Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompyuterna_shemotehnika_Met_Dor_FOR_KN.DOC
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.86 Mб
Скачать

Лабораторна робота 4 Дослідження діодних випрямлячів змінного струму

1. Мета роботи: опанувати схеми для отримання вольт-амперних характеристик діодів; вивчити основні схеми випрямлячів змінного струму на напівпровідникових діодах; визначити вплив фільтрів, а також вплив опору навантаження на якість випрямленої напруги.

2. Порядок роботи

2.1. Активізувати файл diodes.ca3” директорії EL_LR4”, що дозволяє досліджувати вольт-амперні характеристики різноманітних діодів(Рис. 4.1.).

Р ис. 4.1. Схема зняття вольт-амперних характеристик діодів

2.2. Використовуючи осцилограми напруги на діоді (Ud), як функції струму (Ig), визначити значення порогової напруги (U0): внутрішнього опору (Rвн) діода при його апроксимації вигляду Ud = U0 + Rвн · Ig. Зробити це для звичайного діода, діода Зенера та діода LED (світлодіода). Порівняти отримані залежності Ud(Ig) для розглянутих діодів.

2.3. Активізувати файл “1redress.ca3” директорії EL_LR4”, що моделює однонапівперіодний випрямляч з ємнісним фільтром(Рис. 4.2.).

2.4. Змінюючи опір навантаження Rch від 10кΩ до 500Ω, при ємності фільтра C = 100µF, зафіксувати показання вольтметрів, що вимірюють постійну Ucon і змінну Ualt складові вихідної напруги. Дані звести в Табл. 4.1.

Рис. 4.2. Схема однонапівперіодного випрямляча змінної напруги

Т аблиця 4.1

2.5. Побудувати залежності Kn(Ich) і Ucon(Ich). Визначити внутрішній опір випрямляча Rвн = на середній ділянці характеристики Ucon(Ich). Замалювати осцилограми U~(t) і Uch(t) при Rch = 10кΩ і Rch = 500Ω.

2.6. Повторити дії згідно п. 2.3. при Cф = 100pF. Визначити вплив величини Cф на якість випрямленої напруги.

2.7. Активізувати файл “2redress.ca3” директорії EL_LR4”, що моделює двонапівперіодний випрямляч (Рис. 4.3.). Повторити дії згідно п. 2.3. та п. 2.4.

2.8. Активізувати файл “3redress.ca3” з директорії EL_LR4”, що моделює трифазний випрямляч (Рис. 4.4).

Зняти осцилограми U~ і Uch при Cф = 100μF і Cф = 100pF. Зробити висновки щодо впливу значення Cф на величину Kn.

Рис. 4.3. Схема двонапівперіодного випрямляча змінної напруги

Рис. 4.4. Схема трифазного випрямляча змінної напруги

3. Зміст звіту Зміст має містити: - Мету роботи;

  • Вольт-амперні характеристики кожного з діодів

  • Схеми кожного з досліджених випрямлячів з експериментальними даними, залежностями Kn(Ich), Ucon(Ich), а також відповідними осцилограмами U~(t) і Uch(t);

  • Висновки по кожній схемі дослідження.

Лабораторна робота 5

Аналіз роботи транзисторів у статичному та динамічному режимах.

Підсилювачі змінного струму

1. Мета роботи: ознайомитися з сімействами вольт-амперних характеристик біполярних та польових транзисторів у статичному та динамічному режимах, засвоїти методи розрахунку елементів схем підсилювачів, ознайомитись зі схемами багатокаскадних підсилювачів.

2. Порядок роботи

Дослідження біполярного транзистора

2.1. Відкрити директорію EL_LR5”. Активізувати файл transist.ca3” (Рис. 5.1) комп’ютерної лабораторії “ELECTRONICS WORKBENCH”, що дозволяє вивчити статичні характеристики біполярних транзисторів. Зарисувати схему.

Рис. 5.1. Схема для зняття вольт-амперних характеристик біполярного транзистора

2.2. Встановити перемикач “D” в положення, що забезпечує статичний режим транзистора. Міняючи струм бази (Ib) в межах від 0 до 500µА та напругу “колектор-емітер” (Uce) в межах від 0,05V до 12V, зафіксувати як змінюються значення напруги “база-емітер” (Ube); струму емітера (Ic) та напруги “колектор-емітер” (Uce). Дані занести в Табл. 5.1, побудовану для кожного значення струму бази (Ib).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]