Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompyuterna_shemotehnika_Met_Dor_FOR_KN.DOC
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.86 Mб
Скачать

2. Порядок роботи

Ознайомлення зі схемою і методами керування паралельними регістрами

2.1. Зібрати схему для дослідження паралельного регістру на RS-тригерах (Рис. 11.1).

Рис. 11.1. Схема дослідження паралельного регістру на RS-тригерах

2.2. Ознайомитись зі схемою регістру, зрозуміти призначення кожного елемента, накреслити окремо схему запису інформації та схему її видачі в паралельному двійковому коді. Запрограмувати генератор бінарних слів (Рис. 11.2). Перш ніж почати вивчення принципу його функціонування, зрозуміти призначення кожного з виходів генератора слів, виходячи зі схеми його з’єднання з регістром та позначок окремих виходів (Initial – обнуління станів RS-тригерів; Ecrit – подача імпульсу запису інформації; L ect. dir. – читання в прямому коді; Lect. inv. – читання в інверсному коді).

Рис. 11.2. Програмування генератора слів при дослідженні паралельного регістру

2.3. За допомогою кнопок “<” і “>” генератора (див. Рис. 11.2.) встановити чорну лінійку на його екрані в крайнє ліве положення. Послідовно натискуючи на кнопку “STEP” генератора, щоразу фіксувати зміни всіх індикаторів. (Зауважимо, що крім індикаторів двійкової інформації у схемі передбачено також десяткові індикатори вхідного коду, стану тригерів регістру і вихідного коду.) Враховуючи результати проведеної роботи, зробити короткий опис принципу введення паралельної інформації в регістр, її зберігання та видачі при необхідності в паралельному коді.

2 .4. Зібрати схему дослідження послідовно-паралельного регістру (Рис. 11.3.).

Рис. 11.3. Схема дослідження паралельно-послідовного регістру на JK-тригерах

Д ля зручнішого читання схеми дослідження схема самого регістру виконана у вигляді однієї мікросхеми (Рис. 11.4.).

Рис. 11.4. Схема паралельно-послідовного регістру на JK-тригерах

2.5. Ознайомившись зі схемою регістру, зрозуміти призначення кожного елемента, накреслити окремо схему запису інформації та схему її видачі в паралельному та послідовному двійкових кодах. Запрограмувати генератор бінарних слів (Рис. 11.5.).

Рис. 11.5. Програмування генератора слів при дослідженні паралельно-послідовного регістру

Перш ніж почати вивчення принципу його функціонування, зрозуміти призначення кожного з виходів генератора слів, виходячи зі схеми його з’єднання з регістром та позначок окремих виходів (наприклад, Code serie – подача послідовного двійкового коду, починаючи зі старшого розряду (зазначимо, що в цьому випадку необхідно подавати таку кількість розрядів, що дорівнює кількості тригерів регістру); Lect. code – вихід послідовного коду, решта позначок відповідає попередній схемі).

2.6. За допомогою кнопок “<” і “>” генератора встановити чорну лінійку на його екрані в крайнє ліве положення. Потім послідовно натискуючи на кнопку “STEP” генератора, щоразу фіксувати зміни всіх індикаторів. Ураховуючи результати проведеної роботи, коротко описати принцип введення паралельної або послідовної інформації в регістр, її зберігання та видачі у разі потреби в будь-якому коді.

2.7. Зібрати схему для дослідження зсувного регістру на базі D-тригерів (Рис. 11.6.).

Рис. 11.6. Схема дослідження зсувного регістру на D-тригерах

2.8. Ознайомитись зі схемою регістру на D-тригерах. Залишаючи зворотний зв’язок “CYCLE” розімкнутим, записати в перший тригер регістру логічну “1” за допомогою пристрою “Ecriture 1”. Після активізації лицевої панелі осцилографа простежити пересування цієї “1” по тригерах регістру (від початку і до кінця), коли регістр не стане знову вільним.

2.9. З’єднати зворотний зв’язок регістру шляхом з’єднання перемикача “CYCLE”. Знову записати в перший тригер регістру логічну “1” за допомогою пристрою “Ecriture 1”. Після активізації лицевої панелі осцилографа простежити пересування цієї “1” по тригерах регістру. Пояснити ефект перезапису “1” з останнього тригеру знову в перший і логіку роботи зворотного зв’язку.

2.10. За допомогою пристрою “Ecriture 1” здійснити запис другої “1” і простежити на екрані осцилографа просування обох одиниць у зсувному регістрі. Забезпечити просування 3-розрядного коду 101.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]