Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика розвитку основн.рух.як..rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
294.45 Кб
Скачать

6. 1. Методична спрямованість занять в навчальному році

Виходячи із особливостей річного періоду занять у ВНЗ, характерного наявністю двох семестрів-циклів, поділених періодом зимових канікул, а також низьким рівнем фізичної підготовки студентів, які вступили на перший курс, рекомендується така структура навчально-тренувального процесу у ВНЗ.

На початку навчального року до занять рекомендується включати:

- вправи на удосконалення техніки вправ, що входять до програми;

- довготривалі циклічні вправи помірної інтенсивності на підвищення рівня витривалості;

- інтенсивні циклічні вправи на розвиток швидкісних якостей (3-4 серії по 3-4 пробіжки з інтервалом відпочинку між пробіжками 1,5-2 хв. за 2-2,5 хв. між серіями). Загальна щільність занять 30-40 відсотків, середня ЧСС не вища за 140-145 уд./хв.

До другої половини семестру рекомендується включити об’єм загальних і спеціально підготовлених вправ. Застосовується кругове тренування (6-8 силових і швидкісно-силових вправ виконуються в три-чотири круги, робота на кожній станції-20 с., а інтервали відпочинку 80-90 с). ЧСС після виконання вправ 170-180 уд./хв., а в інтервалах відпочинку зни­жується до 120-110 уд./хв-

На початку другого семестру загальний рівень фізичного навантаження понижується на 10-15 відсотків. У подальшому йде паралельне збільшення щільності занять і інтенсивних на­вантажень.

На даному етапі рекомендується кругове тренування із скороченням інтервалів відпочинку до 40 сек. при постійній роботі 20 сек. ЧСС при цьому змінюється від 135 до 186 уд./хв., при середніх значеннях 152-158 уд./хв.

Максимальна інтенсивність фізичних навантажень досягається до кінця другого семестру шляхом «поточно-інтервального методу» тренування. Комплекси поточно-інтервального тренування складаються переважно із стрибкових вправ, які вико­нуються поточно. Режим роботи і відпочинку при цьому дорівнює 15х15 с. Інтенсивність навантаження не повинна перевищувати 170-180 уд./хв. Загальний час тренування рекомендується від 15 до 22 хв.

Застосування на заняттях сполученого методу тренування, який сприяє одночасному підвищенню рівня розвитку фізичних якостей, удосконаленню техніки і елементів чи цілісної вправи, допоможе раціонально використати навчальний час.

Для сполученого підвищення рівня силових, швидкісних, швидкісно-силових якостей з технікою вправ рекомендуються:

– підготовчі вправи з ядрами, набивними - м'ячами і штангою;

– швидкісні вправи, які виконуються серіями;

– стрибкові вправи, які виконуються з інтервалами відпочинку, що дорівнюють часу роботи (15х15 сек.).

Список рекомендованої літератури

  1. Варшавський І.А. Фізіологічні механізми і закономірності індивідуального розвитку. – М.: Наука, 2002. – 270 с.

  2. Євтушок М.В. «Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фіз. вих. і спорту». – Харків, 2006. – № 3. – с. 10.

  3. Верхошанский Ю.В. Основы специальной физической подготовки спортсменов. – М.: «ФиС», 2001. – с. 48-55.

  4. Гуревич Н.А., 1500 упражнений для моделирования круговой тренировки. / Изд. 2-е, перевод и доп. – Минск. Высшая школа, 2001. – с. 150

УДК

ББК

О