Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.розр.сам.раб.право 12.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

Завдання на самостійну роботу студента:

1. Розкрити сутність теорій виникнення держави і права.

2. Навести приклади державотворення в сучасних умовах..

Питання для самоконтролю

  1. Яка з теорій походження держави, на вашу думку, найбільш відповідає дійсності?

  2. Назвіть причини виникнення держави і права.

  3. Охарактеризуйте основні ознаки держави.

  4. В чому полягають функції сучасної держави? Дайте їх характеристику.

  5. Дайте класифікацію держав за формою правління, політичного режиму, державного устрою.

  6. Охарактеризуйте основні концепції визначення сутності і соціального призначення держави

  7. Дайте визначення правової держави. Які шляхи її формування в Україні ви бачите?

  8. У чому суть і призначення соціальної держави?

  9. Як ви розумієте поняття і призначення соціальних норм?

  10. Дайте порівняльну характеристику норм моралі і правових норм.

  11. Дайте класифікацію норм права.

  12. Що таке джерела права? Охарактеризуйте їх.

  13. Що таке законодавчий процес? Яка його конституційна регламентація?

  14. Що таке система права? Охарактеризуйте основні галузі права.

  15. Дайте визначення правовідносин. Яка їх структура? Хто може бути суб’єктом правовідносин

  16. Дайте визначення поняттю «правосвідомість». Які її види Вам відомі?

  17. Яку роль відіграє право у процесі формування правосвідомості?

  18. Як ви розумієте поняття «законність»?

  19. Назвіть принципи законності.

  20. Що таке правопорядок?

  21. Дайте визначення правомірної поведінки як різновиду поведінки правової.

  22. Який вид поведінки ми називаємо неправомірною?

  23. Що таке правопорушення?

  24. Назвіть ознаки правопорушення.

  25. Які види правопорушень вам відомі?

  26. В чому полягає відмінність злочину від проступку?

  27. Дайте визначення поняття юридичної відповідальності.

  28. Які види юридичної відповідальності встановлені і діють в Україні?

Практичні завдання

Завдання 1. При визначенні ознак держави студентка вказала: населення, державні символи, територію, органи влади. Другий студент додав до них законодавство і армію.

Приведіть декілька визначень поняття „держава” та назвіть її ознаки.

Завдання 2. Порівняйте наступні держави: США, Великобританію, Францію, Росію, Україну за формою правління, устрою, за видом політичного режиму.

Підстава порівняння

США

Велика Британія

Франція

Росія

Україна

Форма правління

Форма державного устрою

Державно-політичний режим

Рекомендована література:62,64,66,68,85,88

Тема 2. Конституційне право України.

Навчальні цілі:

  • розглянути категорійний апарат конституційного права;

  • окреслити положення Конституції України і порядок їх дії.

  • розкрити загальні засади демократичного конституційного ладу України;

  • охарактеризувати основні права і свободи громадян, гарантії їх дотримання, з’ясувати порядок втілення принципу народовладдя в Україні;

  • охарактеризувати систему органів влади в Україні, їх компетенцію;

Вивчення теми рекомендується здійснювати за наступним планом:

  1. Поняття, предмет конституційного права. Джерела конституційного права.

  2. Основи конституційного ладу в Україні.

  3. Держава і особа.

  4. Державний устрій України

  5. Законодавча влада в Україні. Законодавчий процес в Україні.

  6. Конституційний статус Президента України.

  7. Конституційний статус органів виконавчої влади в Україні.

  8. Судова влада в Україні. Місце Конституційного Суду в системі органів державної влади.

  9. Поняття і принципи місцевого самоврядування. Функції і повноваження органів місцевого самоврядування.

Ключові поняття: Конституція, громадянин, конституційний устрій, конституційний статус; права громадян, вибори, виборчі системи, референдум, гілки влади, законодавча влада, виконавча влада, судова влада, інститут президентства, міська влада, територіальний устрій, адміністративні одиниці, громадянство, коаліційна більшість, вето.

Методичні поради:

  • Підготовку першого питання слід розпочати з визначення поняття конституційного права – це система правових норм, які закріплюють і регулюють суспільні відносини, що визначають організаційну і функціональну єдність суспільства, засади конституційного строю України, взаємовідносини між державою і особою, територіальний устрій України, організацію і діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування.

Це одна з фундаментальних галузей системи права України. Вона регулює відносини, які виникають у всіх сферах життєдіяльності суспільства – і в політичній, і в економічній, соціальній, духовній та іншіх.

Предметом конституційного права є: основні принципи, які визначають устрій держави, тоб то: суверенітет, форму правління, форму державного устрою, приналежність влади, суб’єкти влади і способи її здійснення, загальні основи функціонування усій системи політичної і економічної організації суспільства; взаємовідносини між державою, суспільством і особистістю, правові статуси українських громадян, осіб без громадянства і закордонних громадян, які мешкають на території України, прав, свобод чоловіка і громадянина та гарантії їх реалізації; територіальний устрій України, принципи забезпечення єдності і цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації при здійсненні державної влади; організації і функціонування системи органів державної влади та місцевого самоврядування.

Далі слід відмітити що під джерелами конституційного права розуміють правові акти, які містять норми, що регулюють конституційні правові відносини. До них належать: Конституція України, закони, укази Президента, постанови і розпорядження Кабінету Міністрів, Регламент Верховної Ради України, Декларації, загальновизнані принципи та норми міжнародного права і міжнародні договори, ратифіковані Верховною Радою, правові акти органів місцевого самоврядування. Але треба мати на увазі. Що не всі з перелічених, а тільки ті, що містять норми конституційного права.

Конституція – це система правових норм, які мають вищу юридичну силу, регулюють основи відносин між чоловіком і суспільством, з однієї сторони, та державою з іншої, а також основи самої держави. Вона виконує такі функції: юридичну, політичну, ідеологічну, виховну. Основними свойствами Конституції є: верховенство у системі законодавчих актів держави; пряма дія на всій території України; особливий порядок її зміни і перегляду окремих положень; її правова охорона, яка здійснюється Конституційним Судом України та Президентом.

Конституція України прийнята 28 червня 1996 року.

  • Розглядаючи друге питання студент має ретельно розглянути розділ 1 Конституції України який має назву «Загальні засади» і складається з 20 статей. У ньому закріплено основні принципи конституційного ладу нашої держави, які є базою для конституційного регулювання найважливіших суспільних відносин.

  • Розглядаючи треттє питання студент насамперед повинен визначити поняття „особа”, „громадянин”, звернути увагу на їх єдність та відмінність. Виходячи з цього, дати поняття та охарактеризувати правовий статус особи і громадянина та конституційний статус особи і громадянина. Необхідно посилатися на конституційні положення, які закріплюють принципи громадянства України. Працюючи з Законом України „Про громадянство” розкрити питання про підстави його набуття і припинення, а також про органи державної влади, які беруть участь у вирішені питань громадянства, та їх повноваження.

Під громадянством України розуміють правовий зв’язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв в їх взаємних правах і обов’язках..

Відповідь на питання слід побудувати таким чином.

По-перше, визначити поняття конституційних прав і свобод людини і громадянина, визначити відмінність обсягу конституційних прав людини і конституційних прав громадянина.

По-друге, визначити систему конституційних прав і свобод та надати їм стислу характеристику:

- основні громадянські права і свободи людини і громадянина в Україні (прао людини на життя і повагу до її гідності; право на свободу і особисту недоторканість; право на недоторканість житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції; право на невтручання у особисте і сімейне життя);

- основні політичні права і свободи громадян України (право на свободу пересування, вибору місця проживання; право вільного залишення території України; право на свободу об‘єднання у політичні партії та громадські організації; право брати участь в управлінні державними справами, всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраним; право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи й демонстрації; право на інформацію);

- основні економічні права і свободи людини і громадянина в Україні (право на власність; право на підприємницьку діяльність; право на користування об‘єктами державної та комунальної власності);

- основні соціальні права і свободи людини і громадянина в Україні (право на працю; право на відпочинок; право на страйк; право на житло; право на достатній життєвий рівень; право на соціальне забезпечення; право на охорону здоров‘я тощо).

- основні культурні права та свободи людини і громадянина в Україні (право на освіту; право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості; право на результати інтелектуальної і творчої діяльності).

По-третє, звернути увагу на перелік міжнародно-правових документів про права людини та їх імплементацію в Конституції і законах України.

Треба визначити поняття „конституційний обов’язок”, а також, посилаючись на норми Конституції України, назвати їх : обов‘язок громадян України щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів; обов‘язок не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки; обов‘язок сплачувати податки і збори в порядку й розмірах, встановлених законом; обов‘язок неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права й свободи, честь і гідність інших людей.

Готуючись далі до відповіді студент повинен звернути увагу на поняття статусу іноземних громадян і осіб без громадянства. Назвати нормативі акти, які складають законодавство України про правовий статус іноземців в Україні. Зупинитися на характеристиці обсягу прав, свобод і обов‘язків іноземців. Посилаючись на норми Закону України „Про біженців” визначити правовий статус біженців, пояснити зміст інституту притулку. Далі необхідно визначити поняття гарантій прав і свобод людини і громадянина в Україні та звернути увагу на систему гарантій, встановлених законодавством України та міжнародно-правовими актами, а саме:

- організаційно-правові гарантії прав та свобод людини і громадянина в Україні;

- нормативно-правові гарантії прав та свобод людини і громадянина в Україні.

- міжнародні гарантії прав та свобод людини і громадянина в Україні.

  • Готуючись до відповіді на четверте питання, насамперед слід зазначити, що державні органи в правовій, демократичній державі утворюють у сукупності систему, яка має відповідні ознаки. Така система органів держави характеризується єдністю, спільністю їх завдань і функцій. Єдність системи державних органів зумовлює і поділ їх на складові частини – види державних органів. Конституція України, конституційне законодавство, закріплюючи систему і структуру органів державної влади, в основу поклали функціональне призначення відповідних органів, їх роль і місце в державному механізмі. Структура і види органів встановлені залежно від форми державного устрою (унітарна держава) і відповідно до принципу поділу влади при реалізації державної влади (ст.6 Конституції України).

  • Далі у п’ятому питанні треба зосередити увагу на тому, що у структурі державного механізму особливе місце посідають законодавчі органи, на які відповідно до принципу поділу влади покладена законодавча, правотворча діяльність. Вони приймають закони, які мають найвищу юридичну силу і врегульовують найважливіші суспільні відносини. Посилаючись на норми Конституції України, довести, що Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади в Україні, охарактеризувати її конституційно-правовий статус.

Звернути увагу на те, що головною функцією законодавчого органу є прийняття законів. Вона виконується шляхом відповідних, законодавчо врегульованих процедур, які в сукупності утворюють законодавчий процес. Студенту потрібно дати визначення законодавчого процесу, розкрити зміст його головних стадій, вказати норми Конституції України, які закріплюють та регулюють порядок їх здійснення.

  • Відповідь на шосте питання слід розпочати з того, що главою держави сучасних країн є особа, яка формально та фактично займає вище місце в ієрархії державних інститутів і здійснює функцію вищого політичного представництва краї­ни як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Що стосується України, то на сучасному етапі державотворення в Україні інститут Президента був введений у дію Законом УРСР «Про заснуван­ня поста Президента Української РСР і внесення змін і допов­нень до Конституції (Основного Закону) Української РСР» від 5 липня 1991 р. Далі зупинитися на юридичному аналізі норм діючої нині Конституції України, який дає підстави для висновку про те, що Президент України займає особливе місце в системі органів державної влади і не належить виключно до жодної з гілок державної влади, про які йдеться у ст. 6 Конституції. Він отримує свої повноваження безпосередньо від народу, оскіль­ки обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосу­вання терміном на п'ять років. Студент повинен, посилаючись на норми Конституції України, визначити конституційно-правовий статус Президента України, його повноваження. Порядо обрання та припинення повноважень, в тому числі і дострокового.

Далі, користуючись нормами Конституції України, охарактеризувати конституційно-правовий статус Президента України. Виходячи з того, що це принципово новий для України державний інститут, який справляє важливий вплив на всю систему державних органів України, зупинитися на актуальних проблемах становлення та розвитку інституту президентства в Україні.

  • Відповідаючи на сьоме питання плану, слід зазначити, що виконавча влада — це самостійна гілка державної влади, головне функціональне призначення якої полягає у виконанні законів і яка урівноважена з іншими гілками влади засобами парламентського, президентського та судовдго контролю. У системі органів державної влади в Україні особлива роль належить органам державної виконавчої влади, адже во­ни здійснюють виконавчо-розпорядчу та організаційну діяль­ність, тобто організовують реальне виконання, втілення в жит­тя законів та інших нормативно-правових актів, які приймаю­ться шляхом всеукраїнського референдуму, Верховною Радою України або Президентом України. Діяльність органів держав­ної виконавчої влади є підзаконною, вона не може виходити за межі, визначені Конституцією України і законами України, та суперечити їм. Для здійснення покладених на них функцій ор­гани державної виконавчої влади наділені значними розпоряд­чими державно-владними повноваженнями. Вони мають право видавати юридичні акти загальнообов'язкового характеру. Система і структура виконавчої влади в Україні на сучас­ному етапі будуються відповідно до завдань державотворення в нашій країні. її основоположні параметри започатковані безпосередньо у Конституції України. Систему органів державної виконавчої влади в Україні складають органи різних рівнів: 1) Кабінет Міністрів Украї­ни — вищий орган у системі органів виконавчої влади; 2) центральні органи виконавчої влади — міністерства, дер­жавні комітети, центральні органи виконавчої влади зі спеці­альним статусом; 3) обласні державні адміністрації; 4) Київсь­ка та Севастопольська міські державні адміністрації; 5) ра­йонні державні адміністрації; 6) районні державні адмініст­рації у містах Києві та Севастополі; 7) територіальні органи міністерств, державних комітетів, центральних органів вико­навчої влади зі спеціальним статусом (управління, відділи). На підставі аналізу статей Конституції України, Закону України „Про Кабінет Міністрів України” визначити конституційно-правовий статус Кабінету Міністрів України, центральних органів державної виконавчої влади, державної виконавчої влади на місцях.

  • У відповіді на восьме питання слід, перш за все, визначити, що в умовах становлення України як демократичної, право­вої, соціальної держави суттєво зростає роль судової влади. Функцію здійснення правосуддя покладено згідно з Консти­туцією України (ст. 6) на суди, які діють незалежно від зако­нодавчої влади. Жоден орган державної влади, крім судів, не праві брати на себе функцію і повноваження по здійсненню правосуддя. Виключно суди мають право визнати особу вин­ою у скоєнні злочину і піддати її кримінальному покаранню, суди здійснюють захист гарантованих Конституцією кожному прав і свобод (ст. 55). На підвищення ролі судів спрямоване вперше закріплене в Конституції положення про те, що компетенція суду поширюється на всі правовідносини, що вн­икають у державі. Судова влада, як і інші гілки державної влади, здійснює свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України. Метою правосуддя є захист конституційного ладу, прав і свобод громадян, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності. Студент повинен звернути увагу на те, що вперше в історії українського конституціоналізму Основний Закон України 1996 р. закріпив судову владу як рівноправну і самостійну в системі інших гілок державної влади - законодавчої і виконавчої (ст. 6). Аналізуючи розділ «Правосуддя». Визначити систему судів, принципи здійснення повноважень, покладених на них Конституцією та основні принципи здійснення правосуддя.

  • Готуючись до відповіді на дев’яте питання, слід засвоїти, що принцип самоврядування є одним із найдавніших і універ­сальних серед тих, що застосовуються в управлінні. Він від­повідав потребам людського суспільства, починаючи з ранніх стадій його розвитку і до певного часу залишався єдиним за­собом соціальної організації людства.

З прийняттям Конституції України 1996 р. у політичній системі України відбуваються докорінні зміни. Значною мі­рою вони зумовлені і зміною правового статусу місцевих рад, які закріплюються на конституційному рівні вже не як орга­ни державної влади, а як органи місцевого самоврядування. Сучасну правову державу не можна уявити без ефективно діючої системи місцевого самоврядування.

На підставі Європейської хартії місцевого самоврядування, Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування» визначити поняття і юридичну природу місцевого самоврядування, його систему та принципи, конституційно-правовий статус органів місцевого смоврядування та їх повноваження, матеріально-фінансову основу та гарантії місцевого самоврядування, зупинитися на формах, за допомогою яких реалізується право членів територіальної громади брати участь у здійсненні місцевого самоврядування. Слід засвоїти, що принцип самоврядування є одним із найдавніших і універ­сальних серед тих, що застосовуються в управлінні. Він від­повідав потребам людського суспільства, починаючи з ранніх стадій його розвитку і до певного часу залишався єдиним за­собом соціальної організації людства.

Завдання на самостійну роботу.

1. Розглянути структуру і зміст Конституції України.

2. Історія світового конституційного надбання.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте характеристику поняттям “права людини”, “права громадянина”.

  2. Визначте поняття громадянства.

  3. Які принципи щодо громадянства України встановлені в Конституції України?

  4. Назвіть способи набуття громадянства України.

  5. В яких випадках припиняється громадянство України?

  6. Дайте характеристику кожної з груп прав і свобод громадян.

  7. Які обов'язки громадян закріплені в Конституції України ?

  8. Які способи захисту прав і свобод людини і громадянина передбачені в Конституції України?

  9. Які законодвавчі акти регулюють питання правового статусу іноземців в Україні?

  10. Хто ввважається біженцем? Який його правовий статус?

  11. Як ви розумієте зміст інституту притулку?

  12. Який склад і структура парламенту України?

  13. Які основні принципи діяльності парламенту України?

  14. Які функції виконує Верховна Рада України?

  15. Яка компетенція парламенту України?

  16. Які акти приймає верховна Рада України?

  17. Дайте визначення поняття законодавчого процесу і назвіть його стадії.

  18. Який порядок роботи Верховної Ради України?

  19. У чому полягає специфіка конституційно статусу Президента України?

  20. Який порядок виборів Президента України?

  21. Якою компетенцією наділений Президент Укрваїни в різних сферах?

  22. Які акти приймає Президент України?

  23. Які органи належать до системи виконавчої влади в Україні?

  24. Які повноваження Кабінету Міністрів України?

  25. Охарактеризуйте систему центральних органів виконавчої влади в Україні. Яка специфіка їх повноважень?

  26. Які орагни входять до місцевих органів державної виконавчої влади?

  27. Розкрийте правову природу судової влади.

  28. Якою є судова система України?

  29. Назвіть принципи правосуддя та розкрийте їх зміст.

  30. Що таке місцеве самоврядування?

  31. Назвіть складові системи місцевого самоврядування.

  32. На яких принципах базується місцеве самоврядування?

  33. Що відносить Конституція України до матеріально-фінансової основи діяльності місцевого самоврядування?

  34. Які є гарантії діяльності місцевого самоврядування?

Практичні завдання

Завдання 1. Скласти структурно-логічну схему „ Система конституційних прав і свобод людини і громадяна в Україні”.

Завдання 2. Скласти структурно-логічну схему „ Система гарантій прав людини і громадянина в Україні”.

Завдання 3. Вкажіть, які з перерахованих нормативних актів є джерелами конституційного права України:

а) Закон України "Про власність";

б) Указ Президента України "Про створення Інституту державного управління і самоврядування";

в) Ухвала Кабінету Міністрів України "Про приватизацію земельних ділянок";

г) Рішення Конституційного Суду України про неконституційність ухвали Верховної Ради України.

Завдання 4. Вставте відповідні слова:

Конституція - ... закон держави, який приймається..., має ... силу і регулює ... суспільні відносини, які визначають принципи організації ..., закріплюючи при цьому основи конституційного ладу, гарантії прав і свобод ..., систему, порядок організації і компетенцію органів державної влади, ... устрій держави, ... символи.

Рекомендована література:1-6,15-19, 35-40,42,43,45,62,64,66,67,68