Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА тр. н. Веремійчик в поч.шк..doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

Запитання і завдання

1. Поясніть послідовність окантування плоских картонажних виробів:

а) суцільним папером, б) паперовими смужками.

  1. Поясніть послідовність монтажу об'ємних картонажних виробів.

  1. Виготуйте з картону учнівську робочу папку.

§ 8. Аплікація

У початкових класах значне місце відводиться аплікаційним роботам як одному з доступних видів художньої творчості молод­ших школярів.

Аплікація - один з видів зображувальної техніки, в основу якої покладено накладання форм різних матеріалів і закріплення їх на іншому матеріалі, прийнятому за тло.

Слово «аплікація» в перекладі з латинської мови означає «накладання». Матеріалами для створення різних форм слугують кольоровий папір, відрізки тканини, хутра, шкіри, соломка, засушені листя, трави і квіти, черепашки.

Вчитель пояснює учням про те, що аплікація буває предметна, сюжетна і декоративна (рис. 38). Предметна аплікація - це зображення окремих предметів (грибочок, дерево); сюжетна -відображає сукупність подій, ситуацій, явищ (ілюстрації до оповідань, казок); декоративна аплікація - це створення орнаментних зображень, що використовуються для прикрашення виробів.

Предметна

Сюжетна

Декоративна Рис. 38. Види аплікацій

Робота над агітацією виконується в певній послідовності, про яку необхідно завжди пам'ятати. Спочатку вибирають сюжет та відображають його в ескізі (для ілюстративної наочності можна використати друковані зображення). Далі підбирають відповідний аплікаційний матеріал і заготовляють окремі зображувальні деталі. Тільки після повного розміщення всіх деталей на основі їх приклеюють. Джерелами для сюжетної аплікації можуть бути замальовки з натури, художні твори. Для декоративної композиції - вироби декоративно-вжиткового мистецтва, у візерунках яких відображена рідна природа, національна культура.

Нескладні аплікації виконують без ескізу. Для аплікацій зі складним сюжетом, значною кількістю деталей створюється ескіз відповідно до розмірів запланованого виробу. В ескізі особливу увагу приділяють загальній композиції - визначають розміщення об'єктів у просторі, погоджуваність зображуваних подій. Не потрібно ускладнювати аплікацію великою кількістю дрібних деталей, тому що це впливає на точність відтворення.

Після складання ескізу чи вибору друкованого малюнка переводять зображення на тло за допомогою копіювального паперу або продавлюють контури простим твердим олівцем. Способом продавлювання можна відтворити контури окремих деталей і на кольоровому папері.

При підборі кольорів аплікаційного матеріалу треба вра­ховувати їх співвідношення: комбіновані кольори не повинні бути однаково яскравими і насиченими, або, навпаки, світлими. Гармонійно компонуються синій-червоний-жовтий та фіолетовий-оранжевий-зслений. Із всіма кольорами добре поєднуються в парі білий і чорний, погано - коричневий з чорним.

Деталі сюжетної аплікації розкладають, а також І наклеюють на тло в такій послідовності: ті, що найбільш віддалені в пер­спективі, наклеюються першими, потім ~ передостанні з посту­повим наближенням до переднього плану.

Виготовляючи з учнями декоративну аплікацію, вчитель має ознайомити дітей з місцевими зразками народного декоративного мистецтва, дати поняття про орнамент, його види.

Орнамент утворюють одні і тіж геометричні чи рослинні елементи, які повторюються кілька разів. Слово «орнамент» у

перекладі з латинської мови означає «прикраса». Орнаменти-прикраси виникли в результаті трудової діяльності людини і відображають її прагнення зробити гарним знаряддя праці, предмети побуту. Для побудови орнаменту народні умільці використовують стилізовані як геометричні фігури, так і рослини. Тому орнаменти бувають геометричні і рослинні.

Орнамент завжди укладають від центра, де б його не виконували - у смужці або в обмеженій квадратній чи круглій площині.

Практичне застосування аплікаційних орнаментів з кольорового паперу - це в основному оздоблення виробів (закладки для книжок, коробки для різних матеріалів, декоративні вази і посуд, ялинкові іграшки).