Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА тр. н. Веремійчик в поч.шк..doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

Запитання і завдання

  1. Як має вчитель навчати першокласників прийомів розмічання за шаблоном, трафаретом та клітинками на папері?

  2. Продемонструйте прийоми вимірювання і розмічання за допомогою: а) лінійки, б) косинця, в) циркуля.

  3. Виконайте розмічання круга на 6 і 12 частин.

§ 5. Різання паперу і картону

На виробництві різання матеріалів, в тому числі паперу та картону, здійснюється за допомогою машин. Принциповою основою машинної обробки матеріалів різанням є прийоми ручної праці. Тому вивчення техніки роботи ручними інструментами сприяє розумінню учнями машинних операцій різання.

У початкових класах папір в основному ріжуть ножицями, а картон - як ножицями (тонкий), так і картонажними ножами. Для роботи використовують звичайні канцелярські або господарські ножиці з довжиною леза 70-100 мм. Ножиці мають леза, ручки з кільцями, шарнірне кріплення за допомогою гвинтика. Учням необхідно давати ножиці з тупими кінцями.

Під час різання паперу (рис. 24) великий і середній пальці правої руки знаходяться в кільцях ножиць, вказівний - внизу. Леза розкривають широко і ріжуть папір середньою частиною ножиць, дивлячись уперед на лінію різання, кінці лез не змикають повністю, щоб не було надривів. Коли ріжуть папір по кривій лінії (в),

Розрізати Відрізати

Вирізати Надрізати

б в г

Рис. 24. Різання паперу ножицями

повертають не ножиці, а папір, тримаючи так, щоб добре було видно лінію різання.

Вчитель має пояснити учням слова-терміни, які вживаються прирізанні паперу ножицями: «розрізати», «відрізати», «вирізати», «надрізати».

Термін «розрізати» означає розділити заготовку на дві або більше частин (а). Відрізати, тобто відділити від цілого якусь частину, що знаходиться з краю (б). Відрізуючи, відокремлюють частини від цілого, які можуть знаходитись і всередині (в). При надрізуванні ріжуть папір не до краго, а до певного визначеного місця (г).

Якщо леза ножиць не ріжуть папір, а зминають, то слід підкрутити гвинтик у шарнірному кріпленні. Не можна ножицями відрізати навіть тонкі дротики, бо леза пощербляться І будуть погано різати.

Під час роботи ножицями потрібно додержувати правил безпеки:

  1. Не можна ставити пальці лівої руки на лінію різання (рис. 25, б).

  2. Передавати ножиці закритими і кільцями вверх (а).

Передавати ножиці Забороняється так різати!

Рис. 25.

Картон можна різати картонажним ножем, тримаючи його в кулаці і розміщуючи перпендикулярно до грані фальцлінійки (лінійки з бортиками). Спочатку натиск на лезо повинен бути

Рис. 26. Різання ножем картону

легким і лише після того, як на картоні залишиться неглибокий надріз, який точно співпадає з розміткою, можна натиск на лезо збільшити (рис. 26). Нізащо не можна різати ножем під звичайну

лінійку, а тільки з бортиками (фальцлінійку), де є надійний захист (упор) від поранення.

Симетричним вирізуванням з паперу (втинанням) захоплювалися як дорослі, так і діти, поступово виявилися майстри-витинальники, які піднесли цей вид художньої праці до мистецького рівня.

Народне мистецтво витинанок - одна з яскравих і самобутніх сторінок українського декоративного мистецтва. У далекому минулому в Україні побутували переважно ажурні візерунки як прикраси одягу зі шкіри і тканини. Давні у своїх витоках витинанки тісно пов'язані з буденним і святковим побутом народу.

Витинанками - сюжетними, орнаментними прикрасами, ажурно витятими з паперу, оздоблювали інтер'єр сільської хати, зокрема поличок, вікон, шафок, етажерок (рис. 27).

Рис. 27. Витинанки

Залежно від призначення витинанки мають різну форму: квадратну, прямокутну або заокруглену. Це можуть бути серветки, сніжинки, фіранки з різних видів паперу. Щоб створити паперово-ажурні візерунки, папір складають удвоє або в кілька разів. Зробивши кілька надрізів на складеній заготовці, можна отримати

орнаментну композицію. Складні (аплікаційні) витинанки утворюються накладанням одне на одного вирізаних елементів або розміщенням їх на тло з цупкого паперу чи картону.

Навчання виготовлення витинанок вчитель розпочинає з

Рис. 28. д

Квадратна

серветка

п ростих елементів. Так, наприклад, квадратний аркуш кольорового паперу учні складають учетверо (рис 28), наносять на ньому частини візерунків, а потім по накреслених лініях вирізають.

Опанувавши роботу ножицями і зрозумівши принцип виготовлення

витинанок, учні зможуть вирізати їх без попереднього нанесення на папір візерунка. Доцільно їм показати, що в разі зміни лише однієї деталі, нова витинанка дуже відрізнятиметься від попередньої. Бажано, щоб учні спочатку потренувалися створю­вати орнаменти на списаних аркушах паперу, а потім вибрати найкращий варіант і відтворити його на чистому аркуші.

Сніжинку (рис. 29) одержують, також складаючи аркуш паперу вчетверо. Після цього вирізають промені сніжинки по наміченому контуру.

в г

Рис. 29. Сніжинка

Мереживо (рис. ЗО) можна виготовити, складаючи паперову смужку «гармошкою». Після розмітки візерунка вирізають витинанку. Виготовляючи витинанки такого типу, учні поглиблюють поняття про ритм, чергування елементів у декоративних ком­позиціях.

Рис. ЗО. Мережка