Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать

2. Форма та зміст рішення місцевого господарського суду. Оголошення рішення та набрання ним законної сили. Розсилання рішень.

Госпо­дарське рішення має відповідати вимогам високої судової куль­тури, які ставляться до офіційних документів. Воно повинно бути викладеним грамотно, чітко, зрозуміло, бути законним і обґрунтованим, переконливим і однозначним, безумовним і безальтернативним.

Дотримання господарським судом певних умов і вимог при прийнятті господарського рішення, які відображаються в його змісті, є одним із елементів господарсько-процесуальної форми, яка гарантує найбільш повне і правильне здійснення завдань, поставлених перед господарськими судами України.

Рішення господарського суду ухвалюється ім'ям України. Це означає, що, приймаючи рішення, господарський суд виступає від імені держави, суд уповноважено державою на це.

Згідно з вимогами ст. 84 ГПК України господарське рішення складається з чотирьох частин: вступної, описової, мотивувальної і резолютивної,

Рішення викладається в письмовій формі головуючим або одним із судців і підписується всіма суддями.

Розгляд справи, як правило, закінчується винесенням рішення, яке оголошується після розгляду справи. У складних випадках суддя має право оголосити тільки вступну та резолютивну частини рішення, але це можливо тільки за згодою обох сторін справи. Якщо хоча 6 одна з них заперечує проти цього, рішення повинно бути оголошено у повному обсязі.

Характерною особливістю такого рішення є те, що в ньому точно відображуються вступна та резолютивна частини по справі, а також вказується, в який день сторони можуть ознайомитися з повним рішенням. Видається, ця норма потребує уточнення, оскільки законом не встановлено строку, протягом якого суд повинен оформити І підписати рішення.

Оголошені вступна та результативна частини, як і повне рішення, приєднуються до справи, щоб можна було перевірити їх тотожність.

Рішення господарського суду набирає законної сили, тобто отримує силу закону, після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття. Але якщо у судовому засіданні рішення не було оголошено у повному обсязі, воно набирає законної сили у той же строк після його підписання у вигляді, відповідному до статті 84 ГПК.

В резолютивній частині має бути вирішено питання про негайне виконання рішення. В рішенні повинні вказуватися дата прийняття вступної та резолютивної частин і дата прийняття повного рішення.

Якщо сторона по справі, згідно зі статтею 91 ГПК, скористалася своїм правом на апеляційну скаргу, або прокурор вніс до апеляційної інстанції апеляційне подання, рішення набирає законної сили у день розгляду справи цією інстанцією і тільки за умови, що воно не було скасовано останньою.

Рішення та ухвали можуть одержати сторони, прокурор, який брав участь в господарському процесі особисто, про що в справі робиться відмітка, коли ці процесуальні документи були одержані і підпис особи, яка їх одержала. Крім того, суд має право відправити рішення сторонам і прокурору поштою. Яким чином Рішення або ухвала будуть надані сторонам — в решті-решт вирішує господарський суд. Головне щоб це було зроблено у п'ятиденний строк після їх прийняття.