Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать

2. Порядок і строк подачі заяви (внесення подання) про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами в господарський суд. Підстави повернення заяви (подання прокурора).

ГПК встановлює коло осіб, за заявою яких можуть переглядатися судові рішення за нововиявленими обставинами. До них належать сторони та прокурор.

Заява чи подання прокурора про перегляд рішення за нововиявленими обставинами мають бути подані до господарського суду не пізніше двомісячного строку з дня виявлення таких обставин. Якщо заяву подано після зазначеного строку, а також без доказів надіслання її копії і доданих до неї документів іншими сторонами, вона до розгляду не приймається і повертається заявникові.

Доказами, що підтверджують виконання зазначених дій заявника, можуть бути поштова квитанція, розписка посадової особи про одержання копії заяви з додатком тощо.

В даній статті визначено наслідок пропуску процесуального строку, встановленого для подання заяви, подання прокурора про перегляд рішення господарського суду за нововиявленими обставинами - вони повертаються заявникові, якщо не подано клопотання про відновлення пропущеного строку або таке клопотання відхилено.

3. Прийняття заяви (подання) про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Порядок перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Оформлення результатів перегляду.

Про прийняття заяви, подання прокурора про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами господарський суд виносить ухвалу, в якій повідомляється про час і місце розгляду заяви чи подання.

Ухвала насилається відповідно сторонам у справі та прокурору, якій брав участь у справі чи вніс подання.

Згідно зі статтею, що коментується, перегляд рішення, ухвали господарського суду першої інстанції за нововиявленими обставинами здійснюється тим господарським судом, який їх прийняв. Отже, заява або подання прокурора щодо цього подаються на ім'я судді, голови господарського суду або його заступника, які приймали первісне рішення, ухвалу з господарського спору.

Що стосується постанов і ухвал суддів апеляційної і касаційної інстанцій, якими змінено або скасовано судове рішення суду першої інстанції, то їх перегляд за нововиявленими обставинами віднесений до компетенції цих інстанцій. Тобто місцевий господарський суд, рішення якого скасовано, не має права переглядати за нововиявленими обставинами як постанову апеляційної чи касаційної інстанції, так і своє рішення, яке скасоване. В цьому випадку тільки апеляційна чи касаційна інстанція має право переглядати прийняту нею постанову за нововиявленими обстави­нами.

Оскільки перегляд рішення, ухвали, постанови за нововиявленими обставинами здійснюється тим же господарським судом, який їх прийняв, то за результатами перегляду він приймає:

рішення - при зміні або скасуванні рішення;

постанову - при зміні або скасуванні постанови;

ухвалу - при зміні або скасуванні ухвали чи залишенні рішення, ухвали, постанови без змін.

Якщо сторони або прокурор не згодні з наслідками перегляду рішення, ухвали чи постанови за нововиявленими обста­винами, вони не позбавлені права звернутися з заявою чи поданням про їх перегляд на загальних підставах.