Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
067%2d285EAKR.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра економіки підприємства

067-288

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни “Економічний аналіз”

для студентів спеціальності 6.030504

“Економіка підприємства”

денної та заочної форми навчання

Затвердженні на засідання

методичної комісії за

спрямуванням 6.030504

„Економіка підприємства”

Протокол №

від __ _________ 200_ р.

Рівне 2008

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни “Економічний аналіз” для студентів спеціальності 6.030504 “Економіка підприємства” денної та заочної форми навчання. / Кушнір Н.Б., Адамчук Т.Л., Рівне: НУВГП, 2008. – 26 с.

Упорядники: Кушнір Н.Б., Адамчук Т.Л.

Рецензенти:

Ковшун Н.Е., к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства;

Лазаришина І.Д., д.е.н., професор кафедри обліку і аудиту

Відповідальний за випуск – завідувач кафедри економіки підприємства Кушнір Н.Б.

Зміст

© Кушнір Н.Б.,

Адамчук Т.Л.,2008

© НУВГП, 2008

Вступ

Для країни з ринковою економікою однією з головних питань є визна­чення ефективності рівня господарської діяльності підприємства та якіс­ного управління нею. В першу чергу управління виробництвом підприєм­ства пов’язують з економічним аналізом господарської діяльності. Економічний аналіз дає можливість виявити та кількісно виразити резерви покращення господарської діяльності підприємства, встановити залежність між витраченими ресурсами та кінцевим результатом діяльності основної ланки економіки країни – підприємством.

Економіка країни потребує покращення діяльності суб’єкта господарювання, підвищення рівня якості управління ним, поліпшення організації виробництва, його ефективності, раціонального використання ресурсів, отримання доходів від здійснення виробничо-господарської діяльності , що дасть змогу

1. Загальні положення курсового проектування

Курсова робота студентів денної та заочної форми навчання з дис­цип­ліни «Економічний аналіз» передбачена робочою програмою дисципліни і є одним із напрямків навчально-дослідної роботи.

Курсова робота виконується кожним студентом за самостійно обраною темою за одним із напрямків дослідження і є складовою курсу. Вона виконується на прикладі та даних конкретного підприємства не залежно від форми власності та сфери діяльності.

Метою курсової роботи є: поглиблення, узагальнення та конкретизація знань студентів, які ним були отримані протягом семестру, а також закріплення їх на основі вивчення, обробки, аналізу практичних даним підприємства. Виконання навчально-дослідної (курсової) роботи може перекликатися з його науково-дослідною роботою, що студент виконує на кафедрі і дає можливість на науковому рівні, використовуючи творчий підхід та звітність підприємства провести дослідження за обраною проблемою. Рекомендований перелік тем курсових робіт подається нижче. Значення даної роботи визначається тим, що вона є певним етапом наскрізної підготовки бакалаврів. Слід наголосити, що виконання курсової роботи є певним напрацюванням для подальшої наукової роботи, зокрема: науково-дослідної роботи, що виконується на 3-4 курсах, написання дипломної роботи або магістерської дисертації.

Робота у завершеному вигляді формується наступним чином: титульний лист, бланк завдання (додаток А, Б), зміст, розділи роботи, висновки, використана література, додатки.

Основний зміст роботи складається із вступу, трьох розділів, висновків за темою, що досліджується.

Вступ до курсової роботи повинен містити основні етапи обґрунтування науково-дослідної роботи, а саме: актуальність теми дослідження, стан дослідження даної теми у вітчизняній та закордонній літературі, мета роботи та основні завдання, предмет та об’єкт дослідження.

У першому розділі курсової роботи розглядаються теоретичні положення предмету дослідження, з обов’язковим посиланням на джерела літератури. Загальний обсяг не має перевищувати 15 сторінок формату А4, 14 шрифтом та міжрядковим інтервалом 1,5. У даному розділі вивчається система показників оцінки предмету дослідження та розглядається міжнародний досвід аналізу та можливості удосконалення існуючої методики аналізу з її урахуванням.

Другий розділ слід починати загальною характеристикою діяльності підприємства за останні 2-3 роки, зробити короткий історичний екскурс, а завершити зведеною таблицею основних техніко-економічних показників підприємства у динаміці, до яких можна віднести:

- обсяг виробництва та реалізації продукції;

- середньоспискова чисельність працівників та робітників;

- середньорічна вартість основних виробничих фондів основного виду діяльності, в тому числі їх активна частина;

- показники ефективності використання основних виробничих фондів;

- продуктивність праці працівників та робітників;

- оборотні засоби підприємства та їх використання;

- витрати підприємства;

- результати господарської діяльності тощо.

для покращення сприйняття та оцінки виробничо-господарської діяльності доцільно сформувати таблицю, використовуючи форму таблиці (табл. 4.1).

Після проведених розрахунків необхідно проаналізувати та дати загальну характеристику основних показників, що характеризують діяльність підприємства.

Наступним етапом є дослідження показників, що описані у теоретичному розділі, вивчається їх динаміка, проводиться факторний аналіз та проводиться графічне відображення.

Всі показники оформлюються у окремі таблиці та проводяться від­по­від­ні розрахунки за даними звітності конкретного підприємства. Наступним етапом, який є обов’язковим, є аналітичні висновки за проведеними розрахунками та можливі припущення про причини та наслідки такої динаміки.

До третього розділу повинні увійти узагальнення за проведеними розрахунками та дослідженнями другого розділу. Важливим є розрахунок резервів покращення ситуації на підприємстві та визначення шляхів і заходів щодо використання наявних резервів на підприємстві, а також пошук резервів суб’єкта господарювання.

Курсова робота має мати наскрізну нумерацію у верхньому правому кутку, першою рахується титульна сторінка. Номери розділів та підрозділів проставляються арабськими цифрами, як і номера сторінок. Кожен розділ починається з нової сторінки.

Завершальним етапом є формування висновків, що узагальнюють діяльність підприємства, підводять підсумки за всіма розділами роботи, виділяються заходи щодо покращення ситуації на підприємстві.

Після висновків подається список використаної літератури у порядку згадування в тексті, особлива увага має приділятися сучасним дослідження теми за останні 3-5 років, нормативним документам, законам, положенням.

В обов’язковому порядку до навчально-дослідної роботи прикріпляється звітність підприємства, за якою було виконано розрахунки. Вся звітність суб’єкта господарювання оформлюється у вигляді додатків, які нумеруються буквами українського алфавіту по середині аркуша. Вся курсова робота має не перевищувати 40 сторінок без додатків.

За три тижні до завершення курсу робота подається на перевірку, перед тим вона має бути обов’язково зареєстрована на кафедрі економіки підприємства. Перевірена курсова робота повертається студенту для ознайомлення із зауваженнями та для доопрацювання, після чого допускається до захисту у комісії.

Останнім листком має бути порожня сторінка, робота скріплена або зшита.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]