Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування кам'яних конструкцій.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.87 Mб
Скачать

4.10. Особливості проектування кам’яних конструкцій будівель, що зводяться в зимовий час

Спосіб зведення кам’яної кладки, який застосовується в зимовий час за від’ємних температур, повинен бути обґрунтованим попереднім техніко-економічним розрахунком з метою забезпечення оптимальних показників вартості, трудомісткості, витрат матеріалів, палива, електроенергії тощо. Прийнятий спосіб зимової кладки повинен гарантувати міцність і стійкість конструкцій як в період їх зведення, так і при наступній експлуатації.

Зведення зимової кладки із цегли, каменів правильної форми і крупних блоків належить виконувати одним із наступних способів:

а) на розчинах не нижче марки 50 з протиморозними хімічними домішками, які не викликають корозії кладки (поташ, нітрат натрію, змішані домішки, комплексні домішки НКМ) і які твердіють на морозі без обігріву кладки;

б) способом заморожування на звичайних розчинах не нижче марки 10 без хімічних домішок. При цьому елементи конструкцій повинні мати достатню міцність і стійкість як в період їхнього першого відтавання (за найменшої міцності розчину, що тільки відтанув), так і в наступний період експлуатації будівель. Висота кам’яних конструкцій, що зводяться способом заморожування, не повинна перевищувати 15 м. Допускається зводити цим способом фундаменти малоповерхових будівель (до трьох поверхів включно) з каменів правильної форми, які вкладаються в «розпір» з стінками траншеї на розчині марки не нижче 25;

б) способом заморожування на звичайних розчинах не нижче марки 50 без хімічних добавок з обігріванням конструкцій, що зводяться, на протязі часу, за якого кладка досягає несучої здатності, необхідної для навантаження вище розташованими конструкціями.

Кам’яні будівлі висотою до 4 поверхів за відповідного розрахункового обґрунтуванні можна зводити методом заморожування на звичайних (без протиморозних домішок) розчинах не нижче марки 10 за умови забезпечення достатньої несучої здатності конструкцій в період відтавання (за нульової міцності бетону). Цей спосіб дає можливість зводити малоповерхові будівлі без застосування дефіцитних хімічних домішок і отримувати економію цементу за рахунок того, що кладку з використанням протиморозних добавок необхідно виконувати на розчинах не нижче марки 50.

Способом заморожування на звичайних розчинах не допускається зведення наступних конструкцій: із бутобетону і рваного буту; конструкції, які піддаються в стадії відтавання вібраційним та іншим суттєвим динамічним впливам; конструкції, які в стадії відтавання піддаються поперечним навантаженням, величина яких перевищує 10 % від поздовжніх; конструкції з ексцентриситетами прикладання поздовжньої сили в стадії відтавання, які перевищують 0,25y, без верхньої опори, і 0,7y при наявності верхньої опори.

Вибір протиморозних добавок повинен враховувати вид конструкцій і умови їхньої подальшої експлуатації. Орієнтовна величина не зворотної (що зберігається після відтаювання) міцності розчину з окремими протиморозними домішками залежно від часу їхнього твердіння на морозі наведені в табл. 4.5. Проектна міцність (марка) розчинів з протиморозними домішками, які твердіють при температурі, не нижчої вказаної в табл. 4.5, досягається після відтавання і твердіння при температурі не нижче 20 ± 5о С і природної вологості повітря на протязі 28 діб.

Міцність кам’яних конструкцій, які зводяться в зимовий час, повинна бути перевірена розрахунками. Основний розрахунок виконується для закінченої будівлі після відтаювання кладки у віці 28 діб. Крім цього, додатково перевіряють несучу здатність конструкцій в стадії відтавання.

Таблиця 4.5

Орієнтовна міцність розчину після відтавання

Проти-

морозні

домішки

Середня

добова температура

повітря, оС

Кількість

домішки,

% маси

цементу

Орієнтовна міцність розчину, % марки при твердінні на морозі

на протязі діб

7

28

90

Нітрит

натрію (НН)

Від 0 до - 2

,, - 3 ,, - 5

,, - 6 ,, - 15

2 – 3

4 – 5

8 - 10

15

10

5

50

40

30

70

55

40

Поташ

(П)

До - 5

Від - 6 до - 15

,, - 16 ,, - 30

5

10

12

25

20

10

60

50

35

80

65

50

Нітрит натрію +

поташ

(НН+П)

Від 0 до - 2

,, - 3 ,, - 5

,, -6 ,, - 15

,, -19 ,, -30

1,5 + 1,5

2,5 + 2,5

5 + 5

6 + 6

25

20

15

5

60

55

40

35

80

75

60

45

Комплексна

домішка

(КНМ)

Від 0 до -2

,, -3 .. -5

,, -6 .. -20

2 – 3

4 – 5

8 - 10

15

10

3

50

30

20

70

50

30

Міцність кам’яних конструкцій, які зводяться в зимовий час, повинна бути перевірена розрахунками. Основний розрахунок виконується для закінченої будівлі після відтаювання кладки у віці 28 діб. Крім цього, додатково перевіряють несучу здатність конструкцій в стадії відтаювання.

При розрахунку несучої здатності конструкцій, які зводяться методом замерзання на звичайних (без протиморозних добавок) розчинах необхідно виконувати:

- основний розрахунок для закінченої будівлі через 28 діб після відтавання і твердіння при температурі не нижче 20 ± 5о С і природній вологості повітря;

- додаткова перевірка несучої здатності конструкцій в період відтавання. Розрахункова міцність в цьому випадку приймається рівною 0,2 МПа (2 кгс/см2) при розчині на портландцементі і товщині стін і стовпів 38 см і більше. При використанні шлакопортландцементу, пуцоланового портландцементу або товщині стін і стовпів менше 38 см розрахункову міцність розчину приймають рівною нулю.

Марки розчинів з протиморозними домішками назначають:

- рівними проектним (літнім) маркам розчинів, якщо кам’яна кладка буде виконуватися при при середньодобовій температурі не нижче мінус 20о С;

- на одну марку вище проектних, якщо кам’яна кладка буде виконуватися при середньодобовій температурі нижче мінус 20о С.

Для зведення кам’яних будівель в зимовий час повинен бути розроблений проект виконання робіт з дотриманням вимог відповідних нормативних документів.

ПРАКТИКУМ