Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА тр. н. Веремійчик в поч.шк..doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

5. Самостійна робота учнів

Це найважливіша частина уроку, на яку відводиться

орієнтовно ЗО хвилин. Самостійна робота учнів над виготовленням виробу не виключає керівної ролі вчителя на уроці. Вчитель стежить за діяльністю всього класу п кожного окремого учня, слідкує за прийомами виконання завдання, додержуванням правил безпечної роботи і культури праці. Якщо неправильно виконує завдання один або декілька учнів, учитель дає інди­відуально додатковий інструктаж. При наявності помилок у більшій частині класу вчитель припиняє роботу і проводить інструктаж фронтально, пояснюючи допущені помилки і шляхи їх виправлення. Вказуючи на помилки, вчитель не виконує роботу за учнів, а тільки керує їх діями. Надмірна опіка вчителя заважає вихованню самостійності в учнів, тому індивідуальна допомога потрібна в разі необхідності, щоб вивести дитину знову на сходинку «самостійної стежини».

На уроках трудового навчання використовуються різні форми практичної роботи учнів, зокрема: фронтальна, парна, групова, колективна (залежно від кількості учнів, задіяних у виконанні трудового завдання). Цікаві уроки проводяться у формі ділової гри чи змагання.

Під час виконання нескладних практичних завдань мето­дисти рекомендують використовувати музичний супровід, так

звану функціональну музику, яка виконує певну функцію - створює на уроці позитивний емоційний фон трудового процесу, підвищує настрій учнів, їх працездатність. Звичайно, музика має бути мелодійною і без надмірного звучання. Якщо вчитель бачить, що учні стомлюються, то проводить з ними фізкультхвилинку.

Школярам, які раніше всіх виконали завдання, вчитель радить ще додатково попрацювати над удосконаленням своєї роботи, наприклад, зміцнити виріб надійнішим кріпленням, оздобити виріб, придумати йому назву, а також в разі потреби допомогти своїм однокласникам.

6. Аналіз і оцінка учнівських робіт

За 4-5 хв. до кінця уроку вчитель вибирає кілька дитячих робіт для колективного обговорення, активно залучаючи учнів до аналізу й оцінки їх якості.

Підсумовує це обговорення, навчає учнів об'єктивно оцінювати якість виробу. Решті учням дає індивідуально свої схвалення чи зауваження, особливо відмічаючи тих, хто проявив творчу самостійність.

Об'єктивне оцінювання навчальних досягнень учнів сприяє їх більш активній та пізнавальній діяльності. Контролюючи навчально-трудову діяльність, учитель має враховувати рівень досягнень учня, а не ступінь його невдач. Оцінки не поділяються на позитивні й негативні.

Критерії оцінювання з трудового навчання носять ком­плексний характер. До них належать:

  • рівень передбачених програмою теоретичних знань, а також умінь застосовувати ці знання в практичній роботі;

  • рівень навичок роботи з ручними інструментами;

  • дотримання якості виробу;

  • рівень економності, раціональності у використанні матеріалів;

  • рівень самостійності, творчості в процесі організації і виконання роботи;

- дотримання правил безпеки та культури праці. (Рівень навчальних досягнень учнів у дванадцятибальній

системі дається в додатку № і)

7. Прибирання робочих місць

Після з'ясування вчителем про те, що навчилися і пізнали учні на уроці, дається завдання прибрати свої робочі місця (ко­жен учень прибирає своє робоче місце). Інструменти інди­відуального користування діти складають у папки, а інструменти загального користування здають черговим для зберігання їх у шафі. Рештки матеріалів також складають у папки або шафи. Чергові перевіряють чистоту робочих місць і прибирають кімнату