Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК Адмін процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Завдання:

28. У грудні 2005 р. Шапоренко, суддя у відставці, звернувся до суду з адміністративним позовом до ВАТ «Харківгаз», в якому просив зобов’язати відповідача здійснити перерахунок комунальних платежів за користування скрапленим газом, посилаючись на те, що має пільги по сплаті за вказані послуги згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів», що неодноразово підтверджено Рішеннями Конституційного Суду України, однак відповідач не визнає за ним таке право і вимагає стовідсоткової оплати. Крім цього, позивач просить відшкодувати завдану йому такими неправомірними діями відповідача моральну шкоду.

Районний суд відмовив у відкритті провадження у справі з підстав, передбачених п. 1 ст. 109 КАС України, зазначивши, що спір є цивільно-правовим і підлягає розгляду за правилами ЦПК України.

Чи правильні процесуальні дії районного суду? Які критерії визначають юрисдикційність спору?

29. У липні 2011 р. міська рада видала державний акт про право власності на земельну діяльну Мартиненко, яка в подальшому за договором купівлі-продажу продала земельну ділянку Петровій. Прокопенко, земельна ділянка якої межує з земельною ділянкою, яку продала Мартиненко, вважає, що міська рада порушила її права, оскільки видала державний акт на землю, розміри якої частково захвачують її земельну ділянку, якою вона тривалий час користується та за яку сплачує земельний податок.

До суду загальної чи адміністративної юрисдикції вправі пред’явити позов Прокопенко про оскарження рішення міської ради про видачу державного акту про право власності на земельну ділянку?

30. Мельника, начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби, звільнено з роботи. Мельник звернувся з відповідним адміністративним позовом до районного суду за місцем свого проживання до Державної виконавчої служби Харківської області про оскарження рішення суб’єкта владних повноважень та просив поновити його на службі, стягнути моральну шкоду.

Районний суд повернув адміністративний позов позивачеві через його непідсудність, рекомендуючи пред’явити позов за місцем знаходження відповідача (м. Харків).

Чи правильні дії районного суду? Які загальні правила визначення підсудності спорів адміністративним судам? Що таке правовий акт індивідуальної дії та нормативно-правовий акт?

31. До Харківського окружного адміністративного суду надійшла адміністративна позовна заява Перепелиці до держави Україна в особі Фонду Державного майна України про визнання недійсним рішення щодо результатів аукціонів, визнання недійсною інформації про заявника як про власника акцій підприємства, що внесена до реєстрів акціонерів, і відшкодування матеріальної та моральної шкоди в розмірі 500 000 грн.

Суд відмовив у відкритті провадження у справі за адміністративною позовною заявою, посилаючись на те, що в даному випадку існує спір, безпосередньо пов'язаний із реалізацією позивачем права володіння, користування та можливістю розпоряджатися своєю власністю, що, в свою чергу виключає вирішення спору в порядку адміністративного судочинства.

Проаналізуйте дії суду. У порядку якого виду судочинства має вирішуватися дана справа?

32. Петров звернувся до суду з адміністративною позовною заявою до відділу ДАІ УМВС України в м. Харкові про скасування постанови від 5 квітня 2012 року щодо притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 122 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 400 грн. та закриття провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності за відсутності складу адміністративного правопорушення.

Постановою Дзержинського районного суду м. Харкова від 25 квітня 2012 року в позові відмовлено з тих підстав, що відповідач довів правомірність своїх дій, які полягали у притягнення позивача до адміністративної відповідальності за порушення п. 12.4 Правил дорожнього руху України.

Не погодившись із рішенням суду, Петров подав апеляційну скаргу, посилаючись на те, що постанова суду прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, зокрема, висновки суду не відповідають обставинам справи. Крім того, судом не враховано, що жодними доказами відповідач не довів вину Петрова щодо порушення п. 12.4 Правил дорожнього руху України.

Визначте предметну та територіальну підсудність даної категорії справ. Яке з повноважень апеляційний суд має застосувати за результатами розгляду скарги?