Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Dokumentoznavstvo_xч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 1

Тема: «Етапи розвитку та засади документознавста»

Питання для обговорення:

  1. Системи документування та їх розвиток.

  2. Сучасні погляди на структуру науки про документ.

  3. Системи документування. Розвиток носіїв інформації та їх еволюція.

Теми доповідей:

  1. Історичний розвиток документознавства.

  2. Сучасний погляд на інноваційні види документознавства.

Основні терміни і поняття:

Документознавство, документологія, дипломатика, документалістика, концепції документознавства, документостворення, форми документування, засоби документування, способи документування, носії інформації.

Методичні вказівки до семінару.

При розкритті першого питання слід звернути увагу на основоположні поняття та виокремити змістову проблематику трактування теми. У більшості праць, як українських, російських так і зарубіжних вчених, розглядаються власні підходи до розуміння науки про документ, так би мовити «широкі», «вузькі (традиційні)» та «інформаційні». Основні етапи розвитку документознавства. Документознавство як навчальна дисципліна. Предмет, завдання і структура курсу, його місце у підготовці фахівців. Нормативні документи і основна література.

Виникнення і розвиток традиційного документознавства. Становлення документознавства як науки інформаційного циклу. Інтеграція наук про документ. Основні віхи становлення науки про документ.

Друге питання має на меті визначити основні засади загального документознавства, тому слід звернути увагу на різні точки зору дослідників, як спеціальної галузі історичної науки (поряд з історичним джерелознавством, архівознавством, археографією, історичною картографією тощо). Та традиційне документознавство та як науки інформаційного циклу (проходячи шлях від документації, документалістики до сучасних дисциплін про інформацію та документацію).

Визначення поняття «документознавство». Сучасні концепції науки про документ. Концепція Ю. М. Столярова, Н. Б. Зінов’євої, А. М. Сокової, Н. М. Кушнаренко, С .Г. Кулешова, М. С. Слободяника, Г. М. Швецової-Водки.

Трете питання стосується сучасного стану документології та вплив інноваційних технологій на документознавство. Технічний прогрес диктує суспільству поведінку в різних сферах людського життя, тому потрібно розкрити питання інформації з точки зору ресурсу, який використовують для створення сучасних документів.

Кодування інформації. Основні риси, притаманні системі кодування інформації. Знакові методи фіксації інформації. Основні форми документування. Предметне документування. Зображувальне документування. Складові процесу документування. Розвиток способів документування. Розвиток засобів документування. Розвиток засобів зображувального писемного документування.

Застосування глиняних табличок. Документи з папірусу. Використання остраки. Використання воскових дощечок. Шкіра як матеріал для письма. Винайдення паперу. Сучасні носіїінформації.

Питання для самоконтролю:

  1. Виникнення й розвиток традиційного документознавства.

  2. Становлення документознавства як науки інформаційного циклу.

  3. Інтеграція наук про документ у документознавство.

  4. Назвіть носії сучасних інформаційних технологій.

  5. Традиційне документознавство – це…

Список рекомендованої літератури до семінарського заняття: [1, 3, 7, 14, 20, 8, 29, 4, 13, 29].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]