Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЗМІЇВ_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

Висновки

Історія Зміївського району починається з кінця ХVІ ст. Активне заселення території району почалось на початку XVIІ ст. Важливе значення в історії району зіграла побудова в 1960-му році Зміївської ТЕС.

Особливістю фізико-географічних умов Зміївського району є його рівнинність та приуроченість до басейну річки Сіверський Донець. Район розташований в природних зонах лісостепу та степу, має помірно-континентальний клімат. Такі умови сприятливі для розвитку сільського господарства. На території району відсутні промислові запаси корисних копалин, за винятком родовищ мінерально-сировинних ресурсів. Важливе значення в розвитку господарства району мають води Сіверського Дінця та озера Лиман, яке є джерелом водопостачання Зміївської ТЕС. На території району переважає лісовий тип рослинності.

Демографічна ситуація в районі характеризується швидким скороченням населення, що зумовлено від’ємним природним приростом, переважанням жіночого населення над чоловічим, позитивним сальдо міграції та переважанням маятникових міграцій. В районі переважає сільське населення, але рівень урбанізації є достатньо високим. Головними особливостями розселення території є зменшення густоти сільських поселень із північного заходу на південний схід, що зумовлено близькістю до Харкова. Ринок праці Зміївського району характеризується значним навантаженням на працездатне населення через низьку частку осіб до працездатного та велику частку осіб після працездатного віку. Ситуація на ринку праці має тенденцію до погіршення через незначну частку осіб, що зайняті в сфері малого бізнесу, зростання рівня безробіття та рівня заборгованості з вдачі заробітної плати.

Сільське господарство в районі розвинуто добре. В галузевій структурі сільського господарства переважає рослинництво. Район спеціалізується на вирощуванні зернових та зернобобових, технічних культур та має високі показники врожайності з цих видів сільськогосподарських культур. Тваринництво розвивається в районі за рахунок розвинутої кормової бази. Тваринництво району має м’ясо-молочний напрямок. Серед поголів’я тварин переважає велика рогата худоба.

Пріоритетною галуззю економіки району є промисловість. Основою промисловості району є електроенергетика, яка визначає розвиток інших галузей (деревообробної, машинобудування, харчової, хімічної, будівельних матеріалів).

Транспортна мережа в районі має середній рівень розвитку. Район має достатньо густу мережу залізничних та автомобільних шляхів. Проте ряд сільських та селищних рад мають погану транспортну доступність до районного центру. Рівень розвитку зв’язку є середнім.

В районі присутні загальні навчальні заклади усіх типів і форм власності. Навчальні заклади Зміївського району характеризуються низьким рівнем забезпеченості учнів комп’ютерною технікою. Діяльність установ культури району забезпечує на достатньому рівні задоволення потреб населення. Але культурні заклади наявні не у всіх сільських та селищних радах району. Крім того, існує проблема недостатнього фінансування цих закладів. Район має достатню кількість лікарняних закладів, але існує проблема необхідності переоснащення лікарняного обладнання та ремонту будівель лікарняних установ.

Також Зміївський район достатньо забезпечений рекреаційними ресурсами, особливо природно-географічними та суспільно-історичними, але всі вони потребують вдосконалення своєї інфраструктури.

Пріоритетними завданнями розвитку району на наступні роки мають стати: пошук інвесторів для розвитку сільського господарства та промисловості, вирішення проблеми зайнятості населення, вдосконалення АПК району шляхом подальшого фінансування та державних дотацій, оновлення матеріально-технічної бази сільськогосподарських та промислових підприємств, збільшення кількості маршрутів у віддалені села, комп’ютеризація шкіл, забезпечення охорони пам’яток культурної спадщини та проведення роботи щодо підвищення іміджу району для залучення туристів.