Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-Експлуатація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

10. Організація експлуатації меліоративної системи

10.1. Завдання служби експлуатації

В ПСП « Край» Ічнянського району Чернігівської області буде організовано внутрішньогосподарську службу експлуатації , що обслугує об’єкт площею 252га.

Перед службою експлуатації стоять наступні задачі:

1) регулювання водно повітряного режиму ґрунтів на основі внутрігосподарського плану зволоження з метою отримання високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур:

2) постійний нагляд, догляд і ремонт системи;

3) вдосконалення системи;

4) охорона навколишнього середовища.

10.2. Організація служби експлуатації

Головною задачею служби експлуатації є створення умов для вирощування високих та стійких врожаїв сільськогосподарських культур на меліоративних землях при найбільш ефективному використанні водних та земельних ресурсів.

Служба експлуатації займається складанням планів регулювання водного режиму ґрунту та впровадженням прогресивних методів і техніки поливу, зволоження ґрунтів і боротьбою з втратами води з каналів і на полях, забезпечення найбільш ефективного використання води, своєчасного відведення надлишкових вод за межі системи, використання заходів покращення меліоративного стану земель, утримання в робочому стані каналів і споруд системи, проведення безаварійного пропуску води паводка, попередження розмиву, замулення і заростання каналів, надання допомоги господарствам і проведення експлуатаційних робіт, заключення договорів на технічне обслуговування внутрішньогосподарської частини системи, впровадження механізації робіт авто механізації і телемеханізації управління, проведення виробничих вишукувань і інше.

10.3. Штат внутрішньогосподарської служби експлуатації

Експлуатаційні заходи на внутрішньогосподарських, каналах, спорудах будуть проводитись силами самого господарства.

Число робітників, що необхідно для проведення експлуатаційних заходів, залежить від площі, що обслуговується, від конструктивних особливостей осушувальної системи.

Штат внутрішньогосподарської служби експлуатації КСП «Батьківщини» Борзнянського району представлений в таблиці 10.1.

Таблиця 10.1.Штат внутрішньогосподарської служби експлуатації

№ п/п

Найменування посад

Кількість штатних одиниць

1

Інженер-гідротехнік

1

2

Оглядачі ГТО

1

Всього

2

Оглядач водогосподарських об’єктів повинен забезпечувати охорону, догляд за нормальною роботою закріпленою за ним ділянки обслуговування, проведення поточного ремонту, підготовку ділянки до пропуску повені, проведення спостереження на водомірних постах, оглядових колодязях. Він має право у випадку того чи іншого пошкодження осушувальної системи надати акти і передати їх в сільські і районні ради для протягування винуватців до відповідальності. Може не дозволити користуватись спорудами, дорогами, на яких належить провести ремонтні роботи. Про всі порушення відхилення від нормального стану каналів і споруд, а також про випадки не правильного користування води в господарстві, самовільних, регульованих на вузлах повинен повідомити гідротехніку господарства.

Гідротехнік несе відповідальність за технічний стан системи і її збереження, контролює своєчасний початок і закінчення ремонтних робіт, планове регулювання водного режиму ґрунтів.

Він також приймає міри по підвищення ефективності дії системи, втілення нової техніки і наукових розробок, приймає участі в прийомі закінчених ремонтних, будівельних робіт, складає внутрішньогосподарський план регулювання водного режиму на осушувальній системі , який потім передається в управління експлуатації на узгодження всіх показників плану, водними ресурсами, грунтово-меліоративними умовами, пропускною здатністю міжгосподарських каналів і споруд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]