслі, М.Хайдеггер, Е.Фромм та ін.) в оцінках майбутнього людства. Проблеми “денатуралізації” людини і “урбанізації” її середовища, інтернаціоналізації і “космополітного утилітаризму”, загроза “укоріненості” сучасної людини; втрата чітких орієнтирів і визначених цінностей; наростання машинізації і автоматизації; “заорганізованість” і “закодованість” існування людини ззовні; “атомізування” людей, криза міжособистісних відношень; погіршення фізичного і психічного здоров’я. Глобальні проблеми сучасності та їх прогнозування. Пошуки виходу з кризи.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

Кількість годин відведених на:

Тема

Лекції

Семінарські заняття

Самостійну роботу

Всього

Змістовний модуль І. Філософія, її предмет, функції та роль у суспільстві. Основні етапи розвитку світової філософської думки

Тема 1: Філософія, її предмет, основні функції і роль в суспільстві.

4

2

2

Тема 2: Філософія Стародавнього Сходу: Індія та Китай.

2

1

4

Тема 3: Антична філософія.

4

1

10

Тема 4: Філософія середніх віків та філософія Відродження.

2

1

10

Тема 5: Передумови виникнення та формування філософської думки Київської Русі. Гуманістичні та реформаційні ідеї в філософській думці України. Українська філософія доби бароко. Києво-Могилянська Академія та її роль в розвитку української філософії Г.С.Сковорода.

2

1

8

Змістовний модуль ІІ. Некласична та постнекласична доба розвитку світової філософії

Тема 6: Філософія Нового часу та Просвітництва.

2

1

10

Тема 7: Німецька класична філософія та філософія марксизму.

4

2

10

Тема 8: Філософська думка України першої половини ХІХ ст. Розвиток філософської думки України кінець ХІХ – початок ХХ ст.

2

1

6

Тема 9: Сучасна світова філософія ХХ-ХХІ ст.

4

2

12

Змістовний модуль ІІІ. Основна філософська проблематика

Тема 10: Проблема субстанційних основ світу. Проблема матеріального та ідеального в філософії.

Ідеальне, душа, дух.

2

1

4

Тема 11: Категорії як структури буття. Матерія та її основні форми.

4

1

8

Тема 12: Проблема антропосоціогенеза в філософії. Свідомість, її походження і сутність.

4

2

6

Тема 13: Проблема суспільства: соціальна філософія та філософія історії.

4

6

Тема 14: Особа і суспільство.

2

4

Тема 15: Філософія культури. Культура і прогрес: глобальні проблеми сучасності.

2

2

Всього за курсом:

44

16

102

162

4. Теми (та плани) семінарських занять

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]