Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать
  1. Зупинення, поновлення та подовження процесуальних строків.

Перебіг усіх незакінчених процесуальних строків зупиняєть­ся із зупиненням провадження у справі.

З дня поновлення провадження перебіг процесуальних стро­ків продовжується.

Зупинення провадження у справі зупиняє і всі поточні строки, що не закінчилися до того часу, коли настала подія, внаслідок якої господарський суд зупиняє провадження у справі. Зупинення триває до усунення тієї обставини, що була підставою зупинення провадження у справі. Такими обставинами є неможливість розгляду справи до вирішення пов’язаної з нею іншої справи органом, що вирішує господарські спори, або відповідного питання - компетентними органами. Господарсь­кий суд може зупинити провадження у справі і в деяких випад­ках, передбачених ст. 79 цього Кодексу, як за своєю ініціативою так і за клопотанням сторони чи прокурора, який бере участь в судовому процесі.

З поновленням провадження у справі продовжується і пе­ребіг процесуальних строків. Час, що минув до зупинення, пови­нен враховуватися. Оскільки про поновлення провадження у справі господарським судом виноситься ухвала (ст., 79 ГПК), то перебіг процесуальних строків продовжується саме з дня винесення цієї ухвали, тобто з дня поновлення провадження у справі.

За заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господар­ський суд може визнати причину пропуску встановленого зако­ном процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Про відновлення пропущеного строку зазначається в рішен­ні, ухвалі чи постанові господарського суду. Про відмову у від­новленні строку виноситься ухвала.

Ухвалу про відмову у відновленні пропущеного строку може бути оскаржено.

Призначені господарським судом строки можуть бути ним продовжені за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи.

ГПК регламентує порядок відновлен­ня та продовження процесуальних строків. Відмінність продов­ження від відновлення випливає з останньої частини цієї статті, господарським судом можуть бути продовжені лише строки, ним призначені. Що ж до строків, встановлених законом, то госпо­дарський суд не має права змінити їх тривалість. Він може їх відновити, якщо для цього є підстави. Продовження строку від­різняється від відновлення ще й тим, що питання продовження процесуального строку господарський суд може вирішувати як до його закінчення, так і після. Відновити ж він може тільки пропущений строк.

Відновлення процесуального строку можливе, якщо госпо­дарський суд визнає причину його пропуску поважною. Тому заява про це повинна містити роз'яснення причин пропуску і підстави, з яких заявник вважає цю причину поважною. В заяві доцільно навести докази того, що здійснити відповідні процесу­альні дії у визначений строк у заявника не було можливості.

Заява сторони чи про­курора про відновлення або продовження процесуального стро­ку, подається в той господарський суд, в якому належить здійс­нити процесуальну дію. Отже, одночасно з подачею заяви щодо відновлення чи продовження строку заявник має вчинити необ­хідну процесуальну дію, стосовно якої встановлено цей строк, наприклад, подати заяву сторони чи внести подання прокурора.