Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК Адмін процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Тема 5. Докази в адміністративному процесі

Поняття адміністративного процесуального доказування. Поняття доказів, предмет доказування, обов’язок доказування. Джерела доказів. Пояснення сторін, третіх осіб та їх представників про відомі їм обставини. Визнання сторонами обставин, якими друга сторона обґрунтовує свої вимоги. Показання свідків. Письмові докази, документи. Речові докази. Висновки експертів. Законність одержаних доказів.

Дослідження доказів. Установлення фактів протиправних рішень, дій чи бездіяльності органу владних повноважень, наявності чи відсутності адміністративно-правового спору чи спору про право, наявності інтересів третіх осіб, наявності адміністративного правопорушення та його складу, обставин, що пом’якшують і обтяжують відповідальність, наявність майнової шкоди.

Преюдиційні факти, їх поняття і значення. Загальновідомі обставини і визнані факти, їх значення. Класифікація доказів. Прямі і непрямі докази. Обвинувальні докази, виправдувальні докази, первісні та похідні докази.

Заходи забезпечення доказів та адміністративних проваджень, їх нормативно-правове регулювання.

Тема 6. Процесуальні строки

Поняття процесуальних строків та їх значення в адміністративному процесі. Визначення процесуальних строків, порядок їх обчислення. Види процесуальних строків. Строки, встановлені законом. Строки, встановлені судом, органом владних повноважень. Строки звернення за захистом порушених прав. Строки повідомлення про час і місце розгляду справи. Строки розгляду адміністративної справи. Строки оскарження постанов у справах та перегляду справ. Строки виконання постанов у справах. Строки, тривалість і межі яких визначаються судом, органом владних повноважень.

Тема 7. Заходи процесуального примусу в адміністративному процесі

Поняття заходів адміністративного примусу. Підстави застосування заходів адміністративного примусу: протиправне перешкоджання особами здійсненню адміністративного провадження; порушення встановлених у суді правил; невиконання вимог щодо припинення протиправних дій осіб та фіксування вчиненого правопорушення. Види заходів примусу. Нормативно-правове та процесуальне закріплення застосування заходів примусу. Особи, уповноважені застосовувати заходи процесуального примусу.

Особлива частина Модуль 2. Адміністративні провадження

Тема 8. Провадження у сфері управління

Поняття провадження у сфері управління. Мета, завдання провадження у сфері управління. Учасники адміністративних проваджень у сфері управління, їх повноваження, права і обов’язки. Приводи і підстави для провадження у сфері управління. Стадії провадження у сфері управління. Види провадження у сфері управління. Адміністративні провадження за заявою суб’єкта звернення. Адміністративні провадження за ініціативою органу владних повноважень. Адміністративні провадження за скаргою суб’єкта звернення. Законодавче та нормативне регулювання проваджень у сфері управління. Права і обов’язки учасників проваджень.

Тема 9. Провадження за зверненнями громадян

Поняття та правові основи провадження за зверненнями громадян. Законодавче і нормативне врегулювання звернень громадян. Види звернень громадян. Вимоги до звернень громадян. Учасники провадження за зверненнями громадян. Стадії та структура провадження за зверненнями громадян.

Діловодство за зверненнями громадян. Вимоги, контроль і облік за вирішенням справ за зверненням громадян. Звіт про результати розгляду звернень.