Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-Експлуатація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

10.5.3. Берегова обстановка

Берегова обстановка на системі складається з реперів, берегових, попереджувальних, вказівних та контрольних знаків.

Репери встановлюються двох типів: геодезичні та конструктивні.

Геодезичні призначенні для висотних прив’язок при проведенні ремонтних робіт, досліджування стану каналів та споруд, визначення об’ємів робіт, гідрометричних вимірювань, нагляду за рівнем ґрунтових вод та інше. Постійні репери встановлюються вздовж магістральних каналів через 10…15км на мінеральних непосадочних ґрунтах. Між ними встановлюються тимчасові репери з врахуванням, щоб довжина прив’язки до них при проведенні нівелювання не перевищувала 1…2км. Частіше їх суміщають з береговими кілометровими або пікетажними знаками.

Конструктивні призначені для закріплення проектних відміток і розмірів каналів, дамб обвалування, щоб при проведенні ремонтних робіт можна було обійтись без нівелювання. До них відносяться також донні репери. Конструктивні репери встановлюються через 100…200м один від одного.

Берегові знаки потрібні для полегшення орієнтації експлуатаційного персоналу. До них відносяться кілометрові (стовпчики) та пікетажні знаки. Кілометрові стовпчики встановлюються від гирла через 1км по всій довжині магістрального каналу на відстані 1м від бровки. Такі стовпчики також встановлюються вздовж дамб обвалування та головних дорогах. Кілометрові стовчики-репери встановлюються на відстані 1,5м від бровки каналу і в мінеральних ґрунтах на фундаменті залізобетонної плити розміром 40х40х15см. Такі самі плити встановлюються і на торф’яних ґрунтах.

Між кілометровими стовпчиками встановлюють пікетні через кожні 100м на відстані 0,5…1,0м від бровки каналу.

Номерні знаки встановлюються в гирлах всіх каналів у всіх споруд, дамбах обвалування в кутах повороту каналу. Гирлові знаки закритих колекторів і дрен допомагають знайти їх місце розташування берегові знаки, які встановлюються так, щоб вони не заважали проведенню сільськогосподарських робіт, висота не повинна перевищувати 0,6…0,7м.

Попереджувальні знаки вказують на необхідність бережного користування споруд і каналів, заборона або обмеження користування ними. Ці знаки вказують місце де можна використовувати канал для певних цілей. Попереджувальні і вказівні знаки встановлюються на видних місцях при перехрещені каналів дорогами, пасовищ. На шлюзах-регуляторах червоною рискою позначають допустимий підпір.

Контрольні знаки встановлюють для спостереження за осадкою бетонних та земляних гідротехнічних споруд – шлюзів-регуляторів, мостів, перепадів. Ці спостереження полягають в періодичному знаходженні висотного положення контрольних точок, що встановлені на спорудах і називаються – висотні марки. Конструкція їх різноманітна, призначені для земляних і бетонних споруд.

В постійне користування УВГ передають земельні полоси зайняті каналами і прибережними полосами шириною 1м по обидві сторони.

Лісосмуги передбачаються вздовж магістрального каналу, по межі осушувально-зволожувального масиву. Загальна площа лісосмуг становить 0,5…1,0% від площі нетто системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]