Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЗМІЇВ_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

4.2. Охорона здоров'я

Дуже важливою ланкою розвитку соціальної сфери як на загальнодержавному, так і на районному рівні є охорона здоров’я. У Зміївському районі медичний комплекс представлено рядом медичних установ, що є у кожному населеному пункті ( додаток В).

Діяльність галузі охорони здоров’я спрямована на забезпечення доступної якісної допомоги населенню району.

Головним закладом охорони здоров’я є центральна районна лікарня, у структурі якої функціонує: об’єднане терапевтичне відділення на 75 ліжок; об’єднане хірургічне відділення на 59 ліжок; травматологічне відділення на 30 ліжок; дитяче відділення на 20 ліжок; відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії на 6 ліжок; поліклінічне відділення на 225 відвідувань у зміну з 45 ліжками денного перебування [13].

У складі поліклініки функціонує: відділення загальної практики-сімейної медицини; стоматологічне відділення; кабінети спеціалізованого прийому (хірургічний, офтальмологічний, отоларингологічний, неврологічний, онкологічний, інфекційний тощо) та допоміжні служби (клініко-діагностична лабораторія, кабінети функціональної та ультразвукової діагностики, рентген та флюорографічного обстеження, фізіотерапевтичного лікування та лікувальної фізкультури).

У структурі Комсомольської селищної лікарні на 110 стаціонарних ліжок функціонує: терапевтичне відділення на 30 ліжок; дитяче відділення на 10 ліжок; інфекційне відділення на 30 ліжок; пологове відділення на 30 ліжок; гінекологічне відділення на 10 ліжок; та поліклінічне відділення на 150 відвідувань у зміну з 50 ліжок денного перебування.

В районі з 2004 року 20 медичних закладів мають дільниці загальної практики сімейної медицини.

На розвиток галузі охорони здоров’я району на 2011 рік фінансування збільшено на 3 млн. 490,6 тис. грн. або на 31,5 %, що дало змогу покращити фінансування різних ланок, а саме збільшено фінансування на забезпечення ліками пільгового контингенту, швидкої допомоги, на розвиток та забезпечення медикаментами лікувальних закладів сільської місцевості.

На 100 % профінансовано забезпечення ліками інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни та прирівняних до них [13].

Медичну допомогу жителям району забезпечують 1016 медичних працівника. Відсоток комплектування лікарськими кадрами всіх спеціальностей становить 93,3 %. Укомплектованість середніми медичним персоналом становить 98 %.

У районі проведено капітальний ремонт покрівлі хірургічного, терапевтичного корпусів та харчоблоку Зміївської Центральної районної лікарні на суму 279,7 тис. грн., виділені кошти на придбання трьох нових машин швидкої допомоги. В рамках програми «Районна Комплексна Програма удосконалення медичної допомоги населенню Зміївського району на 2007-2011 роки» проведено акредитацію центральної районної лікарні та ЛПЗ району.

Двічі на рік проводиться інвентаризація та аналіз існуючої матеріальної бази лікувально-профілактичних закладів району. Постійно покращується матеріально-технічна база ЛПЗ району. По централізованому постачанню отримано виробів медичного призначення на суму 856853,86 грн.

Зміївська швидка допомога з пристосованого приміщення переведена до благоустроєного сучасно обладнаного приміщення ЦРЛ. Зроблено викликів 19328, в т. ч. до сільських мешканців 4189.

В приймальному відділені організовано діагностичну палату на 2 ліжка. Велика увага приділяється здоров’ю дітей та підлітків. Щорічно проводяться медичні профілактичні огляди, диспансеризація хворих дітей.

Забезпечується щорічно виконання заходів щодо організації медичного забезпечення громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Удосконалюється програмно-технічне забезпечення районного рівня Національного реєстру постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС [13].

На обліку в Зміївському районі постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС знаходиться 667 чол., із них: 113 дітей, 554 дорослих.

Забезпечується 100 % охоплення диспансерним наглядом хворих на цукровий діабет. Хворі на цукровий діабет забезпечені інсулінами, засобами, необхідними для введення інсуліну та здійсненню самоконтролю. Створено районний реєстр хворих на цукровий діабет, проводиться моніторинг стану здоров’я хворих.

За кошти державного та обласного бюджетів, по централізованому постачанню отримано інсулінів на 601 620грн., за кошти місцевого бюджету – 121 214 грн.

На придбання онкопрепаратів для безкоштовного лікування онкохворих використано 76 тис. 361грн. – 95 % від запланованої суми.

Для організації та забезпечення медичною допомогою соціально неадаптованих хворих, з метою проведення їм необхідного обстеження, лікування, реабілітації до визначення їх соціального статусу по ЦРЛ виділені ліжка:

- Зміївська ЦРЛ – 6 ліжок (травматологічне відділення – 2, об’єднане відділення хірургічного профілю – 2, об’єднане відділення терапевтичного профілю – 2);

- Комсомольська МЛ – 2 ліжка;

- Бірківська ДЛ – 10 ліжок.

Для забезпечення ліками ветеранів ВВВ та прирівняних до них категорій заплановано на 2010 року – 19 000 грн. витрачено –18 800 грн.

На слухове протезування за 2010 року витрачено – 2 200 грн.

В районі створена система медико-соціального моніторингу поширення наркоманії. На диспансерному обліку знаходиться 49 осіб, які епізодично вживають наркотичні засоби [13].

Проводяться реабілітаційні заходи згідно клінічних стандартів щодо лікування серцево-судинних і судинно-мозкових хвороб.

Проведена реабілітація хворих (рис. 4.5.).

Рис. 4.5. Реабілітація хворих на серцево-судинні захворювання

у Зміївському районі Харківської області

(побудовано за даними Зміївської центральної районної лікарні)

Забезпечено проведення своєчасного виявлення туберкульозу та лікування хворих у підтримуючу фазу на амбулаторному етапі (рис. 4.6.).

Рис. 4.6. Захворюваність на активний туберкульоз у Зміївському районі Харківської області (на 10 тис. населення)

(побудовано за даними Зміївської центральної районної лікарні)

План ФГ-обстеження на 2011 рік складає 45079 чоловік. Виявлено – 41 хворий на туберкульоз, із них 20 жителі сільської місцевості.

Проводиться раннє виявлення туберкульозної інфекції у дітей і підлітків, шляхом щорічного проведення туберкулінодіагностики. При плані 1824 на рік у підлітків, виконано за 12 місяців 2010 року 1675 реакцій Манту, що складає 92 %, у дітей виконано за 12 місяців 2010 року 8401 реакцій Манту при плані на рік 9251, що складає 91 %.

Проводиться контроль за обов’язковою щорічною туберкулінодіагностикою ВІЛ-інфікованих, при плані – 44, обстежено 38 ВІЛ-інфікованих, що складає 86 %, проведено ФГ обстежень 40 інфікованих, що складає 100%. (рис. 4.7).

Рис. 4.7. Кількість ВІЛ - інфікованих та хворих на СНІД

у Зміївському районі Харківської області

(побудовано за даними Зміївської центральної районної лікарні)

Рис. 4.8. Кількість інвалідів та дітей-інвалідів

у Зміївському районі Харківської області

(побудовано за даними Зміївської центральної районної лікарні)

З метою зниження захворюваності на злоякісні новоутворення, інвалідності, смертності від них, в районі проводиться щоквартально аналіз стану онкологічної захворюваності, первинного виходу на інвалідність та стан профілактичної роботи лікувальними закладами району (рис.4.8.).

Для нормальної життєдіяльності організму людини потрібне не тільки фізичне, а й психологічне здоров’я. Постійні стреси та неврози дуже негативно сказуються на здоров’ї кожної людини. Тому небезпечним явищем на сьогодні є захворюваність населення на нервові хвороби (рис. 4.9.)

Рис. 4.9. Захворюваність на розлади психіки і поведінки

у Зміївському районі Харківської області

(побудовано за даними Зміївської центральної районної лікарні)

Пріоритетні цілі та завдання на 2012 рік [14]:

• удосконалення організації надання медичної допомоги населенню та своєчасне виявлення захворювань на ранніх стадіях;

• забезпечення сталого функціонування закладів охорони здоров’я в умовах фінансово-економічної кризи;

• пошук альтернативних джерел фінансування галузі охорони здоров’я для вирішення першочергових завдань;

• оптимізація ліжкового фонду лікувальних закладів району, виходячи з реальної потреби.

Критерії ефективності та результативності реалізації завдань:

• забезпечення доступної якісної медичної допомоги кожному мешканцю району;

• укомплектування медичними кадрами лікувальних закладів району;

• створення умов для формування здорового способу життя.