Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода-по-ГО_сам_2007.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

1.3 Сили й засоби цивільного захисту

Силами ЦЗН є її воєнізовані, спеціалізовані й невоєнізовані формування.

Воєнізовані формування підпорядковуються керівнику спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого віднесений ЦЗН (на даний час МНС). До її складу входить спеціальна оперативно-рятувальна служба та інші формування. Вони створюються для виконання завдань по захисту населення від НС в мирний час та особливий період. Комплектування воєнізованих формувань здійснюється на підставі Закону України “Про загальний військовий обов'язок і військову службу”, а також за контрактом.

До спеціалізованих формувань відносяться аварійно-рятувальні, аварійно-відновлювальні та інші формування. Вони створюються для виконання специфічних робіт, пов'язаних з радіаційною й хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійними ситуаціями на нафтогазовидобувних промислах та ін. За рівнем такі формування ділять на: центральні, територіальні і об'єктові. За відомчою належністю розрізняють формування загального призначення і формування міністерств і відомств. Територіальні і об'єктові призначені відповідно для НС нижчого рівня.

Спеціалізовані формування і аварійні служби міністерств і відомств створені з урахуванням специфіки галузей народного господарства (гірсько-рятувальні, газо-рятувальні, водолазно-рятувальні формування; відновнувальні потяги залізниці; аварійно-технічний центр Державного департаменту з питань атомної енергетики; аварійно - відновлювальні бригади по обслуговуванню автомобільних доріг, електроенергетики, електрозв'язку, трубопровідного транспорту, комунального і водного господарства, служби охорони громадського порядку, формування і служби протипожежної охорони, служби медицини катастроф і т.д.). Дія спеціалізованих формувань підкоряється Уставу, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Їхнє комплектування здійснюється за контрактом із числа фахівців, що мають досвід роботи в НС.

До невоєнізованих формувань ЦЗН зараховуються працездатні громадяни України, за винятком жінок з дітьми до 8 років, жінок із середньою та вищою медичною освітою з дітьми до 3 років й осіб з мобілізаційним розпорядженням. Тобто невоєнізоване формування – це група працівників і службовців об'єкта, об'єднаних в окремий підрозділ й оснащених спеціальною технікою й устаткуванням, без звільнення їх від основної роботи й призначених для ведення рятувальних та інших невідкладних робіт (РІНР) під час виникнення НС.

За призначенням невоєнізовані формування можуть бути:

  • загального призначення. Створюються в адміністративно-територіальних одиницях, на об'єктах господарської діяльності й призначаються для пошуку й порятунку потерпілих у районах лиха, надання їм лікарської медичної допомоги, проведення невідкладних робіт, що сприяють порятунку людей, захисту їхнього життя й здоров'я;

  • забезпечення. Створюються в адміністративно-територіальних одиницях, на об’єктах господарської діяльності і призначені для вирішення спеціальних завдань (ведення розвідки, забезпечення зв'язком і т.д.);

По підпорядкованості невоєнізовані формування можуть бути територіальними та об'єктовими.

Крім зазначених сил для вирішення завдань ЦЗН можуть залучатися міністерства й інші органи державної виконавчої влади. Їхній перелік, обсяг покладених завдань і порядок дій у НС визначається Кабінетом Міністрів України.