Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика розвитку основн.рух.як..rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
294.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

МЕТОДИКА РОЗВИТКУ ОСНОВНИХ РУХОВИХ ЯКОСТЕЙ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ВНЗ”

Для студентів усіх спеціальностей денної

форми навчання

Київ – 2009

УДК

ББК

О

Методика розвитку основних рухових якостей засобами фізичного виховання у ВНЗ. Фізичне виховання. Методичні рекомендації. – К.: ДАЖКГ, 2009. – 23 с.

Укладачі: І.І.Ярмоленко, старший викладач

Л.С.Кравченко, к.п.н., доцент

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до навчальної програми.

Рекомендовано для студентів усіх спеціальностей денної форми навчання.

Рецензент к.п.н., доцент Зубков С.А..

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фізичного виховання 02 червня 2009 р., протокол № 13.

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства –23 червня 2009р., протокол

№. 6.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри фізичного виховання, доцент Кравченко Л.С.

Ó І.І.Ярмоленко., 2009

Ó Л.С.Кравченко, 2009

Ó ДАЖКГ, 2009

ЗМІСТ

1. Вступ 5

2. Основні фізичні якості людини та їх характеристика 6

2.1. Фізична якість – витривалість 6

2.2. Фізична якість – швидкість 7

2.3. Фізична якість – сила 8

2.4. Фізична якість – гнучкість 8

2.5. Фізична якість – спритність 8

3. Методичні вимоги та шляхи виховання у студентів загальної витривалості та швидкісно-силових якостей 9

3.1. Загальна витривалість 9

З.1.1. Абсолютна інтенсивність вправ 10

3.1.2. Тривалість вправ 10

3.1.3. Тривалість інтервалів відпочинку 11

3.1.4. Характер відпочинку 12

3.1.5. Кількість повторювань 12

3.2. Сила 12

3.2.1. Режим роботи м’язів 14

3.2.2. Величина опору 14

3.2.3. Темп виконання вправ 14

3.2.4. Тривалість виконання вправ 15

3.2.5. Тривалість і характер пауз відпочинку між підходами 15

3.2.6. Загальна кількість підходів за час заняття 15

4. Виховання витривалості у студенток основного відділення за допомогою фізичних вправ специфічної спрямованості впливу 16

5. Виховання витривалості у студенток основного відділення за допомогою фізичних вправ неспецифічного характеру впливу 17

6. Комплексний розвиток фізичних якостей студентів підготовчого відділення з переважним застосуванням вправ швидкісно-силового характеру 18

7. Методична спрямованость занять в навчальному році 20

8. Список рекомендованої літератури 23

1. Вступ

Впровадження в практику роботи нових нормативних вимог щодо оцінки фізичного стану різних вікових і статевих контин­гентів населення нашої країни (в тому числі і студентів) ставлять серйозні вимоги до удосконалення в них індивідуальних психо-функціонально-фізичних якостей. Базисна навчальна програма, будучи нормативною основою фізичної підготовки студентів, передбачає розвиток, виховання та удосконалення ряду важливих для нормальної їх життєдіяльності та необ­хідних для успішного оволодіння ними професій прикладних навичок і рухових якостей, таких, як сила, швидкість, гнучкість, загальна витривалість. Багаторічні спостереження за молоддю, а також аналіз спеціальної літератури показують, що найбільшою мірою недостатньо розвинуті у студентів і підлягають найменшій позитивній динаміці при використанні фізичного тренування такі рухові якості, як загальна витрива­лість і швидкісно-силові показники..

Спеціальні дослідження дозволили встановити, що щорічно 52 відсотки студентів і 91 відсоток студенток, зарахованих на 1 курс навчання, при тестуванні у них фізичних якостей мають «низькі» оцінки показника загальної витривалості (біг 3000 і 2000 м відповідно) та 30 відсотків;:і 17 відсотків із них – такі ж оцінки швидкісно-силової підготовки.

Використання ж традиційних (програмних) підходів до тренування цих якостей дозволяє підвищити їх лише до «середнього» рівня протягом 1 курсу.

У той же час використання нетрадиційних підходів, форм і методів тренування, зокрема таких, як потоково-інтервального, сполучного методу та ін., які при їхній правильній організації сприяють розвитку загальної витривалості на основі використання засобів швидкісно-силової підготовки, дозволили вже до кінця першого року навчання значно підвищити рівень фізичної підготовки студентів. При цьому велике значення має самостійна корекція студентами недостатньо розвинутих у них рухових якостей. Наявність програм, які містять у собі форми, способи та методи цієї корекції, дозволяють значно покращити здоров'я студентів, досягнути гармонії фізичного, психологічного та функціонального розвитку.

2. Основні фізичні якості людини та їх характеристика

У процесі росту та розвитку людський організм здатний не тільки збільшувати росто-вагові показники, але й удосконалювати функції окремих органів та систем (кістковий апарат, м’язову систему, внутрішні органи). Це удосконалення виражається зокрема у збільшенні амплітуд і координації рухів, зусиль (кістяк і м'язова система), збільшення об'ємів (серцево-судинна система) та ін. Всі ті прояви життєдіяльності організму, які виражаються в переміщенні тіла у просторі в різних напрямках, дякуючи діяльності кістково-м'язового апарату, нервової системи і систем, які за­безпечують енергетику цієї роботи (дихання, кровообіг), на­зиваються рушійними діями в тому випадку, коли вони носять напружений характер - фізичними якостями. До основних фізич­них якостей людини відносять силу, швидкість, витривалість, які проявляються в руховій діяльності, а також спритність та безпосередньо пов'язані з ними морфо-функціональні якос­ті організму. Ці якості визначають різні рухові чи фі­зичні здібності людини, (силові, швидкісні, координаційні та ін.) і реалізуються в них.