Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kred_menedg_2010N.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
871.42 Кб
Скачать

2.3 Програма дисципліни та рекомендована література

Тема 1. Засади банківського кредитування і прийняття рішень про надання позички

Характеристика умов, дотримання яких сприяє отриманню клієнтом позички в комерційному банку. Кредитна заявка, її зміст і аналіз. Вимоги до власного капіталу потенційного позичальника. Форми забезпечення повернення банківських позичок. Дотримання позичальником принципів кредитування. Вивчення потенційного позичальника. Оцінка прибутковості позичкової операції. Участь власних коштів при фінансуванні об’єкту, що кредитується. Прийняття відповідних рішень: про кредитування або відмову у наданні позички. Оцінка доцільності кредитування. Оцінка можливості повернення позички за рахунок цільових джерел, тобто надходжень коштів від реалізації заходу, який було прокредитовано. Складання кредитної угоди.

Тема 2.Оцінка кредитоспроможності потенційного позичальника

Визначення і оцінка ліквідності балансу позичальника. Групування активів балансу за ступенем їх ліквідності, а пасивів — за ступенем строковості їх оплати. Абсолютно ліквідні активи, швидко реалізуємі активи, повільнореалізуємі активи. Невідкладні зобов’язання, короткотермінові пасиви, довготермінові пасиви, стійкі пасиви.

Показники платоспроможності підприємства: коефіцієнт миттєвої ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт загальної ліквідності.

Показники фінансової стійкості позичальника. Коефіцієнт маневреності, коефіцієнт незалежності.

Аналіз фінансової звітності і руху грошових коштів. Показник, що характеризує аналіз грошових потоків позичальника. Ефективність використання оборотного капіталу. Тривалість обороту капіталу в днях, кількість обороту капіталу за період, коефіцієнт нагрузки капіталу у вартості реалізації продукції.

Ефективність використання основного капіталу. Фондовіддача, фондоємкість. Показники рентабельності. Рентабельність підприємства, рентабельність реалізованої продукції, рентабельність акціонерного капіталу, рентабельність активів, рентабельність витрат.

Аналіз грошових коштів позичальника, їх оцінка і прогнозування. Зміст і аналіз дебіторсько-кредиторської заборгованості.

Оцінка ризику кредитної угоди і фінансово-економічні розрахунки. Оцінка ризику на ринку і виробництві. Підхід до ризиків і менеджмент. Ринкове середовище. Бізнес, цілі, стратегія маркетингу. Споживачі і конкуренція. Ризики в експансії і диверсифікація. Оцінка команди управління підприємством.

Функції володарів і менеджерів підприємства. Оцінка ефектив- ності менеджменту. Оцінка вартості кредитної послуги. Прості і складні відсотки, тверді і плаваючі відсотки. Порядок розрахунку інших фінансово-економічних показників, які застосовуються в процесі кредитування клієнтів.

Тема 3. Кредитний ризик як складова частина банківських ризиків

Види банківських ризиків і їх характеристика. Ризики внутріш- ні і зовнішні, економічні і політичні, по активних і пасивних операціях, по балансових і забалансових операціях, фінансовий ризик і ризик незбалансованої ліквідності.

Ризики вищого порядку: кредитний, процентний, ліквідності, інвестиційний, валютний, концентрації вкладень, концентрації залучених коштів. Інші види ризиків: ризик країни і трансфертний, ринковий, операційний, правовий, репутації, зловживань.

Оцінка і управління кредитним ризиком. Критерії оцінки ризику. Репутація, можливість, капітал, умови, застава. Засоби оцін- ки кредитного ризику. Визначення рейтингу кредиту за допомогою системи балів, системи фінансових коефіцієнтів. Система рейтингу банків САМЕLS. Достатність капіталу, якість активів, якість менеджменту, доходність, ліквідність.

Визначення кредитної політики банку: обережна, помірна, агресивна. Непокритий кредитний ризик. Підтримання оптимальної структури кредитної заборгованості. Проведення ефективної цінової політики. Визначення достатнього рівня процентної плати і комісії.

Захист від ризиків і елементи управління ними. Управлін- ня якістю, диверсифікація активів і пасивів, лімітування операцій, оцінка партнерів по активних операціях, заставні операції, контроль за станом активних портфелів, формування резер- вів та покриття можливих втрат, застосування технології STOP LOSS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]