Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompyuterna_shemotehnika_Met_Dor_FOR_KN.DOC
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.86 Mб
Скачать

Дослідження дешифраторів

2.5. Зібрати схему повного дешифратора 3-розрядного двійкового коду з поступово зростаючим номером виходу, що має логічну “1”, в якому при збільшенні на одиницю двійкового вхідного коду поступово збільшується номер виходу (Рис. 12.3.).

Рис. 12.3. Схема повного дешифратора на 8 виходів

2.6. Скласти логічне рівняння та таблиці істинності для кожного виходу. Перевірити алгоритм роботи дешифратора. Застосовуючи перемикач “Strob”, з’ясувати роботу стробувального входу дешифратора.

2.7. Скласти схему дешифратора дворозрядного коду зі стробуванням. На його основі зробити схему повного дешифратора на 16 виходів. Застосовуючи генератор слів, перевірити режим його функціонування.

2.8. Активізувати файл “Dech_16.cd3”, що моделює пірамідальний дешифратор на 16 виходів (Рис. 12.4.). Змінюючи за допомогою генератора слів поступово двійковий вхідний код, простежити роботу цього дешифратора. Пояснити роботу кожного із застосованих стробів.

Рис. 12.4. Схема пірамідального дешифратора на 16 виходів

Зазначимо, що на (Рис. 12.4.) всі схеми дешифраторів на чотири виходи (Dech_4) ідентичні (Рис. 12.5.).

Рис. 12.5. Дешифратор на чотири виходи зі стробуванням

2.9. Активізувати файл “Dech_10.cd3”, що моделює дешифратор однієї декади двійково-десяткового коду в унітарний код (Рис. 12.6.). Змінюючи двійкові комбінації вхідного коду, простежити процес його перетворення в унітарний 10-розрядний код. Відкрити і накреслити схеми кожної зі ступенів дешифратора: “Dech_5” і “Dech_10”. Пояснити принцип функціонування двійково-десяткового дешифратора.

Рис. 12.6. Схема однієї декади двійково-десяткового дешифратора

Дослідження транскодера

2.10. Як приклад транскодера розглянемо схему управління 7-сегментним десятковим індикатором стану однієї декади двійково-десяткового коду. Умовне позначення цього індикатора показано на (Рис. 12.7.). Вхідним кодом такого індикатора є двійковий 4-розрядний код 1.2.4.8, вихідний забезпечує десяткову індикацію числового еквівалента вхідного коду від 0 до 9. Відповідність кодів подано в Табл. 12.2.

Рис. 12.7. Вид 7-сегмент-

ного індикатора

У цій таблиці показано необхідний стан елементів 7-сегментного індикатора (a,b,c,d,e,f,g) при кожній комбінації вхідного двійкового коду. Наприклад, якщо вхідним кодом є “0,0,0,0”, то мають засвітитися сегменти a,b,c,d,e,f, якщо “0,0,1,1”, то сегменти a,b,g,c,d і т.д.

2.11. Скласти логічне рівняння для станів кожного сегмента, за допомогою логічного синтезатора синтезувати схеми управління кожним сегментом і перевірити її функціонування (кожну синтезовану схему в мікросхему).

Т аблиця 12.2. Дослідження демультиплексора

2.12. Активізувати файл “Dempx.cd3”, що моделює демультиплексор на 10 виходів (Рис. 12.8.). Ретельно дослідити запропоновану схему і визначити призначення демультиплексора і кожної його логічної схеми. Відкрити панель

Рис. 12.8. Схема демультиплексора на 10 виходів

генератора слів і визначити комбінації адресів, що мають вибрати той або інший канал для його підключення до виходу.

2.13. Перевірити функціонування демультиплексора шляхом послідовного режиму моделювання, визначаючи на кожному кроці відповідність адреси каналу та фактичному з’єднанні вхідного і вихідного каналів. Пояснити призначення команди “Strob” шляхом подачі на відповідний вхід “1” або “0”.

2.14. Запрограмувати будь-який інший порядок підключення каналів і перевірити послідовність їх підключення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]