Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать

Тема 6. Процесуальні строки у господарському процесі План:

  1. Поняття і види строків у господарському процесі.

  2. Обрахування процесуальних строків. Правові наслідки недотримання процесуальних строків.

  3. Призупинення, поновлення та подовження процесуальних строків.

  1. Поняття і види строків у господарському процесі.

Процесуальні дії вчиняються у строки, встановлені цим Ко­дексом. У тих випадках, коли процесуальні строки не встанов­лено, вони призначаються господарським судом.

Строки для вчинення процесуальних дій визначаються точ­ною календарною датою, зазначенням події, що повинна неми­нуче настати, чи періодом часу. В останньому випадку дію може бути вчинено протягом всього періоду.

Перебіг процесуального строку, обчислюваного роками, мі­сяцями або днями, починається наступного дня після календар­ної дати або настання події, якими визначено його початок.

Під строком у праві розуміють певний період, з закінчен­ням якого закон пов'язує виникнення тих чи інших юридичних наслідків. Процесуальний строк - це проміжок часу, протягом якого господарський суд, сторони та інші учасники процесу повинні виконати певні процесуальні дії.

Процесуальні строки встановлюються ГПК. Ним визначені строки підготовки (ст. 64) і вирішення спору (ст. 69); строк розгляду апеляційної скарги; подання заяви про перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами (ст. 113); пред'явлення наказу господарсько­го суду до виконання (ст. П 8) та ін. Крім того, вони можуть бути визначені і в інших законодавчих актах. Так, Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” встановлені процесуальні строки, не передба­чені цим Кодексом, - строки виявлення кредиторів і санаторій та проведення попереднього засідання господарського суду в справі (ст.ст. 14, 15). У тих випадках, коли процесуальні строки не встановлено законом, вони призначаються господарським судом.

  1. Обрахування процесуальних строків. Правові наслідки недотримання процесуальних строків.

Процесуальні строки обчислюють днями, місяцями і рока­ми. Але вони можуть бути визначені і точною календарною датою, вказівкою на подію, від якої або до якої має обчислюватись процесуальний строк. Такими подіями можуть бути певні стадії розгляду господарського спору. Строки можуть пов'язуватися також з днем прийняття позову (ст.ст. 17, 63, 64 ГПК), початком розгляду або вирішення спору (ст.ст. 20, 31 ГПК).

Події, від яких залежать процесуальні строки, можуть і не пов'язуватися з розглядом справи господарським судом. Напри­клад, строк зупинення провадження у справі триває до усунення обставин, що зумовили його зупинення (ст. 79 ГПК),

До компетенції господарського суду у визначенні процесу­альних строків віднесено, зокрема, встановлення часу наступно­го засідання господарського суду після відкладення розгляду спра­ви (ст. 77 ГПК).

Перебіг процесуального строку починається з дня, наступ­ного після календарної дати або настання події, якими визначе­но його початок. Він триває безперервно, до нього зараховують і неробочі дні, крім випадків, передбачених ст. 51 ГПК.

Господарські суди повинні додержуватись встановлених процесуальних строків, запобігати виникненню тяганини, несвоє­часного захисту прав і законних інтересів учасників судового процесу.