Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKE THE GRADE (кафедра).doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

6.3. Mediation

Ex. 1. Translate the following text into English.

ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ

Найвідоміші вчені планети передбачають для Землі жахливі наслідки глобального потепління. Приблизно через 100 років Крим перетвориться в маленький острів, третя частина планети стане пустинею, а Лондон, Париж та Нью-Йорк опиняться під водою. До кінця теперішнього століття Земля в тому вигляді, в якому ми її знаємо, перестане існувати. Глобальне потепління викличе масштабне танення полярного льоду, що призведе до затоплення величезних територій. Одночасно з цим зміна клімату спричинить перетворення третини суші на планеті в пустиню. Це, напевно, найсумніше з усіх існуючих прогнозів зробили співробітники Хедлі, Центру кліматичних прогнозів і аналізу при метеослужбі Великобританії.

Повені та засухи зроблять неможливим вирощування продовольчих культур, підтримку надійної системи санітарії та обмежать доступ до ресурсів питтєвої води.

Дослідження Центра Хедлі чудово вписуються в апокаліптичну концепцію ‘кінця світу‘, яка вже давно розробляється ведучими екологами. Вчені зробили висновок, що кількість територій, які можна буде назвати екстримально посушливими, збільшиться в десять разів. Якщо сьогодні таких площ на планеті всього 3%, то в 2100 році їх буде більш ніж 30%.

Ті регіони планети, де засухи бувають і сьогодні, на приклад Африка, в майбутньому перетворяться практично в голу пустиню. Утворяться пустині на місці лісів, які займають величезні території в Європі, Азії та США. Одночасно з пустинею сушу почне поглинати і світовий океан.

Схоже на те, що Антарктида залишиться єдиним населеним континентом до кінця цього століття, якщо людство не почне вживати заходи для боротьби з глобальним потеплінням.

Ex. 2. Translate the following text into English

ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ

У епокаліптичних прогнозів досить критиків. Серед них і ті вчені, які говорять про перебільшені масштаби та наслідки глобального потепління, і ті, які вважають його міфом. Екологи заявляють, що настає глобальне потепління, спричинене викидами парникових газів. Час від часу певні дослідження підтверджують докази критиків. Минулого року американські вчені , користуючись даними супутникового мониторингу, констатували, що озоновий шар планети перестав скорочуватись в обсязі. Відповідно, зупинився ріст озонової дірки над Антарктидою. На хвилі загального оптимізму, що виник у наслідок цих подій, дослідники прогнозували, що відновлення озонового шару відбудеться вже через кілька десятиліть.

Але на початку жовтня цього року Всесвітня метеорологічна організація при ООН повідомила, що розміри озонової дірки над Антарктидою досягли нової рекордної позначки – 29,5 кв.км. Все більше і більше дослідників схиляються до думки , що ні Кіотський протокол, ні інші заходи, які вживаються для зниження концентрації парникових газів в атмосфері, не зможуть запобігти подальшому скороченню концентрації об‘єму азоту.

Серед іде щодо охолодження клімату Землі є абсолютно фантастичні думки. На приклад, установка величезного дзеркала між Землею і Сонцем за орбітою Місяця.

Задум такий: це створило б велику площу тіні на диску Сонця, який видно з Землі і скоротило б кількість сонячного світла, енергії та радіації, яка попадає на нашу планету.

Ще один монументальний проект передбачає поширення в верхніх шарах атмосфери найдрібніших часток сірки, які б могли відбивати частину сонячного світла назад в космос. Але більшість вчених зауважують, що масштабні геоінженерні проекти занадто ризиковані. Ніхто не візьметься передбачити їх наслідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]