Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. по М.Э..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
989.7 Кб
Скачать

Як наука

універсальна теорія відкритої економіки

Предмет

Закономірності взаємодії господарських суб’єктів різної державної належності в сфері міжнародного обміну товарами, руху факторів виробництва, міжнародних валютних відносин та формування міжнародної економічної політики держав.

Заснований на ідеї загальної економічної рівноваги як деякого ідеального стану міжнародної економіки.

AD = AS тлумачиться розширено, як попит і пропозиція товарів одночасно на мікро- та макрорівнях, в національних та міжнародних масштабах.

Метод

Мета

Пояснення тих чи інших економічних явищ та процесів у міжнародному середовищі і прогнозування їх розвитку.

Рис. 1. Міжнародна економіка як наука

Мікро-, макро- та міжнародна економіка як складові економічної теорії

Загальне

Відмінне

Мікро-, макро- і міжнародна економіка взаємопов’язані між собою і доповнюють одна одну, створюючи цілісну картину функціонування економік ринкового типу.

Економічні явища та процеси дуже часто приймають інший зміст в залежності від того, де вони відбуваються – в середині країни чи за її межами.

Відмінності між “внутрішньою” та “зовнішньою” економіками

Традиційна мікро- та макроекономіка

Міжнародна економіка

Товаром визнається будь-яка корисна річ чи послуга, вироблена і реалізована на внутрішньому ринку.

Поточне виробництво таких продуктів праці макроекономіка включає до складу ВВП і НД.

Прийнятий поділ товарів на торгуємі (tradable goods) і неторгуємі (nontradable goods), або товари для внутрішнього користування (освіта, охорона здоров'я, комунальні послуги тощо).

Вивчаються конкурентні фірми, що мають приблизно однакові витрати.

Вивчається конкуренція на ринках, де фірми несуть різні витрати на придбання факторів виробництва, що зумовлено відмінностями у процентних ставках в різних країнах і, відповідно, переміщенням капіталу між країнами та досить суттєвими бар’єрами на шляху міграції робочої сили.

Не використовуються, отже і не вивчаються, торгові обмеження.

Значна увага приділяється порівняльному вивченню дії торгових обмежень та їх впливу на торгові потоки як в національній економіці так і в міжнародній.

Поведінка економічних суб’єктів синхронізується в залежності від фази циклу та впливу відповідної макроекономічної політики.

В різні періоди часу економіки окремих країн знаходяться на різних фазах економічного циклу.

Головним фінансовим інструментом є національна валюта.

Діє стільки валют, скільки країн задіяні в світогосподарських зв’язках. Отже об’єктом вивчення в міжнародній економіці стають валютні рики, обмінні курси та їх коливання під впливом державного валютного регулювання.

Специфіка теорії міжнародної економіки визначає необхідність дослідження

Закономірностей формування сукупного попиту і сукупної пропозиції на товари та фактори виробництва, які знаходяться в міжнародному обороті

Інструментів аналізу та програмування розвитку відкритої національної економіки; характеристики особливостей її реального, бюджетного, грошового та зовнішнього секторів в умовах їх взаємодії з економікою інших країн

Тенденцій розвитку міжнародних фінансових ринків і фінансових механізмів, які обслуговують функціонування міжнародної економіки

Характеристики інституційної структури регулювання міжнародної економіки, принципів її функціонування, тенденцій її розвитку та шляхів удосконалення

Рис. 2. Напрямки дослідження в міжнародній економіці