Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Monografia_Oleg_PRAVKA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

3. Соціальне страхування як напрям реалізації соціально-політичного маркетингу.

Важливим напрямком реалізації соціально-політичного маркетингу є соціальне страхування. В даному дослідженні під соціальним страхуванням ми розуміємо відносини, засновані на принципах соціальної солідарності, із захисту інтересів фізичних осіб у ході реалізації ними певних соціальних ризиків.

Проблеми соціального страхування останнім часом розглядали багато авторів, зокрема А.Бабіч, М.Дятлов, Л.Лебедєва, Т.Пантелєєва, Г.Слезінгер, Л.Якобсон. У роботах цих дослідників розглядаються методологічні основи аналізу розвитку соціального страхування, сформовані окремі пропозиції щодо підвищення його ефективності.

Система соціального страхування заснована для створення стійкої фінансової системи з метою економічного захисту людини при настанні безробіття, тимчасової непрацездатності, при вагітності й пологах, догляді за дитиною, при нещасному випадку на виробництві, професійному захворюванні, старості та при інших передбачених законодавством випадках за рахунок страхових внесків роботодавців і застрахованих осіб [17; 99].

Ефективність соціально-державного маркетингу в контексті соціального страхування залежатиме від максимально прозорих та рівноправних відносин виробника й споживача послуг. Тому соціально-політичний маркетинг повинен функціонувати як сукупність прийомів, за допомогою яких досягається взаєморозуміння й ефективна взаємодія страховика і страхувальника - оптимізація їхніх соціально-економічних відносин, котра має бути спрямована на найкраще забезпечення різноманітних потреб страхувальників у якісному, відносно дешевому й повному страховому захисті в поєднанні з досягненням достатньої прибутковості страхових операцій для страхових організацій.

У будь-якому випадку соціальне страхування - це обов'язкове страхування, усі правила та умови здійснення якого (від внесків до виплат) закріплені в державному законодавстві. Соціальне страхування може організовуватися не тільки через державні організації (як соціальне забезпечення), але й може бути комерційним видом діяльності, навіть коли здійснюється страховими компаніями або іншими недержавними організаціями (як особисте страхування).

Відповідно до цих характеристик соціального страхування здійснюється і право громадян на виплати. Соціальне страхування управляє соціальними ризиками суспільного відтворення за рахунок розподілу коштів на компенсацію індивідуального збитку між усіма членами суспільства. Соціальне страхування виступає універсальним регулятором соціальної політики і трудових відносин, дозволяє мінімізувати й компенсувати наслідки соціальних ризиків для найнятих робітників.

Роль соціального страхування з позиції його інституційного призначення полягає у формуванні економічних, організаційних і правових механізмів соціального захисту матеріального становища працівників від соціальних ризиків, встановленні стійких взаємозв'язків між економічною та соціальною формами життєдіяльності людей, а також у створенні організаційно-управлінських механізмів, структур та систем гарантій, що мають на меті надання громадянам матеріального забезпечення у вигляді допомоги, пенсій, послуг з лікування й реабілітації. Саме соціально-політичний маркетинг виступає організаційно-управлінським механізмом створення оптимальних взаємовідносин суб’єктів соціального страхування, узгоджуючи їхні інтереси відповідно до загальної моделі соціальної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]