Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тезисы хоз. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
706.05 Кб
Скачать

4. Відмова позивача від позову, зменшення чи збільшення розміру позовних вимог, визнання позову відповідачем.

Сторони в судовому засіданні користуються рівними матеріальними та процесуальними правами, тому в процесі розгляду справи вони вільно розпоряджаються ними. Позивач миє право протягом розгляду справи по суті відмовитись від позову, Що є одностороннім його волевиявленням. Слід мати на увазі, що в подібній ситуації господарський суд діє не автоматично, він повинен перевірити законність такої відмови, чи не порушені при цьому права інших осіб, держави.

Прийняття господарським судом відмови позивача від позову тягне за собою припинення провадження у справі та виключає можливість звернення в майбутньому до суду з тим же позовом.

Про прийняття відмови позивача від позову господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі.

Проявом принципу рівноправності сторін є право відповідача визнати позов повністю або частково. І в цьому випадку господарський суд повинен перевірити законність такого визнання позову.

Відмова позивача від позову, визнання позову відповідачем та умови мирової угоди викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що додаються до справи. Це можна оформити не тільки поданням заяв, а й одним документом — протоколом, підписаним сторонами.

5. Залишення позову без розгляду. Припинення провадження по справі.

Залишення позову без розгляду — це форма закінчення господарських справ без винесення рішення, яка дає право на повторне звернення до господарського суду з такою же заявою.

Перелік обставин, згідно з якими господарський суд залишає позов без розгляду, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Після усунення умов, які послужили обставинами для залишення заяви без розгляду, заінтересована особа має право знову звернутися до господарського суду в загальному порядку.

Усі обставини залишення позову без розгляду можна поділити на дві групи: обставини, які тягнуть за собою обов'язкове залишення, і обставини, які тягнуть за собою факультативне залишення позову без розгляду в господарському суді.

Господарський суд має право залишити позов без розгляду в разі неподання позивачем без поважних причин матеріалів, витребуваних господарським судом. Залишення в цьому випадку позову без розгляду можливо тільки за наявності трьох умов: по-перше, документи повинні бути витребувані господарським судом; по-друге, матеріали вкрай необхідні для розгляду спору, і без них спір вирішити неможливо; по-третє, відсутні поважні причини, в зв'язку з якими документи не можуть бути подані.

Про залишення позову без розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами господарських витрат, про повернення державного мита з бюджету, а також про стягнення штрафів, передбачених у пп. 4, 5 ч. 2 статті 83 ГПК України.

Припинення провадження у справі — це форма закінчення господарсько-судової справи без винесення рішення, коли неможливо повторне звернення до господарського суду з тим же позовом.

Ст. 80 передбачає можливість припинення провадження у справі тільки при наявності обставин, які в ній передбачені. Перелік цих обставин є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Загальними обставинами припинення провадження у справі є помилкове прийняття господарським судом справи до свого провадження або неможливість чи недоцільність продовження її розгляду.

Ще одна підстава для припинення провадження в справі — відсутність предмета спору.

Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо є рішення господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, а також у випадках відмови від позову, якщо таку відмову згідно із статтею 78 ГПК України прийнято.

Якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом, а також якщо сторонами досягнуто мирової угоди, провадження у справі припиняється (див. коментар до статті 78 ГПК України).

Провадження у справі припиняється мотивованою ухвалою господарського суду, в якій мають бути чітко і детально викладено обставини і причини припинення провадження у справі, а також вирішено питання про розподіл між сторонами господарських витрат, про повернення державного мита з бюджету, про стягнення штрафів.

Ухвалу про припинення провадження у справі може бути оскаржено.