Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.розр.сам.раб.право 12.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

99

Міністерство фінансів України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Донецька філія

Кафедра економіки та права

ПРАВОЗНАВСТВО

Методичні рекомендації щодо самостійного вивчення

дисципліни «Правознавство»

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напрями: 6.030508 «Фінанси і кредит»

6.030509 «Облік і аудит»

Донецьк – 2011

Правознавство // Методичні рекомендації. – Донецька філія Українського державного університету фінансів і міжнародної торгівлі

Розробник: Бичкова О.О. викладач кафедри економіки та права ДФ УДУФМТ

Рецензент: Лісовий В.Д. викладач кафедри економіки та права ДФ УДУФМТ

Ухвалено навчально – методичною радою ДФ УДУФМТ

Протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

як методичні рекомендації щодо до самостійної роботи студентів для підготовки бакалаврів спеціальності «Фінанси », напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» та спеціальності «Облік і аудит» напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економіки і права ДФ УДУФМТ

Протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

як методичні рекомендації щодо до самостійної роботи студентів для підготовки бакалаврів спеціальності «Фінанси », напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» та спеціальності «Облік і аудит» напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Зміст

1. Пояснювальна записка……………..…………………………….........4

2. Навчальна програма з дисципліни…………………………………….7

3.Тематичний план дисциплни………………………………………….10

4. Методичні вказівки для самостійного вивчення тем дисципліни.....11

5. Питання для підготовки до заліку……………………………………87

6.Критерії оцінювання знань і вмінь студентів…………………………90

7. Список рекомендованої літератури……………………………………91

1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА .

Методичні рекомендації розроблені з урахуванням навчаль­ного плану та програми з курсу "Правознавство", кваліфікаційної характеристики бакалавра і передбача­ють дати студентам не тільки теоретичні знання права, але й практичні навички самостійної ро­боти з законодавчими і нормативними актами, навчальною літе­ратурою та вміння вирішення конкретних юридичних ситуацій.

Методичні вказівки надають студентам можливість заздалегідь готувати тези своїх виступів на семінарських заняттях, виконувати завдання з вивчення основних положень нормативних актів, давати відповіді на тестові завдання, розв’язувати проблемні ситуації та здійснювати самоконтроль своїх знань.

Мета дисципліни “Правознавство” – надати майбутнім бакалаврам усіх фахових спрямувань ґрунтові знання з основних галузей системи права України (конституційного, адміністративного, цивільного, фінансового, трудового, міжнародного, тощо), засвоєння методів правового регулювання економіки; з’ясування засад юридичного забезпечення підприємницької й господарської діяльності, також необхідні практичні навички щодо використання права у ринковій економіці на сучасному етапі її розвитку.

Завданням навчальної дисципліни є формування правової свідомості та правової культури студентської молоді; надання допомоги студентам у з’ясуванні проблем становлення державності та правової системи України, правового забезпечення створення засад громадянського суспільства, демократичної держави соціально-правового спрямування; ознайомлення з порядком розв’язання господарських спорів, розгляду цивільних, адміністративних та кримінальних справ; ознайомлення з механізмом захисту прав і свобод людини і громадянина, формування вмінь та навичок користування нормативно-правовими актами.

Головне місце в самостійній роботі займає вивчення та конспектування студентами правових актів, рекомендованої літератури. Важливо, щоб законспектований матеріал був достатній за смисловим змістом і логічно звершений, оскіль­ки конспект допомагає його повторити і бути готовим до співбе­сіди на семінарських заняттях, заліку. Перед тим, як розпочати вивчення літературних джерел, студенту необхідно уважно ознайомитися з темою та питаннями, методичними ре­комендаціями до них, списком літератури та нормативних актів, рекомендованих для самостійної роботи.

Аналізуючи правові документи необхідно знати їх спрямо­ваність, зміст, коли і ким прийнятий нормативний акт, чи вносились зміни і доповнення до нього, вміти роз'яснити сутність юридичних термінів. Використовуючи ко­ментар до нормативного акту необхідно відмежувати текст ко­ментарю від тексту самого нормативно-правового акту.

При використанні судової практики необхідно пам'ятати, що самі по собі постанови Верховного Суду України та роз'яснення Вищого господарського суду не містять норм права. Вони тіль­ки дають офіційне їх тлумачення. Тому, посилаючись при вирі­шенні практичних завдань на вказані документи вищих судових органів, необхідно вказувати, про яку норму права йдеться мова.

Поряд з цим необхідно використовувати практику розгляду справ судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій, а та­кож в порядку нагляду, бо це дає можливість ґрунтовно опану­вати ті чи інші правові інститути, використовувати отримані теоретичні знання на практиці.

Для глибокого засвоєння вказаної навчальної дисципліни необхідно зверну­ти особливу увагу на знання Конституції України, Цивільного кодексу України, Бюджетного кодексу України, Податкового кодексу України, Кодексу законів про працю, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, законів Укра­їни та інших.. Знан­ня цих законодавчих актів допоможуть студентам юридично грамотно обґрунтовувати відповіді на теоретичні і практичні пи­тання, які передбачені планами семінарських занять та самостій­ної роботи..

Розкриваючи теоретичні питання, студенти по­винні прагнути до максимально повного і чіткого викладу всіх проблем, що досліджуються. При цьому важливо показати діа­лектику їх розвитку, розкрити відмінності в трактуванні розгля­дуваних положень, провести порівняльний аналіз питань, що висвітлюються у відповідних розділах різних підручників і в спеціальній літературі.

Вирішуючи ситуаційні завдання, слід усвідомити зміст, сут­ність та вид правовідносин, виникаючі при цьому юридичні на­слідки, а також спірні питання, на які треба дати відповідь. Відповіді на поставлені питання повинні бути обґрунтовані як нормативно, так і логічно, підтверджені нормою закону. Поси­лаючись на закон, треба відмітити, яким органом виданий цей нормативний акт, дату видання, місяць і рік, повну його назву. Логічному і нормативному обґрунтуванню повинен відповідати кожний висновок, зроблений при відповіді на те або інше питання, як кінцевий, так і проміжний. Не можна робити висновків, що лише фіксують порушення закону. Треба обов'яз­ково показати наслідки такого порушення і способи відновлення порушених прав.

Важливе місце в самостійній роботі займає підготовка сту­дентами рефератів для виступів на семінарських заняттях, ос­кільки це сприяє поглибленню вміння користуватися науковою літературою, ознайомленню з останніми законами та іншими нормативно-правовими актами, публікаціями з питань, що роз­глядаються. Підготовка рефератів є першим етапом науково-дослідницької роботи студентів, частиною їх самостійної роботи з додатковою літе­ратурою з курсу господарського права.

При підготовці рефератів необхідно ознайомитись з запропонова­ними списками рефератів, які подаються після кожного семінарського за­няття. Визначивши тему, слід вибрати зі списку рекомендованої літерату­ри необхідні джерела. Далі, залежно від наявного матеріалу, необхідно скласти зміст реферату, згідно з яким буде викладено основний матеріал. Загальний обсяг реферату повинен бути не менше 15 сторінок рукописно­го або 10 сторінок друкованого тексту. Реферат потребує належного офо­рмлення згідно з існуючими стандартами. Реферат починається з титуль­ної сторінки, на другій сторінці слід розмістити зміст реферату, з третьої сторінки починається основний текст реферату. В кінці роботи слід пода­ти список використаної літератури.

У зв'язку з скороченням часу на аудиторні заняття передбачається самостійна робота студентів з тем курсу і питань, які не викладаються на лекціях, але які передбачені програмою курсу і виносяться на залік.

Слід підкреслити, що у зв'язку із динамічністю законодав­чого процесу в Україні, робота студентів з вивчення правознавства буде мати належний ефект при використанні Інтернету, а також електронної бази нормативних актів “Парус”, “Ліга-Закон”, офіційного сайту Верховної Ради України та інших, які дають можливість оперативно отримувати інформацію про нові закони, підзаконні акти та внесені зміни і доповнення до існуючих.

Перелік рекомендованої літератури, законодавчих та інших нормативних актів поданий в кінці методичних рекомендацій.

Форми самостійної роботи:

- опрацювання лекційного матеріалу;

- самостійне вивчення окремих тем і питань за допомогою підручни­ків, навчальних посібників, іншої спеціальної літератури, шляхом аналізу законодавчих та інших нормативно-правових актів;

- підготовка теоретичного матеріалу до семінарських занять;

- вирішення тестів;

- вирішення ситуаційних завдань;

- написання рефератів з окремих тем курсу;

- підготовка до підсумкових атестацій та заліку.

Методи контролю знань:

- опитування на семінарських заняттях та індивідуальних консульта­ціях;

- проведення тестування;

- вирішення практичних та ситуаційних завдань;

- заслуховування виступів студентів з рефератами та повідомленнями та їх оцінка;

- поточний контроль під час проведення атестацій;

- індивідуальні консультації;

- індивідуальні співбесіди;

- приймання заліку.

2. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ

Модуль 1.

Тема 1. Основи теорії держави і права.

Поняття й ознаки держави. Характеристика основних теорій походження держави і права. Поняття та класифікація функцій держави. Характеристика внутрішніх і зовнішніх функцій держави. Поняття форми держави і характеристика її основних елементів: форми правління, форми державного устрою і політичного режиму. Механізм держави.

Поняття і ознаки правової держави. Головні напрями формування правової держави в Україні.

Поняття і ознаки права, його місце в системі соціального регулювання. Реалізація права та її форми. Правозастосування як особлива форма реалізації права. Поняття і види джерел права. Поняття законодавства, його система. Мета і форми систематизації нормативно-правових актів.

Поняття системи права та її поділ на галузі, правові інститути і правові норми. Загальна характеристика основних галузей права України.

Поняття і структура правових норм. Поняття і структура правовідносин.

Правосвідомість, законність і правопорядок.

Поняття, ознаки, склад і види правопорушень.

Поняття, підстави і види юридичної відповідальності.

Тема 2. Конституційне право України.

Конституційне право – провідна галузь національного права України. Історичні передумови розвитку конституційного процесу в Україні. Характеристика Конституції України як основного Закону держави.

Загальні засади демократичного конституційного ладу України. Народовладдя в Україні та форми його здійснення.

Громадянство України як один з інститутів конституційного права. Конституційні права, свободи та обов’язки громадян України, гарантії їх дотримання.

Види референдумів. Виборче право та виборча система в Україні.

Територіальний устрій України. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим.

Загальна характеристика системи органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Внесення змін і введення в дію Конституції України.

Тема 3. Адміністративне право.

Адміністративне право України: поняття і предмет правового регулювання. Джерела адміністративного права. Характеристика Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Управління як об’єкт адміністративного права. Система органів державного управління. Форми державного управління. Правові акти державного управління. Методи державного управління. Адміністративний примус і його види.

Державна служба: поняття, правовий статус державних службовців.

Адміністративні правопорушення: поняття, ознаки та склад. Адміністративна відповідальність. Адміністративні стягнення: поняття і види. Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Тема 4. Фінансове право.

Фінансове право України: поняття і предмет правового регулювання.

Бюджет і бюджетна система.

Податкова політика в Україні: загальна характеристика. Система оподаткування та її значення. Види податків і зборів. Платники податків та об’єкти оподаткування. Відповідальність за порушення законодавства про податки.

Тема 5. Банківське право

Поняття банківської системи та банківської діяльності.

Банківське право: предмет, метод, банківські правовідносини та банківське законодавство. Правовий статус банків в Україні.

Правові засади контролю Національного банку за діяльністю комерційних банків.