Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KDM_rekonstruktsiya.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Вступ

Транспорт-одна з найважливіших галузей матеріального виробництва,що здійснює перевезення пасажирів і вантажів.

Сучасний транспорт поділяється на такі види:залізничний,автомобільний(автомобільно-дорожній),морський,внутрішній водний(річковий та озерний),повітряний,трубопровідний.

Основою транспортної системи України є залізничний транспорт,який виконує близько 70%вантажних перевезень і понад 50% пасажирських.Важливе місце в транспортній системі посідає морський транспорт,що забезпечує міжконтенинтальні перевезення.Трубопроводами досі транспортують лише нафтопродукти і газ

Автомобільний транспорт має ряд істотних переваг ,що зумовлює позитивну перспективу цого подальшого розвитку.До цих переваг слід віднести:

-широку сферу застосування;

-високу маневреність,яка дає змогу швидко зосереджувати транспортні засоби в потрібний час,в потрібному місці та в потрібній кількості;

-спроможністьприймати вантажі безпосередньо в місці їхнього створення і доставляти їх до місця призначення без будь-яких проміжних навантажувальних і розвантажувальних операцій,що є особливо важливим для перевезень на короткі відстані(до 200 км.);

-високу швидкість,яка поступається лише швидкості повітряного транспорту.

Істотними недоліками автомобільного транспорту є низька продуктивність праці і висока собівартість перевезень.

Автодорожній комплекс є важливою та невідємною частиною всієї транспортної системи України,на яку покладено задачу створити необхідні загальні умови для реалізації господарчих і виробничих звязків,що вже склалися або тільки зароджуються,ефективної концентрації та спеціалізації виробництва ,які зумовлені обєктивними законами ринку.

Зараз в Україні налічується понад 9 млн.автомобілів,тобто на кожні 8-9 чоловік приходиться автомобіль ,і кількість їх інтенсивно зростає.Цевимагає проведення інтенсианої роботи по удосконаленню дорожної мережі країни.

За станом на початок 1996 року автомобільні дороги загального користування становили в Україні 172,6тис. км.,у тому числі з твердим покриттям 163тис.км.

На дорогах переважає удосконалений тип покриттів –понад 123тис.км.Протяжністьдоріг I категорії становить 1842км, II категорії 12860км.,III категорії 26120 км.Але ці показники ще не дають повного уявлення про стан дорожньої галузі.Україна за рівнем забезпеченості дорогами з твердим поериттям ще значно відстає від ряду європейських держав.

Викликає стурбованість і стан автомобільних доріг мережі.Багато доріг,побудованих у минулі роки,мають параметри ,що сьогодні не відповідають вимогам руху.Недостатьня міцністьдоріг ,інженерно-транспортне та інформаційне оснащення доріг не відповідають потребам безпечної уксплуатації автомобілів і вимогам користувачів доріг.У звязку з цим середня швидкість руху автомобілів на дорогах становить 26….28км/год(в європейських країнах 55…65км/год),а паливна економічність роботи автомобілів в 1,35-1,5 разів нижча від розвинутих європейських країн.

Під час проектування автомобільних доріг начастіше використовують показник у вигляді середньорічної добової інтенсивності руху,тобто середньої за рік кілбкості транспортних засобів,що проїздять через певний переріз (певну ділянку) дороги за добу.

Пропускну спроможність дороги визначають кількістю автомобілів,що можуть проїхати через даний переріз за одирицю часу.Найчастіше за одиницю часу беруть годину і добу.

Відношення інтенсивності руху до максимальної пропускної спроможності називають рівнем завантаженості дороги і використовують для характеристики рівня обслуговування дорогою транспортних потоків.

Пропускна спроможність та інтенсивніть руху залежить від швидкостій щільності руху транспортного потоку.

Швидкість транспортного потоку-це середня технічна швидкість автомобілів,з яких складається транспортний потік.Щільність руху-це кількіть автомобілів на одиницю довжини дороги.

Швидкість і щільність рухумзалежить від типу дорожнього одягу,стану покриття проїзної частини і від геометричних елементів дороги(ширини проїзної частини ,радіусів горизонтальнихі вертикальних кривих тощо).Стан покриття проїзної частини характеризується його рівністю та шорсткістю.Рівність покриття зумовлює можливість руху автомобілів з високими швидкостями.Від шорсткості залежить ступінь зчеплення шини з покриттям.Рівність і шорсткість є важливими чинниками безпеки дорожнього руху.

Розрахунковою швидкістю руху для дороги певної категорії називають граничну безпечну швидкість окремого автомобіля на сухому покритті проїзної частини при достатній видимості дороги.

Автомобільні дороги задовольняють різноманітні транспортні потреби держави і мають господарське, адміністративно-політичне, культурне і оборонне значення. Від значення дороги, характеру і важливості транспортного зв’язку, що обслуговує дорога, залежить інтенсивність, рухомий склад і швидкість руху даною дорогою, вага рухомого складу, сезонні коливання інтенсивності руху, розташування дороги відносно об’єктів, які вона обслуговує, взаємне розташування доріг і розташування їх відносно інших шляхів сполучення, розмір доцільних капіталовкладень у дорожнє будівництво.

Сукупність усіх доріг у державі становить її дорожню мережу, в яку входять дороги різного господарського, адміністративного і оборонного значення, з різним рівнем технічної досконалості та обладнання.

Мережа автомобільних доріг України станом на 2000 рік становить 168546 км., в тому числі з твердим покриттям 162646 км., тобто 96,5%. На дорогах переважає вдосконалений тип покриття (капітальний полегшений складає 123000 км.). Протяжність доріг І категорії – 1842 км., ІІ категорії – 12860 км., ІІІ категорії – 26120 км. Протяжність доріг державного значення складає 13083 км. – 7,8%, місцевого значення 155463 км. – 92,2%. За типом покриття: цементобетонні – 2825 км., асфальтобетонні – 53355 км., чорно щебеневі – 71684 км.

За постановою КМ 1996 року, прийнято установу про заходи щодо створення національної мережі міжнародних транспортних коридорів. Спорудження цієї нової мережі здійснюється на конкурсних засадах і залучаються не державні кошти. В даний час в Україні функціонує 7 транспортних коридорів.

Нині на Україні існує 27 магістральних доріг загальною довжиною 9275 км. Частина магістральних доріг суміщена з міжнародними транспортними коридорами та міжнародними автомагістралями.

На сьогодні стратегічним напрямком у будівництві є реконструкція автомобільних доріг. Задачею реконструкції є підвищення категорії дороги та покращення її технічних властивостей.

І.Обґрунтування категорії дороги та нормативи на проектування.

У відповідності до ДБН В.2.3 – 4 – 2007 автомобільні дороги в залежності розрахункової інтенсивності, народногосподарського та адміністративного значення поділяють на 5 категорій.

Вихідними даними для визначення категорії дороги, що підлягає реконструкції, є інтенсивність руху транспортних засобів на двадцятирічну перспективу(20р.), яку можна визначити за формулою:

,

де: Nt – перспективна інтенсивність руху, авт/добу;

N0 – інтенсивність руху в вихідному році, авт/добу;

- коефіцієнт щорічного приросту інтенсивності руху;

t – тривалість розрахункового періоду, років

1.1. Склад та приведена інтенсивність руху.

Автомобілі

Марка

Відсотки

Легкові

ВАЗ-21011

24%

Вантажні

ГАЗ 53А

30%

ЗИЛ-130

38%

КамАЗ

8%

Автобуси

ПАЗ-3201

5%

Дорогу відносять до тієї чи іншої категорії по приведеній до легкового автомобіля інтенсивності руху, якщо у транспортному потоці легкових автомобілів більш ніж 30%.

1.2. Категорія дороги та розрахункова швидкість.

Категорія автомобільної дороги в даному випадку призначається в залежності від перспективної інтенсивності руху транспортних одиниць,оскільки інтенсивність змінилась із 62авт/добу до 2011авт/добу,то категорія міняється з V на III.

Перспективна інтенсивність руху 2011авт/добу, що згідно з ДБН В.2.3-4-2007 відповідає ІІІ технічній категорії дороги.

Для проектування плану, поздовжнього та поперечних профілів, а також інших елементів дороги використовуємо розрахункову швидкість руху 100 км/год.

Швидкість для важких ділянок пересіченої – 80км/год,для горбистих ділянок-60км/год, гірської – 50км/год місцевості слід приймати при відповідному обґрунтуванні,згідно вимог ДБН В.2.3-4-2007.

До важких ділянок місцевості відносять рельєф з різницею відміток більшій за 50 м на відстані 0,5 км і менше, ділянки з глибокими балками, ярами, ущелинами та нестійкими гірськими схилами.

табл.1.3 Кількість смуг руху в залежності від інтенсивності

Рельєф місцевості

інтенсивність руху, привед. од/добу

Кількість смуг руху

Рівнинний та горбистий

понад 14000 до 40000

4

понад 40000 до 80000

6

понад 80000

8

Гірський

понад 10000 до 34000

4

понад 34000 до 70000

6

понад 70000

8

1.4. Основні норми проектування.

Нормативні значення елементів проїзної частини:

Норми проектування

Вимірювач

Величина

Розрахункова швидкість руху

км/год

100

Кількість смуг руху

шт

2

Ширина смуг руху

м

3,50

Ширина проїзної частини

м

7,00

Ширина узбіч

м

2,50

Найменша ширина укріпленої смуги узбіччя

м

0,50

Найменша ширина роздільної смуги

м

0,35

Найменша ширина укріпленої смуги на роздільній смузі

м

-

Ширина земляного полотна

м

12,00

Найбільші поздовжні похили

промілі

60(30)

Найменша відстань видимості для зупинки

м

250(450)

Найменша відстань видимості зустрічного автомобіля

м

350

Найменші радіуси кривих у плані

м

600(3000)

Найменші радіуси кривих в поздовжньому профілі:

опуклих

угнутих

м

м

10000(70000)

3000(8000)

Найменша відстань видимості для зупинки повинна забезпечувати видимість будь-яких предметів, які мають висоту 0,2 м і більше і знаходяться на середині смуги руху та на висоті очей водія 1,2 м від поверхні проїзної частини.

Іі. План дороги.

2.1. Аналіз напрямку траси.

На основі вже запроектованого плану дороги вносимо в нього зміни, які викликані підвищенням категорії дороги,а також міняємо її напрям,і основні конструктивні елементи дороги,згідно вимог. Ці зміни можуть включати в себе:

- вирівнювання частини дороги, тобто прокладання її по новому напрямку;

- збільшення радіусів горизонтальних кривих;

- об’єднання кутів повороту із вписуванням в новий кут більшого радіусу горизонтальної кривої.

-збільшення прямих вставок,відносно категорії;

-розрахунок віддаленості дороги від населеного пункту;

-зміна напрямку дороги.

Відомість кутів повороту, прямих та кривих.

N п/п

Номер кута

Кути

Величина

кута, град.

прямі

положення

вершин

R

T

Б

K

D

початок

кінець

Відстань між вершинами кутів S, м

Довжина прямих вставок Р, м

Румб розрахунковий.

кілометр

пікет

плюс

вправо

вліво

перехідної

кругової

кругової

1

ПТ

0

0

00

1640

1490,16

NO 160 60

2

ВК1

0

19

800

137,73

11,12

265,15

10,31

ПК1+43,16

ПК1+49016

ПК1+78,24

2080

1940,66

NW 460 35

4

ВК2

1

86

800

746,01

293,86

1200,17

291,85

ПК3+37,82

ПК3+43,82

ПК4+79,11

1570

49,89

, ,;

ВК1 = S1 = 1640м;

ВК2 = S1 + S2 – D1 = 1640+2080-10,31= 3079,89 м;

КТ = S1 + S2 + S3 +– (D1 + D2) =1640+2080+1570– (10,31+ 291,85) = 5290 м.

ПК1 = ВК1 – Т1 = 1 640-137,73= 1490,16 м;

КК1 = ПК1 + К1 1490,16+265,08 = 1780,24 м;

ПК2 = 3079,89 – 746,01 = 3430,82 м;

КК2 = 3589,94 + 1200,17 = 4790,11 м.

Пікетажне положення початку траси ПК0+00, кінця траси – ПК52+90,21. Загальна довжина траси 5290,21 м. В зв’язку з підвищенням категорії дороги були збільшені радіуси горизонтальних кривих та в деяких випадках змінено місцеположення вершин кутів повороту.А також було змінено напрям траси,у зв’язку з обходом населених пунктів,невеликих водотоків і урвищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]