Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-4 політологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

5. Українська політична думка в сучасних умовах

Після смерті Й. Сталіна (1953) на Україні поступово зароджується дисидентський рух. Саме дисиденти першими порушили національне питання в СРСР, зокрема і в Україні, та розпочали боротьбу на право українського народу за незалежне існування на своїй землі. Однією з основних форм організованого протесту в 1960 – 1980 роках було створення та діяльність різноманітних політичних організацій і груп. Іншою формою інакомислення в той період був так званий самвидав, основним завданням якого було поширення заборонених радянською владою творів. В той же час українська політична думка, репрезентована дисидентським рухом мала і ряд вад, насамперед вона була в своїй більшості „письменницькою” та емоційною. Натомість офіційна ідеологія, яка домінувала в той період призвела до того, що українська політична думка практично не просувалася вперед.

Лише з проголошенням державної незалежності України 1991 р. розпочався політологічний ренесанс. Було реформовано старі та створено нові кафедри політології в вузах України. Протягом 90-х рр. ХХ ст. також заявили про себе і вітчизняні політологічні центри як новостворені, так і ті, що активізували свою діяльність на базі існуючих вже установ. До них, зокрема належить інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. Головними напрямами наукових досліджень цієї установи є дослідження теоретичних та прикладних проблем формування України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави і історії розвитку політико-правових інститутів в Україні, політологічних аспектів державно-правового характеру в країні та ряду інших актуальних проблем.

Українська асоціація політологів, яку було утворено в березні 1991 року. Основною метою її діяльності є сприяння розвитку політичних наук в Україні, підготовка наукових кадрів, вироблення рекомендацій для поліпшення соціально-політичної ситуації в країні, підтримки зв’язків та обміну досвідом з соціологічними центрами зарубіжних країн і міжнародних організацій і т.н.

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України – академічна науково-дослідна установа, головним напрямком діяльності якої є дослідження закономірностей політичного розвитку та етнонаціональних процесів.

Українська академія політичних наук (УАПН). Добровільна громадська організація, яка об’єднує науковців, викладачів навчальних закладів, працівників органів влади та управління. Основною метою діяльності цієї організації є сприяння розвитку політичної науки, науковим дослідженням в галузі історії політичної думки, методології та теорії політики, прикладної політології.

В той же час перед сучасною українською політологічною наукою стоїть ряд завдань, а саме:

  • окреслення кола першочергових проблем на яких має зосередитись вітчизняна політична наука;

  • розвиток прикладної політології;

  • підготовка і перепідготовка політологів-викладачів, науковців;

  • налагодження та підтримка зв’язків зі світовими політологічними центрами і школами;

  • формування в людей високого рівня політичної та правової культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]