Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-4 політологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

2. Об’єкт і предмет, структура та функції політології. Категорії політології

Політологія – це наука про політику, закономірності й випадковості розвитку політичного процесу, про функціонування політичної системи й влади, про сутність, форми і методи діяльності суб’єктів політики, проблеми міжнародних відносин.

Щодо самого терміну “політологія” то він вживається здебільшого науковцями на території колишнього Радянського Союзу. В більшості країн світу дана галузь наукових знань називається – політична наука.

Враховуючи, що політологія є окремою галуззю наукових знань, яка вивчає політичну сферу суспільного життя це передбачає виокремлення предмета й об’єкта політології.

Об’єктом політології визначають політичну сферу суспільного життя, саму політику й її взаємовідносини з особою й суспільством.

Щодо визначення предмета політології то єдиного підходу в учених немає. Це зумовлено тим, що предметом політології можна вважати владу, демократію, політичну культуру тощо.

Тому узагальнивши наявні точки зору можна виокремити предмет політології.

Предметом політології як науки є політична система суспільства та її різноманітні підсистеми. Це зумовлено тим, що жодна галузь наукових знань, яка досліджує політичну сферу суспільного життя на робить це в такому повному обсязі як політологія й не визначає предметом свого дослідження політичну систему суспільства.

Головними структурними елементами політичної системи суспільства є політичні інститути й політичні відносини.

Політичні відносини – це відносини з приводу влади в суспільстві, а політика є діяльністю, яка спрямована на завоювання, використання й утримання влади. Тому політологія може бути визначена як наука про закономірності діяльності з керівництва та управління суспільством на основі публічної влади.

Враховуючи, що політологія є самостійною наукою вона має свою внутрішню структуру основними елементами якої є:

Історія політичних учень, яка досліджує зародження, становлення й ґенезу політичних ідей, поглядів, теорій упродовж існування державно організованого суспільства. Основними елементами історії політичних учень є: Стародавній світ та період Античності, епоха Середньовіччя, Ренесанс, Новий та Новітній час.

Головним елементом політології є теорія політики, яка вивчає політику як цілісний предмет, включаючи концепції політики і влади, теорії політичних систем і процесів, моделі політичної участі й політичного лідерства, а також теорії формальних і неформальних інститутів політики тощо. Теорія політики становить основний зміст політології.

Прикладна політологія є тією галуззю знань про політику, котра стосується безпосередньо процесу реалізації політики. ЇЇ основний зміст складає: розробка політичних технологій, прийняття політичних рішень, проведення виборчих кампаній, врегулювання політичних конфліктів тощо. Дана галузь політології здійснює також політичні прогнозування й планування, консультування тощо. Тому практична політологія це ступінь теоретичних моделей, методологічних принципів, методів і процедур дослідження, програм і рекомендацій, які орієнтовані на практичне використання й досягнення політичного результату.

Порівняльна політологія проводить порівняльні дослідження політичних процесів різних держав, регіонів та епох.

Функції політології

Функціями політології є основні напрями її впливу на суспільство.

Узагальнюючи наявні точки зору точки зору можна виокремити п’ять головних функцій політології.

Теоретична функція політології полягає в розробленні нею різних, теорій понять, категорій, гіпотез, формулюванні закономірностей, які описують і пояснюють різноманітні явища і процеси політичного життя суспільства.

Суть методологічної функції політології заключається в тому, що сформульовані цією наукою закономірності використовуються іншими науками як теоретичний інструментарій при дослідження політичних явищ і процесів.

Практична чи прикладна функція політології полягає в її зорієнтованості на вирішення конкретних практичних завдань і проблем. Ця функція є основною при розробці практичних рекомендацій щодо реалізації політики, проведенні виборчих кампаній тощо.

Виховна функція політології відіграє важливу роль у формуванні світогляду особи, дає їй необхідні знання про політичну сферу суспільства, політичні права й обов’язки, відіграє провідну роль у політичній соціалізації й формуванні навиків політичної поведінки.

Прогностична функція політології полягає в її здатності передбачити й спрогнозувати найближчі й віддалені наслідки прийняття політичних рішень.

Категорії політології

Будучи самостійною галуззю знань політологія має свої категорії, загальні, фундаментальні поняття, які відображають закономірні взаємозв’язки й відносини реальної дійсності й пізнання, котрі розкривають різноманітні сторони процесу реалізації влади у суспільстві.

Категорії цієї науки перебувають в досконалому й логічному взаємозв’язку між собою. Це зумовлено тим, що одна категорія будучи базовою, в зародку містить й інші категорії. В політології базовою є категорія “політична влада”.

Влада – це вольове відношення між людьми за якого одні здатні й мають можливість нав’язувати свою волю іншим.

Безпосереднім засобом здійснення влади є політика, яка також виступає однією з ключових категорій політології. Політика як заснована безпосередньо на владі політична діяльність, реалізується у рамках політичної системи суспільства. Політична система суспільства є центральною категорією політології. Саме вона органічно поєднує в собі решту категорій цієї науки. Зокрема, інституціональна підсистема політичної системи суспільства об’єднує політичні інститути якими є держава та її структурні елементи, які також є категоріями політології.

Натомість комунікативна підсистема політичної системи суспільства базується на політичних відносинах, зв’язках з різноманітними соціальними спільностями й їх організаціями, що склалися з приводу влади.

Політична система включає до свого складу категорію “політична культура”, а значить і всі її складові такі як “політична свідомість”, “політична поведінка”, “політичні цінності”, “політичні норми” “політична соціалізація” тощо, які також є одними з ключових категорій політології.

Таким чином, “політична культура” будучи інтегративною категорією політології органічно поєднує в собі ряд інших категорії цієї науки.

Політична система суспільства не стоїть на місці, вона постійно еволюціонує в просторі й часі завдяки політичному процесу, однієї з ключових категорій політології. Політичними процесами називаються відносно однорідні серії політичних явищ, які взаємопов’язані між собою. Тому “політичне явище” як одна з найбільш загальних категорій політології є сукупністю всіх чинників і явищ пов’язаних із здійсненням політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]