Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЗМІЇВ_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

Розділ 4 соціальна сфера

4. 1. Освіта

Відділ освіти Зміївської районної державної адміністрації, дошкільні, загальноосвітні, позашкільні навчальні заклади усіх типів і форм власності та рівнів акредитації, наукові установи області забезпечують якісну реалізацію основних завдань державної політики в системі освіти та науки відповідно до чинного законодавства України [14]. Освітня стратегія району спрямована на забезпечення функціонування і розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної, підвищення якості освітніх послуг з урахуванням демографічної ситуації відповідно до вимог суспільства, стану соціально-економічного розвитку, запитів громадян і потреб держави, області та району. З 1 вересня 2010 року в районі функціонує  30 загальноосвітніх навчальних закладів:  ліцеї – 3, гімназії – 2,  загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст. – 14, загальноосвітніх шкіл І-ІІ ст. – 10, загальноосвітніх шкіл І ст. – 1.

У загальноосвітніх навчальних закладах у 2010-2011 навчальному році у 336 класах навчається 6168 учнів.  Середня наповнюваність класів – 18,3 чол. У класах з вечірньою (змінною) формою навчання (Чемужівська ЗОШ І-ІІІ ст.) здобувають  загальну середню освіту 43 учня.

До 1‑х класів прийнято 589 чол. (у 2009 році – 572 чол.), до 10‑х класів – 530 чол. (у минулому році – 212 чол. ). У порівнянні з минулим роком прийом до 1‑х класів збільшився на 1,9 %, до 10‑х  класів – збільшився на 150,0 %. 

У 2010-2011 навчальному році функціонує 24 профільних класів, де навчається 535  учнів, що становить майже 63 % від загальної кількості учнів старшої школи (у 2008-2009 н. р. – 40 класів, 884 чол. – 65,5 %; у 2009-2010 н. р. – 21 класів, 454 учнів 53,6 %).   

Відповідно до попиту учнів перевага надається природничо-математичному (52,9 %), філологічному (7,7 %), суспільно-гуманітарному (11,6%) та технологічному (27,8 %) напрямах. (у 2009-2010 н. р.: природничо-математичний – 43,4 %; суспільно-гуманітарний – 20 %; технологічний – 24,4 %; філологічний – 12,1 % ), що видно з рис. 4.1.

Рис. 4.1. Напрями профілізації загальноосвітніх навчальних закладів

Зміївського району

Показник охоплення допрофільним навчанням становить 28,8 % від загальної кількості учнів 8 – 9 класів.

Виховання здорової  та компетентної особистості, забезпечення прав дитини на здобуття якісної дошкільної освіти є головним завданням дошкільної освіти Зміївського району. Забезпечення різнобічного розвитку дошкільнят в районі здійснюють 13 дошкільних навчальних закладів, 11 з них – комунальної форми власності, 2 – державної. Станом на 1 січня 2011 року дошкільну освіту здобувають 1587 дітей, що становить 47 % дітей дошкільного віку [13].

Реалізацію творчих здібностей учнів стабільно забезпечує позашкільна освіта. В районі функціонують 2 позашкільні заклади: центр дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа.

ДЮСШ в своєму розпорядженні має стадіон, водно-веслувальну базу, спортивний майданчик з штучним покриттям. В основному приміщенні школи обладнано зал боксу, тренажерний та танцювальний зали. Навчально-тренувальна робота здійснюється в 63 групах, які відвідує 851 учень віком від 6 до 18 років,  на 7 відділеннях по видам спорту: футбол, легка атлетика, веслування, бокс, таеквон-до, туризм та спортивні танці. Значна увага позакласній роботі приділяється в загальноосвітніх навчальних закладах. В школах району працює 124 гуртка та секції, які відвідує 1856 учнів.

В ЦДЮТ  працює 61 гурток художньо-естетичного, еколого-натуралістичний, науково - технічного та туристсько-краєзнавчого напрямку, які охоплюють 22 види творчої діяльності. В гуртках навчаються 915 учнів. На базі загальноосвітніх навчальних закладів діє 7 філій позашкільних закладів. В Зміївському дитячому будинку для дітей шкільного віку виховується 75 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей з малозабезпечених родин.

Влітку учні району мають змогу відпочити в районному заміському оздоровчому закладі «Біле озеро». 

В Зміївському районі працюють 674 педагогічних працівників.

Кваліфікаційні категорії: - спеціаліст вищої категорії – 278 чол. (41,2 %); - спеціаліст І категорії – 169 чол. (25,1 %); - спеціаліст ІІ категорії –  80 чол. (11,9 %); - спеціаліст» - 147 чол. (21,8 %).

Педагогічні звання: -   «Заслужений учитель України» – 1; -   «Вчитель методист» – 10; -   «Старший учитель» – 132.

Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України нагороджено 124 вчителя, знаком «Відмінник освіти України» – 89 педагогічних працівників.

Учителі району - постійні учасники фахового конкурсу «Учитель року». За 5 років поспіль район має переможця обласного етапу у номінації «математика», а також 8 лауреатів [10].

Для участі в обласному етапі МАН у 2009-2010 н. р. було направлено 30 учнів. Кожний третій з них став дипломантом. За підсумками участі в обласних олімпіадах район щороку входить в першу десятку лідерів серед сільських районів. Вісім років поспіль район виборює призові місця на обласному етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика та бере участь у IV(загальнонаціональному) етапі. Майже 1000 учнів ЗНЗ району стали активними учасниками щорічного Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру».

Всі авторські програми орієнтовано на реальні потреби педагогічних працівників району та досягнення вищих результатів науково-методичної роботи.

Улітку 2010 року в 16 пришкільних таборах з денним перебуванням відпочило 2406 учнів. В районному дитячому оздоровчому закладі «Біле озеро» оздоровлено  154 дитини. У навчальних закладах району використовується 432 комп’ютери (з них 318 – в навчальному процесі, 64 – в адміністративно-управлінській, методичній, психологічній роботі), встановлені за кошти з різних джерел фінансування.

Навантаженість на 1 комп’ютер складає 21 учень. До мережі Інтернет підключено 21 школу, (70 % від їх загальної кількості), в тому числі за сучасними технологіями –  9 закладів (42 %).    Заклади освіти району мають 2 інтерактивні та 8 мультимедійних комплексів.

Підвозом забезпечено 588 учнів та 101 учитель. Підвіз здійснюється 13 одиницями автотранспорту, з них  5 належить закладам освіти, 8 одиниць орендованих для підвозу учнів.

Для реалізації державних стандартів освіти у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів упроваджуються інформаційно-комунікаційні технології. Для широкого впровадження в навчальний процес нових інформаційних технологій та ефективного застосування інструментальних засобів комп’ютерного навчання і контролю знань насамперед необхідно мати сучасну матеріально-технічну базу, відповідне програмне забезпечення, фахівців по обслуговуванню та вчителів - фахівців, що мають навички роботи з комп’ютером [13].

У ЗНЗ функціонують 35 навчально-комп’ютерних комплексів (НКК), 25 закладів освіти мають можливість користуватися сервісами мережі Інтернет. За рахунок придбання нової техніки та перерозподілу комп’ютерів, що вже використовувались, сьогодні кожен навчальний заклад району має комп’ютерну техніку для управлінської та науково-методичної діяльності. Основним показником забезпеченості ЗНЗ комп’ютерною технікою є кількість учнів на 1 ПК (рис. 4.2.).

Рис. 4.2. Динаміка забезпеченості комп’ютерною технікою ЗНЗ

Зміївського району

Важливою ланкою роботи є управління якістю освіти. Контрольно-аналітична діяльність за своєю структурою є багатофункціональною та багаторівневою. У районі здійснюється два рівні організації контрольно-аналітичної діяльності: І рівень – районний; ІІ  – шкільний. Виходячи з цього, важливим на сьогодні є процес координації дій управлінських структур на всіх рівнях, а це фактично одна з умов ефективного реформування освіти в регіоні [14].

Основні завдання відділу освіти, навчальних закладів різних типів на 2011 рік:

  1. Забезпечення доступної та якісної освіти відповідно до вимог суспільства, запитів особистості, потреб держави, області та району».

  2. Спрямування діяльності відділу освіти, методичного кабінету, навчальних закладів на підвищення якості уроку як основної форми навчально-виховного процесу, формування в учнів внутрішньої мотивації до навчання, реалізацію принципів справедливого оцінювання навчальних досягнень учнів.

  3. Реалізація принципу безперервності між допрофільною підготовкою учнів основної школи та профільним навчанням у старшій школі.

  4. Забезпечення якісної освіти дітей сільської місцевості шляхом організації навчання за індивідуально-груповою формою в малочисельних школах і вдосконалення організаційно-методичного супроводу їх діяльності.

  5. Підготовка педагогічних працівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів до роботи з дітьми 5-річного віку та підвищення професійної компетентності педагогів в умовах упровадження Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі».

  6. Забезпечення якісної підготовки учнівських команд до виступу в фінальних етапах Всеукраїнських учнівських турнірів.

  7. Розробка різних моделей виховних систем, громадянського виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів на основі програмно-цільової діяльності.

  8. Формування здоров’язбережувальної компетентності педагогів, учнів та їх батьків, досягнення позитивних змін у ставленнях, намірах, уміннях і навичках щодо формування здорового способу життя.

  9. Удосконалення системи моніторингових досліджень якості освіти на локальному рівні.

  10. Підготовка дієвого кадрового резерву на керівні посади в системі освіти регіону

  11. Розвиток та модернізація психологічної служби через покращення кількісних та якісних показників її функціонування.

  12. Інтеграція освіти у європейський науково-освітній простір, зміцнення конкурентоспроможності регіону за рахунок підвищення ефективності використання його науково-технічного та інноваційного потенціалу.

  13. Оптимізація мережі навчальних закладів з урахуванням потреб споживачів, суспільних запитів і державних вимог.

  14. Здійснення комплексної інформатизації освіти району, запровадження новітніх інформаційних технологій у навчальний процес, системи тестового оцінювання знань, автоматизацію управління.

  15. Забезпечення підвезення учнів і вчителів до місця навчання та роботи та в зворотному напрямі.

  16. Посилення патріотичного виховання, збагачення духовного потенціалу учнівської молоді, відродження кращих надбань українського народу, його культурних і національних традицій.

  17. Подальший розвиток фізичної культури і спорту, реалізація спортивно-масових заходів у рамках програм «Спорт протягом життя», «Євро – 2012» [14].