Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА тр. н. Веремійчик в поч.шк..doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

IV. Послідовність трудових дій

Вчитель пояснює послідовність виготовлення ниткових

кульок. Для створення об'ємності використовують надувну кульку. її обмотують звичайними котушковими нитками, змоченими в клею. Якщо голкою проколоти полі стироловий тюбик і просунути нитку через клей, намотуючи відразу на кульку, то на нитках буде тоненький шар клею. Після остаточного висихання випускають з кульки повітря і витягують ЇЇ з-під склеєних ниток.

Під час проколювання тюбика голкою, яке правило безпеки маєте знати? (Не ставити пальців рук навпроти проколу.)

- Яких гігієнічних вимог маєте додержуватися під час роботи з клеєм?

(Працювати на підкладній дощечці й витирати клей серветкою.)

V. Самостійна робота учнів

Спочатку школярі виготовляють кульки різних розмірів. Після висихання приклеюють меншу кульку до більшої. Використовуючи відрізки кольорового паперу та клаптики тканини різних кольорів, зображують за власним задумом характерні ознаки іграшки.

Вчитель допомагає дітям у проколюванні тюбиків з клеєм. Дає поради в підборі кольорів під час створення образу іграшки. Контролює додержання учнями правил безпеки та культури праці.

VI. Аналіз і оцінка учнівських робіт

Вчитель пропонує дітям вибрати оригінальні та естетично виготовлені іграшки в перший ряд, а решту - в другий. Аналізуючи кращі з них, учитель з'ясовує в чому їх оригінальність та есте­тичність. Висловлює свої судження, враховуючи й думку школярів. Радить їм дома виготовити інші подібні іграшки-сувеніри.

VII. Прибирання робочих місць.

§ 3. Уроки праці в мало комплектній школі

Специфічні умови роботи в мало комплектній школі вимагають від учителя високої майстерності, творчості, підготовчої роботи в забезпеченні матеріально-технічної бази, визначенні оптимальної структури і змісту уроків відповідно до рівня розвитку учнів і мети засвоєння ними знань у кожному класі.

Урок трудового навчання у мало комплектній школі проводять за єдиним планом, складеним для всіх класів комплекту. Найбільш поширені три варіанти структури уроків праці:

а) з різними темами;

б) спорідненими;

в) однотемними (зі спільними етапами роботи).

  1. У комплекті, в якому тільки два класи, можна проводити уроки, що мають як спільні, так і окремі теми для різних класів. З метою підвищення ефективності уроку, що має дві різні теми, важливо правильно визначити, який з його етапів у кожному класі проводитиметься під керівництвом учителя, а на якому учні працюватимуть самостійно.

  2. Якщо у школі всі чотири класи об'єднані, то вчитель, готуючись до уроку трудового навчання, підбирає програмні споріднені теми, наприклад: «Аплікація з кольорового паперу» (1 клас); «Аплікація» (2 клас); «Аплікація з тканини» (3 клас); «Вишиті аплікації до дитячого одягу» (4 клас). Для 1-2-х класів спільною темою буде «Аплікація з паперу», а в 3-4-Х класах - «Аплікація з тканини».

  3. Спільна тема уроку може бути навіть для всіх класів комплекту, наприклад, «Робота з технічним конструктором», яка об'єднує програмні теми: «Пластмасові технічні конструктори» (1 клас); «Технічний конструктор» (2 клас); «Робота з технічним конструктором» (3-4 класи).

Таким чином, для однотемних уроків найбільш оптимальна групова форма самостійної роботи - робочі ланки, у складі яких має бути по одному учневі з кожного класу. Керує роботою в групі ланковий - учень 4-го або 3-го класу. Вчитель допомагає дітям у розчленуванні трудового процесу, стежить, щоб усі вони залежно від класу та рівня підготовки мали свої обов'язки у виконанні трудового завдання.

Структура уроку з різними гемами