Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК Адмін процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Тема 1. Поняття адміністративного процесуального права України

Соціальне призначення адміністративного процесуального права. Предмет адміністративного процесуального права, публічний і приватний його аспекти. Метод адміністративного процесуального права. Адміністративно-процесуальна форма. Принципи адміністративного процесуального права. Верховенство права, презумпція правомірності дій і вимог суб’єкта звернення та заінтересованої особи, верховенство закону, забезпечення охорони інтересів особи і держави – провідні принципи в сфері процесуальних відносин. Система адміністративного процесуального права. Взаємодія адміністративного процесуального права з іншими галузями права. Адміністративне процесуальне право як самостійна галузь у системі права України.

Тема 2. Норми адміністративного процесуального права. Адміністративно-процесуальні відносини

Поняття адміністративної процесуальної норми та державні гарантії її дії. Відмінності адміністративних процесуальних норм від норм інших галузей права. Структура адміністративної процесуальної норми. Гіпотеза та її види. Диспозиція та її особливості. Санкція. Класифікація адміністративних процесуальних норм. Адміністративно-управлінські, адміністративно-судочинні, адміністративно-деліктні процесуальні норми.

Джерела адміністративно-процесуальних норм, їх зовнішні форми вираження. Форми систематизації адміністративних процесуальних норм. Адміністративне процесуальне законодавство. Міжнародні угоди, що містять адміністративні процесуальні норми як джерела адміністративного процесуального права України. Рішення Конституційного Суду України, постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України як джерела адміністративного процесуального права України.

Поняття та основні риси адміністративних процесуальних правовідносин. Специфічні ознаки процесуальних правовідносин. Структура адміністративних правовідносин. Правова норма як юридична основа адміністративних процесуальних правовідносин. Суб’єкти, об’єкти та юридичні факти як елементи структури адміністративних процесуальних правовідносин. Зміст адміністративних процесуальних правовідносин. Види адміністративних процесуальних відносин.

Тема 3. Суб’єкти і учасники адміністративного процесуального права

Поняття та ознаки суб’єктів адміністративного процесуального права. Види суб’єктів адміністративного процесуального права. Особи, які регулюють і вирішують адміністративні справи. Особи, які обстоюють в адміністративному процесі особисті права та законні інтереси. Особи, які представляють та захищають інтереси інших осіб. Особи, які сприяють адміністративним провадженням та здійсненню адміністративного судочинства. Характеристика повноважень суб’єктів адміністративного процесуального права.

Тема 4. Сутність адміністративного процесу та його зміст

Поняття адміністративного процесу та його особливості. Методологічні засади обґрунтування адміністративного процесу як цілісного юридичного явища. Форми адміністративного процесу. Ознаки адміністративного процесу. Співвідношення адміністративного процесу та управлінської діяльності.

Структура адміністративного процесу, її поняття та елементи. Адміністративні провадження, стадії, етапи та дії (процедури) як елементи адміністративного процесу.

Адміністративні провадження та їх види. Поняття адміністративного провадження. Ознаки адміністративного провадження. Провадження у сфері управління, провадження з адміністративного судочинства та адміністративно-деліктні провадження як зміст адміністративного процесу.

Стадії адміністративних проваджень, їх характеристика. Адміністративні процедури (дії), їх поняття, ознаки та види.

Адміністративна юрисдикція та адміністративна юстиція, їх поняття та співвідношення. Характеристика та ознаки адміністративної юрисдикції та адміністративної юстиції, їх спільні, загальні риси та особливості.