Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика розвитку основн.рух.як..rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
294.45 Кб
Скачать

3.1.2. Тривалість вправ

Цей фактор тісно переплітається з попереднім, також про­диктований особливостями енергетики студента.

Тривалість роботи обумовлює вибір механізмів енергопостачання. Якщо тривалість роботи менша ніж 5 хвилин, то в цьому випадку через деяку інертність дихального апарату людини, вона буде виконуватись за рахунок анаеробних постачальників енергії. Збільшення ж тривалості роботи до 10-12 хв. дозволяє більш повно використати аеробні джерела енергопродукції, у цих випадках навіть тривала м'язова діяльність при дотриманні субкритичної та критичної швидкостей руху виконується при повному забезпеченні організму киснем, що найбільш сприятливо для підвищення рівня загальної витривалості.

Якщо ж для виховання загальної витривалості використовуються повторний чи інтервальний методи тренування, то час навантаження не повинен перевищувати 1-1,5 хв. У цьому випадку максимум споживання О2 спостерігається в період відпочинку.

3.1.3. Тривалість інтервалів відпочинку

Цей фактор особливо значущий при виконанні повторних навантажень (т.з. повторний та інтервальний методи тренування). Сутність цих методів полягає у повторі окремих навантажень однакової чи різної тривалості через рівні чи різні проміжки часу відпочинку. Від правильності вибору швид­костей переміщення та інтервалів відпочинку залежить меха­нізм енергопродукції людини, яка тренується. Якщо швидкості субкритичності та критичності, а інтервали відпочинку тривалі (3-4 хв.), послідовно тренується весь механізм енергозабезпечення (спочатку анаеробний, потім аеробний). Якщо при таких швидкостях відпочинок невеликий (до 2-х хв.), активізується анаеробний механізм енергетики, якщо відпочинок зни­зиться до 40-60 сек., наступна робота буде виконуватись при гарному кисневому постачанні (тренується аеробний механізм)., При надкритичних швидкостях і малих інтервалах відпочинку тренуються безкисневі механізми енергозабезпечення. Ці положення мають велике значення при виборі спрямованості впливу фізичних навантажень. При використанні повторно-інтервального методу тренування для вироблення загальної витривалості інтервали відпочинку не повинні перевищувати 45-90 сек., так як саме в цей період спостерігається найбільша інтенсифікація дихальних процесів.

3.1.4. Характер відпочинку

Відпочинок не повинен бути пасивним. Наприклад, вико­ристання в інтервалах відпочинку бігу «підтюпцем» при попередній роботі, яка була виконана на критичних швидкостях, дозволяє підтримати дихальні процеси на високому рівні, запобігти різким переходам від спокою до роботи і, навпаки, посилити відновлення, довше підтримувати «стійкий стан» при навантаженнях і виконати більший об'єм роботи.

3.1.5. Кількість повторювань

Цей фактор визначає всю суму величини впливу навантаження на організм. При роботі в аеробних умовах збільшення числа повторювань приводить до значного збільшення інтенсивності функціонування органів дихання і кровообігу, що веде до збільшення здібностей довгочасно підтримувати "стійкий стан", а значить, і стабільне споживання О2. Сигналом до можливості початку повторної роботи служить відновлення ЧСС до величини 120-130 уд./хв.