Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать

3. Підсудність справ господарським судам України, види підсудності і ознаки її розмежування.

Підсудність – відносність підвідомчої господарським судам справи до ведення певного господарського суду.

Критерієм розмежування підсудності господарських спорів господарським судам України є розподіл такої за родом та за територією.

Родова підсудність характеризується предметом спору.

Відносно території на яку розповсюджується підсудність (юрисдикція) даного господарського суду, вона поділяється на:

    1. загальну;

    2. альтернативну;

    3. договірну;

    4. виключну;

    5. по зв’язку справ.

Загальна підсудність визначається місцезнаходженням відповідача, якщо спір виникає в зв’язку з укладенням, зміною, розірванням договорів, визнання їх недійсними, то справа розглядається за місцезнаходженням сторони, до якої подано позов.

Альтернативна підсудність має місце, якщо у спорі беруть участь декілька відповідачів, то право вибору місця розгляду справи належить позивачу.

Виключна підсудність має місце, коли чітко визначено господарський суд, що виключає можливість розгляду справи у будь-яких інших господарських судах. Це спори, що виникають із договору перевезення – справа розглядається за місцем знаходження транспортного органу; справи про власність на майно, або витребування майна з чужого незаконного володіння – за місцем знаходження майна; справи, у яких відповідачем є вищий центральний орган виконавчої влади, а також справи, що містять державну таємницю розглядаються господарським судом м. Києва.

Договірна підсудність встановлюється за домовленістю сторін.

Підсудність по зв’язку справ – коли в справу вступає третя особа, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Вищий Господарський суд України може прийняти до провадження будь-яку справу.

4. Передача справ за підсудністю.

Позовна заява подається до господарського суду в певному, регламентованому ГПК, порядку, підписується уповноваженою особою і до бюджету сплачується державне мито. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують позовні вимоги, а також докази надіслання (вручення) другій стороні копії позовної заяви. Якщо господарський суд встановив, що справа не підсудна даному господарському суду, то останній не пізніше п’яти денного строку, з моменту коли надійшла заява, або винесення ухвали повинен надіслати цю справу іншому суду, якому підсудний цей спір.

Спори про підсудність, які виникають між господарськими судами, розглядаються Вищим господарським судом, в який надсилаються позовні матеріали з мотивованим висновком.

Вищий господарський суд має право визначити підсудність спору і передати його на розгляд відповідному господарському суду.

Якщо позовні заяви, матеріали пересилаються в інший господарський суд для розгляду їх по суті, ухвалу про припинення судочинства у справі виносити не можна.

Ухвала про передачу справи може бути переглянута в апеляційному порядку.

Передача позовних матеріалів у справі господарського суду в орган, який розглядає господарські спори в іншій державі, здійснюється в порядку, передбаченому законодавчими актами України, міждержавними договорами та угодами.