Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. по курс. раб., 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Донецька філія

Кафедра економіки та права

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ

РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «Економіка підприємства»

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Галузь знань - 0305 ЕКОНОМІКА І ПІДПРИЄМНИЦТВО

Напрям - 6.030508 ФІНАНСИ І КРЕДИТ, 6.030509 «ОБЛІК І АУДИТ»

курс - ІІ

Донецьк – 2010

Укладачі: Мінгалеєва Л.М., Лисенко Н.М., викладачі кафедри економіки та права

Методичні вказівки складені на основі «Методичних вказівок щодо виконання та захисту курсової роботи з дисципліни «фінанси» автора Хайтової Т.А.

Рецензент: Васильєва В.В., к.е.н., зав. кафедри економіки та права

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри економіки та права

Протокол № 1 від 31.08.2010 р.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………….

1. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………………………….

1.1. Загальні вимоги до виконання курсової роботи…………………………………..

1.2. Зміст курсової роботи……………………………………………………………….

1.3. Етапи виконання курсової роботи…………………………………………………

2. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………………………………

2.1. Загальні вимоги……………………………………………………………………….

2.2. Нумерація……………………………………………………………………………

2.3. Таблиці………………………………………………………………………………

2.4. Ілюстрації……………………………………………………………………………

2.5. Формули……………………………………………………………………………

2.6. Примітки…………………………………………………………………………….

2.7. Посилання……………………………………………………………………………

2.8. Список використаних джерел………………………………………………………

2.9. Додатки………………………………………………………………………………

3. ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ ТА ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………….

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………...

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………………

ВСТУП

Виконання курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» є важливою частиною навчального процесу, від якості та рівня якої значною мірою залежить виконання головного завдання навчання - підготовки всебічно освічених і висококваліфікованих фахівців.

Підготовка і захист курсових робіт - важливий фактор удосконалення теоретичної та професійної підготовки майбутніх фахівців, розширення їх світогляду, формування навичок дослідження.

Підготовка і захист курсової роботи є заключним етапом засвоєння студентами дисципліни «Економіка підприємства», результатом самостійного конкретного теоретичного, науково-практичного дослідження.

Базою для виконання курсової роботи є глибокі знання студента з дисципліни «Економіка підприємства» та знання, отримані в процесі самостійного вивчення й аналізу відповідної літератури (підручників, навчальних посібників, монографій, періодичної літератури, наукових журналів зі спеціальних проблем, нормативних документів, а також публікацій з узагальнення досвіду практичної роботи).

Мета і завдання курсової роботи - поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань економіки та організації промислового виробництва. Виконання курсової роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дисципліни «Економіка підприємства», спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки.

Для успішного виконання курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» студент повинен:

а) знати:

- теорію і практику господарювання на рівні підприємства;

- формування і використання виробничого потенціалу ;

- взаємодію всіх видів ресурсів;

- ефективність господарської та інших видів діяльності ;

- нормативно-правові основи, що регламентують економічні відносини суб’єктів господарювання;

б) уміти:

- застосовувати набуті теоретичні знання й практичні навички при виконанні курсової роботи;

- розробляти та реалізувати плани розвитку підприємства ;

- аналізувати і узагальнювати результати виробничо- господарської діяльності;

- прогнозувати і контролювати їх здійснення при зміні ситуації у ринковому середовищі;

- аналізувати й доречно застосовувати законодавчо-нормативні акти, що регламентують економічні відносини суб’єктів господарювання.

Курсова робота є важливою складовою навчального процесу, визначення відповідності фахівців кваліфікаційним вимогам бакалавра з фінансів та обліку.

1. Організація виконання курсової роботи

1.1. Загальні вимоги до виконання курсової роботи

Майбутні бакалаври мають право на підставі переліку тем курсових робіт (див. дод.1), розроблених і затверджених на засіданні кафедри, самостійно, з урахуванням своїх наукових інтересів, обрати тему своєї роботи. Тематика робіт має відповідати змісту навчальної програми з дисципліни «Економіка підприємства». Зміст роботи повинен відображати особливості функціонування підприємств в ринкових умовах господарювання, виклад теоретичних та методологічних питань, що стосуються теми курсової роботи, аналіз основних техніко – економічних показників господарювання, виявлення резервів виробництва і на цій основі обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності діяльності первинної ланки виробництва.

Обрані теми курсових робіт погоджуються з керівниками, закріплюються за студентами та затверджуються завідувачем кафедри.

Виконання курсової роботи передбачає накопичення теоретичних знань з дисципліни «Економіка підприємства», а також знань, набутих при написанні попередніх курсових і наукових робіт з актуальних проблем у сфері господарської діяльності підприємств та їх взаємовідносин з державою та іншими суб’єктами господарювання.

Курсова робота повинна мати практичне і науково-теоретичне значення, бути виконаною на високому теоретичному рівні з використанням сучасної комп’ютерної техніки.

На підставі теоретичних та практичних досліджень, наведених у роботі, необхідно зробити обґрунтовані висновки та рекомендації щодо можливостей використання відповідних наукових досягнень.

Науковий керівник курсової видає завдання студенту і погоджує з ним план роботи та термін написання окремих її розділів.

Структура курсової роботи має складатися з таких частин:

  • титульний аркуш (дод. 2);

  • завдання на виконання курсової роботи (дод. 3);

  • зміст (дод. 4);

  • вступ;

  • теоретична частина;

  • аналітична частина;

  • висновки;

  • список використаних джерел (дод. 5);

  • додатки.

1.2. Зміст курсової роботи

Зміст курсової роботи повинен включати назви всіх розділів та підрозділів роботи з вказівкою номера сторінок, на яких розміщується початок відповідного матеріалу (див. дод. 4).

Загальний обсяг курсової роботи повинен становити 30-40 сторінок друкованого тексту.

Зміст теми слід розробляти після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми теми дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше уявити собі структуру роботи, послідовно викласти її зміст, повніше висловити коло питань, які мають бути вирішені .

Зміст рекомендується складати з 3-4х питань. При цьому необхідно визначити, яке з них має бути головним, провідним. Його висвітленню підпорядковується всі інші питання плану. В цілому зміст має включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно та глибоко висвітлювати її.

Добре продуманий зміст є запорукою успішного виконання роботи. Рекомендується виділити вступ. Робота має містити 3 або 4 розділи, що можуть, у свою чергу, підрозділятися на підрозділи. Завершують курсову роботу висновки (2-3 сторінки). Зміст (план) курсової роботи може бути як простий, так і складний.

Варіант простого плану : Варіант складного плану:

Вступ. Вступ.

1. 1.

2. 1.1.

3. 1.2

Висновки. 2.

2.1

2.2

3.

Висновки.

Обсяг вступу курсової роботи – 1-2 сторінки рукописного тексту.

У вступі курсової роботи необхідно розкрити:

1) актуальність теми, що досліджується в умовах формування ринкових відносин;

2) предмет та об’єкт дослідження:

3) мету і завдання дослідження;

4) методи, що використовуються для виконання завдання дослідження;

5) матеріали, що використовуються для її написання;

6) новизну і практичну значущість.

Перший розділ є теоретичним, та повинен розкривати теоретичну сутність обраної для досліджування економічної категорії, її місце і роль в діяльності підприємств. З цією метою треба уточнити джерело даної економічної категорії, навести і проаналізувати в роботі погляди різних економістів з досліджуваної проблеми, дати їх аналіз, викласти застосовані засоби, рекомендації, положення, інструкції відповідно до поставленої у завданні проблеми. У першому розділі надається виклад теоретичних і методологічних питань, що стосуються теми курсової роботи, та їхня практична значущість.

Мета написання цього розділу - показати уміння бакалавра самостійно аналізувати теоретичні і практичні підходи до суттєвості проблеми, визначати шляхи її розв'язання.

При написанні першого розділу необхідно використовувати законодавчі акти України, рішення і постанови Кабінету Міністрів України з питань функціонування підприємств; монографії, матеріали наукових конференцій, статті журналів з актуальних проблем економіки. Перший розділ може включати два - три підрозділи. Обсяг першого розділу курсової роботи не повинен перевищувати 10 - 15 сторінок друкованого тексту.

У другому розділі надаються техніко – економічні розрахунки та економічний аналіз стану обраного об’єкта дослідження чи економічних явищ, що розглядаються.

Обсяг другого розділу курсової роботи не повинен перевищувати 15 - 18 сторінок друкованого тексту.

У третьому розділі надається огляд напрямків та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища та шляхів вирішення питань, які досліджуються (обсяг – 4 – 5 сторінок друкованого тексту).

Висновки – виклад основних результатів дослідження та основних заходів щодо ефективного вирішення питань, які розглядалися у роботі. Обсяг висновків курсової роботи – 3 - 4 сторінки друкованого тексту.