Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. розроб. для студентів 2009 р..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
60.37 Mб
Скачать

Пункція колінного суглобу.

Пункція колінного суглобу найбільш зручна з передньобокової або передньоверхньої поверхні, дещо відступив від полюсів надколінника (мал. 5). У звязку з тим, що при накопиченні випоту, суглоб приймає напівзігнуте положення, перед проколом в підколінну ямку підкладають невеликий валік.

Після пункції суглобу для повного видалення випоту суглоб розгинають і проводять натискування рукою з передньої і бокової поверхонь. При гемартрозі після максимального видалення крові накладають давлячу повяку на суглоб.

Пункція гомілковостопного суглобу.

При передній пункції прокол виконують у ділянці лодижек. З передньозовнішнього боку місце проколу розташовується між переднім краєм зовнішньої щиколотки і сухожилком довгого розгинача пальців (мал. 6). Направлення голки – зпереду досередини і назад. З передньовнутрішнього боку вкол проводять біля переднього краю внутрішньої щиколотки сухожилку передньої великогомілкового м’язу в напрямку зпереду і зсередини назад і назовні. Пункцію суглобу ззаду роблять між зовнішнім краєм ахілова сухожилка і сухожилками малогомілкових м’язів.

Г

СКАРГИ

рафологічна структури за темою: „Пункція суглобів у дітей”

Біль та набряк суглоба

Анамнез

Травма кінцівки

Біль та набряк суглоба

Відразу з травмою

Через 2-3 доби від початку захворювання

гемартроз

Гострий артрит

Втрата функції

Пункція суглоба

  • біль у кінцівці

  • температура тіла

  • блідість

  • відсутність апетиту

Матеріали для самоконтролю:

Тестові завдання.

  1. У відділення патології новонароджених надійшла дитина 1 місяця життя. Хворіє протягом 3-х діб. Захворювання почалося з погіршення загального стану, підвищення температури тіла до 38°С . На другу добу почала щадити (обмежувати) праву нижню кінцівку, при повиванні плакала. Загальний стан тяжкий, аускультативно – жорстке дихання, тони серця ритмічні, тахікардія. З боку травної системи патології не виявлено. Права нижня кінцівка приведена, має місце больова контрактура в кульшовому суглобі, при пальпації кінцівки дитина неспокійна, плаче. В аналізі крові лейкоцитоз, зсув формули вліво. Оптимальна тактика?

А. Пункція кульшового суглобу.

B. Призначення фізіотерапії.

C. Пункція кульшового суглобу, видалення вмісту, взяття його на посів та мікроскопію, введення антибіотиків у порожнину суглобу.

D. Розкриття вогнища.

E. Цитологічне дослідження.

2. До травмпункту звернувся хлопець 16 років. Під час гри у футбол три години тому впав на газон та забив коліно. При огляді правий колінний суглоб збільшений в об'ємі, гіперемований, болючий, надколінник балотує. Активні та пасивні рухи утруднені внаслідок болю. Попередній діагноз?

А. Туберкульозний гоніт.

В. Препателярний абсцес.

С. Гемартроз правого колінного суглобу.

D. Гострий гематогенний остеомієліт великогомілкової кістки.

Е. Неспецифічний артрит правого колінного суглобу.

3. У травматологічне відділення госпіталізовано дівчинку 14 років. Впала з велосипеду під час катання дві години тому. При огляді лівий колінний суглоб збільшений в об'ємі, гіперемований, болючий, надколінник балотує. Активні та пасивні рухи утруднені внаслідок болю. Яка тактика ведення хворої?

А. Негайне оперативне втручання.

В. Ліжковий режим, обмеження рухового режиму.

С. Пункція суглобу, гіпсова пов'язка, динамічний нагляд травматолога.

D. Ліжковий режим, давляча пов'язка, спирт-фурацилін на пов'язку, динамічний нагляд травматолога, обмеження рухового режиму.

Е. Негайне оперативне втручання, ліжковий режим, обмеження рухового режиму, нагляд травматолога.

4. У хірургічне відділення надійшла дитина 2 місяців. Хворіє протягом 2-х діб. Захворювання почалося з погіршення загального стану, підвищення температури тіла до 37,5°С . На другу добу почала щадити (обмежувати рухи) праву нижню кінцівку, при повиванні плакала. Загальний стан середньої тяжкості, аускультативно – жорстке дихання, тони серця ритмічні, тахікардія. Права нижня кінцівка приведена, має місце больова контрактура в кульшовому суглобі, при пальпації кінцівки дитина неспокійна, плаче. В аналізі крові лейкоцитоз, зсув формули вліво.

Яка оптимальна тактика?

А. Пункція кульшового суглобу.

B. Призначення фізіотерапії.

C. Пункція кульшового суглобу, видалення вмісту, взяття його на посів та мікроскопію, введення антибіотиків у порожнину суглобу.

D. Провести УЗ-обстеження для визначення наявності випоту в кульшовому суглобі, пункція кульшового суглобу, видалення вмісту за його наявності, взяття його на посів та мікроскопію, введення антибіотиків у порожнину суглобу.

E. Цитологічне дослідження.

5. У травматологічне відділення лікується дівчинка 14 років. Впала з велосипеду під час катання. Хворіє третю добу. При огляді лівий колінний суглоб збільшений в об'ємі, з ціанотичним відтінком, болючий, надколінник балотує. Активні та пасивні рухи утруднені внаслідок болю. Яка тактика ведення хворої?

А. Негайне оперативне втручання.

В. Ліжковий режим, обмеження рухового режиму.

С. Пункція суглобу, давляча пов'язка, спирт-фурацилін на пов'язку, гіпсова пов'язка, динамічний нагляд травматолога.

D. Ліжковий режим, давляча пов'язка, спирт-фурацилін на пов'язку, динамічний нагляд травматолога, обмеження рухового режиму.

Е. Негайне оперативне втручання, ліжковий режим, обмеження рухового режиму, нагляд травматолога.

Рекомендована література.

Основна література:

1. Хірургія дитячого віку / За ред. В.І.Сушка. – К.: Здоров`я, 2002. – 704 с.

2. Баиров Г.А., Рошаль Л.М. Гнойная хирургия у детей. – Л.: Медицина, 1991. – 272 с.

3. Хирургические болезни детского возраста: Учеб.: В 2 т. / Под ред. Ю.Ф.Исакова. – М.: ГЭОТАР – Медиа, 2006. – Т.1. – 632 с.

4. Хирургические болезни детского возраста: Учеб.: В 2 т. / Под ред. Ю.Ф.Исакова. – М.: ГЭОТАР – Медиа, 2006. – Т.2. – 584 с.

5. Курс лекцій з дитячої хірургії. Учбовий посібник / Під загальною ред. проф. Грони В.М. – Донецьк, 2007. – 265 с.

Додаткова література

  1. Баиров Г.А., Манкина Н.С. Хирургия недоношенных детей.- Л.: Медицина, 1977.

  2. Баиров ГА. Неотложная хирургия новорожденных – Л.: Медицина, 1972.

  3. Баиров Г.А. Срочная хирургия детей: Руководство для врачей. - СПб: Питер Пресс, 1997. - 464 с.

  4. Долецкий С.А., Гаврюшов В.В., Акопян В.Г. Хирургия новорожденных.- М.: Медицина, 1976.

  5. Ситковский Н.Б., Топузов В.С., Каплан В.М. Гнойная хирургия новорожденных. - К.: Здоровья, 1982. -141 с.