Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК Адмін процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Тема 13: Перегляд судових рішень

Питання для обговорення:

  1. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку.

  2. Перегляд судових рішень у касаційному порядку.

  3. Перегляд судових рішень Верховним Судом України.

  4. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами.

Реферат: «Особи, які мають право на звернення з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами».

Список літератури:

  1. Конституція України прийнята 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України, 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України від 6 липня 2005 року // Відомості Верховної Ради України, 2005. – № 35-36, № 37. – Ст. 446.

  3. Судова практика Вищого адміністративного суду України: станом на 7 травня 2012 р. К.: «Центр учбової літератури» 2012. – 456 с.

  4. Демський Є. Ф. Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е.Ф. Демський. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 496 с.

  5. Кривцун І. С. Підстави для скасування судового рішення і направлення справи на новий розгляд в адміністративному судочинстві України / І. С. Кривцун // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка / Луганський державний університет внутрішніх справ України. - Луганськ : ЛДУВС, 2008. - Спец. вип. № 6: Актуальні проблеми вдосконалення кримінального та адміністративного законодавства, Ч. 2. - С. 13-17. - Библиогр.: с. 17.

  6. Пасенко О. Апеляційне та касаційне оскарження в адміністративному процесі: стадії процесу чи суб'єктивні конституційні права / О. Пасенко, М. Сорока // Юридичний журнал. - 2007. - № 12. - С. 118-120

  7. Потапенко С. В. Реалізація принципу диспозитивності в апеляційному адміністративному суді / С. В. Потапенко // Право і безпека: Науковий журнал. - 2010. - № 3. - С. 104-109. - ISSN 1727-1584

Завдання:

38. Макаренко звернувся до міського суду із позовом до селищної ради, районної державної адміністрації, районного відділу земельних ресурсів та центру науково-технічних послуг про визнання недійсними рішення та зобов’язання виготовити технічну документацію. У судовому засіданні позивач пояснив, що внаслідок поділу земель колективного сільськогосподарського підприємства йому надано земельну частку (пай). Однак, він не може реалізувати своє право на одержання земельної ділянки у власність та виділення її в натурі (на місцевості) у зв’язку із прийняттям відповідачами рішень, що не відповідають законові, та їх бездіяльністю.

Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд області рішення міськрайонного суду скасував та ухвалив нове – про відмову у задоволенні позову. Вищий адміністративний суд рішення суду апеляційної інстанції скасував, а рішення суду першої інстанції залишив без змін. Судді судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України дійшли висновку про наявність підстав для закриття провадження в справі у зв’язку з тим, що даний спір належить розглядати в порядку цивільного судочинства.

Обміркуйте, які аргументи наведено Верховним Судом України у рішенні?