Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування кам'яних конструкцій.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.87 Mб
Скачать

Навантаження від людей, устаткування, складованих матеріалів і виробів

Варіанти завантаження перекриттів цими навантаженнями слід приймати відповідно до передбачених умов зведення та експлуатації будівель. Якщо на стадії проектування дані про умови недостатні, при розрахунку конструкцій необхідно розглядати такі варіанти завантаження окремих перекриттів: суцільне (по всій площині) завантаження прийнятим навантаженням; несприятливе часткове завантаження при розрахунку конструкцій, чутливих до такої схеми завантаження; відсутність тимчасового навантаження.

Навантаження від устаткування на перекриття і підлоги на ґрунти необхідно приймати залежно від умов його розміщення і можливого переміщення при експлуатації. Динамічний вплив вертикальних навантажень від навантажувачів і електрокарів допускається враховувати множенням характеристичних значень статичних навантажень на коефіцієнт динамічності, що дорівнює 1,2. Коефіцієнти надійності за навантаженням γfm для граничного значення ваги устаткування наведено в табл. В.2.

Таблиця В.2

Значення коефіцієнтів надійності γfm для устаткування

Вага

γfm

Стаціонарне устаткування

1,05

Ізоляція стаціонарного устаткування

1,20

Заповнювачів устаткування (в тому числі резервуарів і трубопроводів):

рідин

суспензій, шламів, сипучих тіл

1,00

1,10

Навантажувачів і електрокарів з вантажем

1,20

Характеристичні і квазіпостійні значення основних рівномірно розподілених тимчасових навантажень на плити перекриттів, східці і підлоги на грунтах наведені в табл. Б.3 (всі інші навантаження наведені в ДБН В.1.2-2:2006).

Коефіцієнти надійності за навантаженням для γfm для рівномірно розподілених навантажень приймаються такими:

1,3 – при характеристичному значенні менш ніж 2,0 кПа;

1,2 – при характеристичному значенні 2,0 кПа і більше.

Кранові навантаження

Навантаження від мостових і підвісних кранів слід визначати залежно від груп режимів їхньої роботи, що встановлюються згідно з ГОСТ 25546, від виду приводу і від способу підвісу вантажу.

Навантаження від мостових і підвісних кранів – це змінні

Таблиця Б.3

Основні рівномірно розподілені тимчасові навантаження, кПа

Будівлі та приміщення

Характеристич-ні значення

навантажень

Квазіпостійні

значення

навантажень

Квартири житлових будинків; спальні приміщення дитячих дошкільних закладів і шкіл інтернатів; житлові приміщення будинків відпочинку і пан-сіонатів, гуртожитків і готелів; палати лікарень і санаторіїв

1,5

0,35

Службові приміщення адміні-стративного, інженерно-техніч-ного, наукового персоналу організацій і установ; класні приміщення установ освіти; побутові приміщення промислових підприємств і громадських будівель і споруд

2,0

0,85

Кабінети і лабораторії установ охорони здоров’я; лабораторії установ освіти і науки; примі-щення електронно-обчислюваль-них машин; кухні громадських будівель; технічні поверхи; підвальні приміщення

Не менш

2,0

Не менш

1,2

Зали:

читальні

обідні

зборів і нарад, читання тощо

торгові, виставкові, експозиційні

2,0

3,0

4,0

≥ 4,0

0,85

1,2

1,7

≥ 1,7

Книгосховища, архіви

≥ 5,0

≥ 5,0

Сцени видовищних установ

≥ 5,0

≥ 2,1

Трибуни:

із закріпленими сидіннями

для глядачів, що стоять

4,0

5,0

1,7

1,8

Горищні приміщення

0,7

-

навантаження, для яких встановлено чотири види розрахункових значень: граничні розрахункові значення; експлуатаційні розрахункові значення; циклічні розрахункові значення; квазіпостійні розрахункові значення. Формули для визначення названих значень наведені в ДБН В. 1.2-2:2006.