Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бакалавр 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«

Затверджую

Проректор з наукової і науково-методичної роботи ДВНЗ «КУУП»

_______­­­­­­­­ професор О.П.Ващенко

«___» ____________ 20____

Київський університет управління та підприємництва» (ДВНЗ «КУУП»)

Схвалено

Навчально-методичною радою

Прот. № ___ від _______ 20___

Голова навчально-методичної ради

________________________

«___» ____________ 20____

____________ 20____

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр"

за напрямом підготовки 6.050601 “Теплоенергетика”

Методичні вказівки підготували

Д.т.н. Огородник С.С. ______

К.т.н. Новаківський Є.В. ______

Рекомендовано:

Кафедрою комунальної теплоенергетики та енергозбереження

Протокол № 2 від 27 березня 2012 р.

Зав. Кафедри _________ с.С. Огородник

У

Узгоджено:

Декан факультету менеджменту

_________ В.С. Ковєшніков

Завідувач відділу НМЗ НП

______________Бурднік Н.І.

згоджено:

КИЇВ 2012

Огороднік С.С., Новаківський Є.В., Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" напряму підготовки 6.050601»Теплоенергетика» (Навчальне електронне видання), КУУП, 2012. – 31 с.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр"

за напрямом підготовки 6.050601 “Теплоенергетика”

Укладачі: Огородник Станіслав Станіславович

Новаківський Євген Валерійович

Відповідальний

редактор: Огородник Станіслав Станіславович

Рецензент: Ещенко Олександр Івнович

ЗМІСТ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4

2. ВИБІР І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ, ЇЇ ОСНОВНІ ЕТАПИ

5

3. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ, ОБСЯГУ ТА ЗМІСТУ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

6

3.1. Структура дипломного проекту

6

3.2. Обсяг дипломного проекту

7

3.3. Зміст дипломного проекту

8

4. ПОЗНАЧЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

9

5. ОСНОВНІ НАДПИСИ

10

6. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

11

6.1. Викладення тексту документів

11

6.2. Оформлення ілюстрацій i додатків

11

6.3. Побудова таблиць

11

6.4. Оформлення списку використаних джерел

12

7. КЕРІВНИК КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ

12

8. СТУДЕНТ І НАУКОВИЙ КЕРІВНИК

12

9. ПІДГОТОВКА СТУДЕНТА ДО ЗАХИСТУ

13

10. ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ

13

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

14

Додаток 1. Форма ДП-2

15

Додаток 2. Форма ДП-3

16

Додаток 3. Форма ДП-4

18

Додаток 4. Зразок оформлення змісту

19

Додаток 5. Зразок оформлення відомості проекту

20

Додаток 6. Зразок заповнення штампу першого аркушу змісту

21

Додаток 7. Зразок заповнення наступних аркушів пояснювальної записки

21

Додаток 8. Бланк та зміст відгуку на дипломний проект

22

Додаток 9. Бланк та зміст рецензії на дипломний проект

23

Додаток 10. Зразок оформлення списку використаних джерел

24

ВСТУП

Створення технічного об’єкта - це багатоетапний творчий процес. Одним з етапів його є розробка проектно-конструкторських документів, від якості яких залежить, як правило, доля створюваного технічного об’єкту, а в окремих випадках – доля наукової розробки, яка лежить в основі створення цього об’єкту (технологічного процесу, апарата, машини і т.ін.)

Дипломне проектування – розробка та захист дипломного проекта - це не тільки заключний етап навчання студента в університеті, але і, як правило, перший етап його творчої самостійної інженерної діяльності над створенням технічного об’єкта на рівні розробки основних технічних рішень та утілення їх у відповідних проектно-конструкторських документах.

Ці методичні вказівки призначені для студентів –дипломників, для керівників, консультантів і рецензентів дипломних проектів, для членів Державної екзаменаційної комісії (ДЕК). Ними повинні користуватися також працівники деканату та випускової кафедри, причетні до організації дипломного проектування.

Вказівки містять загальні положення про організацію і проведення дипломного проектування, загальні вимоги до дипломних проектів за напрямом підготовки 6.050601 “Теплоенергетика”, можливу тематику дипломних проектів, спеціальні вимоги до їх змісту, поради до виконання розділів дипломного проекту, вимоги до оформлення текстових і графічних проектно-конструкторських документів дипломного проекту, поради керівнику, консультантам і рецензенту проекта. Розглянуті також інші питання, які виникають при підготовці дипломних проектів.

Мета і задачі дипломного проектування

Дипломний проект – це кваліфікаційна робота студента, на основі захисту якої Державна екзаменаційна комісія вирішує питання про присвоєння випускнику університету кваліфікації бакалавра-теплоенергетика за напрямом підготовки 6.050601 “Теплоенергетика”. Випускник вважається особою, яка отримала базову вищу освіту у галузі знань 0605 «Енергетика і енергетичне машинобудування» за напрямом підготовки 6.050601 “Теплоенергетика” зі спеціалізацією «Комунальна теплоенргетика та енергозбереження» для виробничої, технологічної, організаційно-керівної, проектно-конструкторської та дослідної діяльності на промислових підприємствах, в проектно-конструкторських і наукових організаціях на первинних посадах, передбачених для заміщення фахівцями з базовою вищою освітою відповідними державними документами.

Вид кваліфікаційної роботи – дипломний проект (ДП)– встановлений на основі аналізу змісту виробничих функцій і типових задач діяльності майбутнього бакалавра, які визначаються Освітньо-кваліфікаційною характеристикою (ОКХ) напряму підготовки 6.050601 “Теплоенергетика”. Відповідно до вимог цього документу, нормативною формою державної атестації, яка застосовується для встановлення рівня оволодіння особами, які навчаються в університеті за цим напрямом, є, комплексний державний екзамен і захист дипломного проекту.

Як кваліфікаційна робота студента, ДП повинний дозволити виявити рівень загальної інженерної і спеціальної підготовки студента, відповідність реально набутих студентом знань, вмінь, навичок вимогам ОКХ напряму, надавати студенту можливості проявити не тільки ці знання, вміння, навички, але і творчі здібності в процессі роботи над проектом.

Дипломне проектування – це самостійна творча робота студента з вибраного напряму підготовки, виконуючи яку він має правильно, технічно грамотно розв’язати ряд конкретних інженерних задач технічного, конструкторського, економічного, організаційного, соціального характеру, а в окремих випадках наукового характеру, зв’язаних з розробкою або створенням нового технічного об’єкта, чи то з реконструкцією або модернізацією і вдосконалення існуючого. При цьому студент має не тільки проявити та цілеспрямовано застосувати практично для обгрунтування прийнятих проектних рішень набуті за час навчання в університеті теоретичні знання, вміння і навички, але і систематизувати, поповнити, поглибити та закріпити їх. Дипломне проектування підводить підсумки багаторічної підготовки студента.

У процесі дипломного проектування студент має вміти: виконати пошук, збір, узагальнення науково-технічної інформації, яка відноситься до інженерних задач які він вирішує; на основі застосування нормативно-технічних документів, типових проектів, каталогів, стандартів, довідників, проспектів, підручників і монографій, патентів і авторських свідоцтв; прийняти технічні рішення, які б відповідали сучасному рівню і прогресивним тенденціям рішення аналогічних інженерних задач; виконати теплові, аеродинамічні, гідравлічні, міцнісні, техніко-економічні розрахунки, в тому числі варіантні, оптимізаційні, які підтвержують обгрунтованість прийнятих в проекті рішень, використовуючи сучасні методики цих розрахунків; виготовити текстові і графічні проектно-конструкторські документи у відповідності до вимог стандартів та інших нормативних документів; застосувати сучасну обчислювальну техніку та комп’ютерні технології (тобто елементи автоматизованого проектування) на всіх етапах дипломного проектування (пошук інформації, виконання розрахунків, виготовлення креслень, пояснювальної записки і т.ін.).