Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-Експлуатація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

10.5.2. Гідромеліоративні створи

Для спостереження за меліоративним станом земель на осушувально-зволожувальній системі передбачено гідромеліоративні створи кількість яких складає 2шт, на яких розміщують:

  • опорну мережу свердловин для спостереження за рівнями ґрунтових вод;

  • майданчики для відбору зразків ґрунту з метою встановлення вологості та інших водно-фізичних властивостей ґрунтів;

  • майданчики для спостереження за осадкою торфу, його промерзанням і температурою ґрунту;

  • для встановлення лізиметрів та інших метеорологічний приладів.

За допомогою створів оцінюють ефективність роботи осушувально-зволожувальної роботи, отримують дані для воднобалансових розрахунків, контролюють стан водно-повітряного режиму ґрунтів та підтримують його в оптимальних межах, вносять корективи в річні плани регулювання.

Опорна мережа свердловин для спостереження за рівнями ґрунтових вод розміщується у вигляді гідромеліоративних створів, які прокладаються перпендикулярно основній осушувальній мережі (ГД, колектори) через 5-10км в характерних місцях осушуваного масиву так, щоб між сусідніми русловими шлюзами-регуляторами (на ГД) було не менше одного створу.

Спостережувальні свердловини можуть розміщають посередині між каналами регулюючої мережі. З метою визначення форми кривої депресії рівня ґрунтових вод при перетині гідромеліоративним створом відкритих каналів свердловини розміщають від бровки каналу через 10, 25, 50 і далі через 100м в обидві сторони від каналу і так, щоб одна свердловина була посередині між каналами. На даній системі передбачено одиночну і з схему розміщення свердловин, та схему з семи свердловин.

Рис. 10.1. Одинична схема розміщення спостережувальних свердловин

Рис. 10.2. Схема розміщення семи спостережувальних свердловин

В притерасній частині заплави на ділянці довжиною 100 - 150м мережа свердлових розміщується аналогічно з метою визначення надходження ґрунтових вод збоку вище розташованих прилеглих територій. Крайні свердловини у створі розміщують на відстані до 1,5км від осушуваного масиву з метою визначення впливу осушення на режим ґрунтових вод прилеглих територій.

Глибина закладання спостережувальних свердловин приймається на 0,5…1м глибше ніж регулююча мережа.

Свердловини закріплюються азбестоцементними або пластмасовими обсадними трубами, нижня частина яких перфорована для вільного доступу води. Для попередження попадання в свердловину поверхневих вод поверхня біля свердловини утрамбовується і присипається ґрунтом. Верхній уріз повинен знаходитись на глибині 0,4м від поверхні.

Після обладнання і нумерації свердловин, а також щорічно весною і восени оголовки труб, від яких беруть підрахунки при вимірі рівня ґрунтових вод нівелюють з висотною прив’язкою до репера. Одночасно знаходять висотні відмітки поверхні землі у свердловин та «нулів» район допоміжних постів в місцях перетину створом каналу.

Також на господарській мережі влаштовуються свердловини із розрахунків 1 свердловина на 10…15га в характерних точках поверхні поля.

Спостереження за коливанням рівня ґрунтових вод в створах опорної мережі свердловин ведуть працівники меліоративної служби: весною, літом, восени – 1 раз на 5 днів, а в період пропуску повені, після сильних дощів, а також в періоди проведення зволоження – кожен день. Зимою – 1 раз в декаду. На внутрішньогосподарській мережі спостереження проводять тільки в період проведення сільськогосподарських робіт в ті ж строки, що і на опорних свердловинах.

Вимір глибини залягання рівня ґрунтових вод в свердловинах проводять за допомогою переносної водомірної рейки. При глибині більше 2,0м – застосовують мірний трос з хлопушкою.

Результати вимірів записуються в польовий журнал, потім опрацьовують і будують графіки коливання рівня ґрунтових вод, що використовуються при проведені робіт по регулюванню водно-повітряного режиму ґрунтів.

Спостереження за водомірними приладами вологості ґрунту ведуть на майданчиках біля опорних свердловин на відстані 25м від канала. Дні знаходження вологості співпадають з днями спостережень за рівнями ґрунтових вод. Використовують для вимірювання вологості ґрунту – ґрунтові водоміри.

Таблиця 10.3. Відомість гідромеліоративних створів на осушувальній системі

№ п/п

Номер створу

Прив’язка до реперів

Довжина, м

Кількість свердловин

1

2

3

4

5

1

ГМС 1

Rp1 – Rp2

2870

13

2

ГМС 2

Rp3 – Rp4

2060

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]