Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА тр. н. Веремійчик в поч.шк..doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

Практичні завдання

1. Сконструювати за власним задумом або малюнком, ескізом:

а) модель ракети з паперу (рис. 8, а);

б) макет ракети або будь-якого космічного літального апарата з деталей технічного конструктора (рис. 8, б).

  1. На згадку про рідну домівку виготовити космонавту вишивану носову хустинку (рис. 8, в}.

  2. За власним задумом виготовити з фольги способом тиснення емблему космічного маршруту (рис. 8, г).

Рис. 8

Аналізуючи маршрутні завдання для всього класу, можна зробити висновок, що в цій грі-конкурсі задіяні трудові завдання майже з усіх тем програмового матеріалу: робота з папером і картоном (рухома іграшка, моделі); випилювання лобзиком фанери (рухома іграшка); тиснення на фользі (емблеми); робота з пластмасами (корпус судна); технічні конструктори (технічні моделі, макети); робота з тканиною (одяг, вишиванки) і т. ін.

Якщо початкові класи навчаються за програмою інте­грованого курсу «Художня праця», то, звичайно, і дидактична гра може бути іншою. її назва - «Подорож у країну Мистецтв». Цю «подорож» радимо здійснити через зупинки, наприклад; «Бабусина скриня», «Дизайн», «Природа», «Юні умільці».

Учні створюють ланки (експедиції), кожна з яких визначає юних етнографів, дизайнерів, природознавців, юних умільців, які виконують завдання на зупинках, що відповідають їх назві.

Так, до зупинки «Бабусина скриня» доцільно дібрати ма­люнки або натуральні зразки старовинних побутових речей жителів своєї місцевості, наприклад: дерев'яної праски (рубля з качалкою), ручної прядки (кужівки), веретена, коцюби, ступи тощо; старо­винного сільськогосподарського реманенту, знарядь праці реміс­ників, наприклад: дерев'яних вил, ціпа, терниці, серпа, струга. Прикрасою буде і наявність вишиванок та писанок.

На цій зупинці можна виявити окремі знання учнів з етнографії рідного краю: назви старовинних побутових речей, знарядь праці селян і ремісників, їх використання.

Доцільно запропонувати школярам практичне завдання: виготовити міні-експонат відповідно до малюнка або зразка із заздалегідь дібраних матеріалів. Так, наприклад, для виготовлення ціпа потрібні звичайнісінькі прямі палиці та обрізок тонкої шкіри; для ручної прядки знадобляться палички з-під морозива чи обрізки фанери; щоб зробити ступу, необхідні пластилін або глина, писанку - яєчна шкаралупа.

Якщо учні швидко впоралися з основним завданням, то можна запропонувати додаткові, наприклад, виконати старовинний обряд, пісню чи танець з фольклору. Об'єктивно оцінити їх зможуть юні етнографи середнього і старшого шкільного віку та відповідальний за зупинку, який також має бути зі шкільних народознавців.

На зупинці «Дизайн» бажано запропонувати юним дизай­нерам творчі завдання за окремими, темами, наприклад: «Наше місто (село) в майбутньому», «Майбутній екологічний транспорт», «Шкільний парк (сад)», «Шкільна ферма»; «Шкільний спортивний майданчик» тощо.

З природного матеріалу: шишок, жолудів, каштанів, гілочок, коріння дерев та кущів, трав, квітів, соломки, черепашок на зупинці «Природа» учні створюють за власним задумом сувеніри, іграшки, композиції до оповідань та казок. Бажано також на цій зупинці виявити знання учнів з рослинного світу своєї місцевості.

На зупинці «Юні умільці» доцільно давати окремі теоретичні завдання, які використовуються безпосередньо на практиці, наприклад: «Дібрати вид тканини для дитячої білизни»; «Поверхня з паперу на виробах циліндричної форми буде гладенькою, коли згин виконується впоперек волокон. Як визначити напрям волокон

у папері?»; «Як відрізнити сталевий дріт від мідного або алю­мінієвого і навпаки?;>

Практичні завдання можуть бути за вибором з різних матеріалів, що визначені програмою «Художня праця»: паперу, картону, тканини, фанери, фольги, дроту, пластмаси, з яких учні виготовляють творчі саморобки.

На кожній зупинці за виконання теоретичних і практичних завдань виставляється одна п'ятибальна оцінка. В першу чергу враховується дитяча фантазія, кмітливість, естетика художнього виробу, вміння дібрати матеріал та економно його використовувати, не стереотипні, а творчі підходи до виконання завдань. Загальна сума балів для ланки (експедиції) визначається результатами оцінок виконаних завдань юними етнографами, дизайнерами, природознавцями, юними умільцями на відповідних зупинках.

І як у будь-яких іграх, конкурсах, змаганнях, згідно з підсум­ками, доцільно визначити і нагородити переможців; бажано іграшками, сувенірами, моделями, виготовленими учнями середнього та старшого шкільного віку в навчальних майстернях, на заняттях з обслуговуючої праці та шкільних гуртках.