Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.вк. ВСТУП ДО ФАХУ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
19.96 Mб
Скачать

14.2.3 Фрезерування площин циліндричними фрезами

Циліндричні фрези застосовують для обробки площин. Зубці циліндричної фрези розташовують по гвинтовій лінії з визначеним кутом нахилу гвинтової канавки.

Основними розмірами циліндричних фрез є довжина фрези l, діаметр фрези D, діаметр отвору d, число зубців z.

Циліндричні фрези виготовляють із дрібними та з крупними зубцями.

Циліндричні фрези виготовляють із швидкорізальної сталі, а також оснащують пластинками твердих сплавів. Виготовлення циліндричних фрез із вставними ножами (зубами) дозволяє більш ощадливо використовувати дорогий інструментальний матеріал.

По напрямку обертання фрези поділяють на право- і ліворізальні. Праворізальними називають такі фрези, що при роботі повинні обертатися по годинниковій стрілці, якщо на фрезу дивитися з боку заднього кінця шпинделю (або проти годинникової стрілки, якщо дивитися з боку підвіски-серги).

Ліворізальними фрезами називають такі фрези, що при роботі повинні обертатися проти годинникової стрілки, якщо дивитися з боку заднього кінця шпинделя (або по годинниковій стрілці, якщо дивитися з боку підвіски).

Циліндричні фрези в залежності від того, якою стороною вони встановлені на оправці, можуть бути використані як праворізальні так і як ліворізальні. Напрямок різання можна змінити, перевернувши фрезу на оправці. На рисунку 14.7 показано закріплення фрези на оправці.

Рисунок 14.7 - Закріплення фрези на оправці

14.2.4 Фрезерування площин торцевими фрезами

Торцеві фрези призначені для обробки площин на вертикально- і горизонтально-фрезерних верстатах. Торцеві фрези на відміну від циліндричних мають зубці, розташовані на периферійній ділянці торця та можуть мати дрібні, великі зубці або вставні ножі.

Основними розмірами торцевих фрез є: діаметр — D, діаметр отвору — d, довжина фрези — l і число зубців — z.

Торцеві фрези в порівнянні з циліндричними мають ряд переваг, головними з яких є менша зміна товщини зрізу по куту повороту фрези, жорстке кріплення на оправці або до шпинделю, більш плавна робота через велике число одночасно працюючих зубів та можливість використання у якості різальних елементів багатогранних пластин, які дозволяють значно збільшити швидкість різання, продуктивність обробки та виключити заточувальні операції. Крім того, торцеві фрези мають головне та допоміжне різальні леза, що розподіляє функції по ділянках леза та сприяє покращенню якості обробки. Тому обробку площин у більшості випадків доцільно проводити торцевими фрезами. На рисунку 14.8 показано закріплення торцевих фрез на вертикально-фрезерному верстаті.

Рисунок 14.8 – Закріплення фрез при роботі торцевими фрезами на вертикально-фрезерному верстаті

Торцеві фрези, як і циліндричні, поділяються на праворізальні і ліворізальні. Праворізальними називають такі фрези, що при роботі повинні обертатися по годинниковій стрілці, а ліворізальні — проти годинникової стрілки, якщо дивитися на фрезу або фрезерну головку зверху (при роботі на вертикально-фрезерному верстаті).

Широке поширення одержали торцеві фрези, оснащені пластинками твердих сплавів. Фрезерування площин торцевими твердосплавними фрезами є більш продуктивним, чим фрезерування циліндричними фрезами.

Останнім часом велике поширення одержали торцеві фрези з непереточуваними твердосплавними пластинками, що дозволило збільшити ефективність обробки та підвищити стійкість інструмента.

При роботі на вертикально- та горизонтально-фрезерних верстатах торцевими фрезами налагодження принципово нічим не відрізняються від налагодження горизонтально-фрезерного верстата при роботі циліндричними фрезами.