Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 ІСТФКУ 2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
170.32 Кб
Скачать

Тема 1. Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою ( 2 години)

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Для вивчення теми необхідно ознайомитися з теоретичною частиною даного методичного забезпечення та рекомендованими навчальними посібниками. Особливу увагу слід приділити проблемам класифікації й застосування різноманітних інформаційних систем у практиці управління народним господарством у цілому і фінансами зокрема, а також у струк­турі інформаційних систем та історії їх розвитку.

Теоретична частина.

  1. Необхідність автоматизації інформаційних процесів управління фінансами на сучасному етапі розвитку народного господарства України.

Роль інформаційного забезпечення для управління підприємницькою та комерційною діяльністю постійно зростає. Поряд із швидким зростанням обсягів необхідної інформації для прийняття ефективних управлінських рішень, все гострішою стає проблема швидкого пошуку та обробки потрібної інформації.

Інформаційні технології в площині управління організацією повинні забезпечувати:

- підвищення ефективності функціонування та зростання мобільності керівного та адміністративно-управлінського персоналу;

- зростання інформаційного забезпечення осіб, що приймають відповідальні рішення;

- підвищення якісного та інтелектуального рівня культури персоналу і організації в цілому;

- вчасну та повну інформованість про можливості нових інформаційних технологій з метою їх вдосконалення.

Інформаційна система – комунікаційна система по збору, передачі, переробці інформації про об’єкт, що постачає працівникам різного рангу інформацію для реалізації функції управління.

Інформаційна система - це середовище, що забезпечує цілеспрямовану діяльність підприємства. Тобто вона є сукупністю компонентів (інформація, процедури, персонал, апаратне і програмне забезпечення), об'єднаних регульованими взаєминами для формування організації як єдиного цілого і забезпечення її цілеспрямованої діяльності. І як наслідок цього визначення, ефективність інформаційної системи може бути оцінена тільки в термінах її внеску в досягнення організацією її стратегічних цілей.

Місія інформаційних систем - це виробництво потрібної для організації інформації для забезпечення ефективного управління всіма її ресурсами, створення інформаційного і технічного середовища для здійснення управління організацією.

Для забезпечення роботи інформаційної системи будь-якого призначення необхідно:

- виявити інформаційні потреби;

  • здійснити відбір джерел інформації;

  • здійснити збір інформації;

  • здійснити введення інформації із зовнішніх або внутрішніх джерел;

  • виконати дії по обробці інформації, оцінці її повноти і значущості і за поданням її в зручному вигляді;

  • вивести інформацію для надання споживачам або передачі в іншу систему;

  • організувати використання інформації для оцінки тенденцій, розробки прогнозів, оцінки альтернатив рішень і дій, вироблення стратегії;

  • організувати зворотний зв'язок - за інформацією, переробленою людьми даною організацією, здійснювати корекцію вхідної інформації.

Інформаційні системи та технологій проникають, як в професійну діяльність, так і в приватне життя. Вони впливають на міжнародний торговий баланс, рівень зайнятості, політику. В міру становлення інформаційного суспільства виникає потужна індустрія інформаційних технологій, призначена для задоволення потреб цього суспільства. Індустрія інформаційних технологій породжує нові види інформаційного продукту та засоби його доставки до споживачів. Під інформаційним продуктом слід розуміти різноманітні аспекти знань, відомості, твори мистецтва, інші форми інформації та розваг, отримані, як традиційними шляхами, так і за допомогою електронної техніки. Особливо яскраво інформаційні системи та технології проявляються в об’єднанні багато чисельних секторів економіки, таких, як видавнича справа, виробництво офісного обладнання, обчислювальної техніки, систем телезв’язку та побутової техніки, які до недавнього часу хоча й були взаємопов’язані, проте незначно. Інформаційні технології стимулюють розвиток та посилення цього зв’язку.