Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod didlom proekt FM 2009.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

Черкаський інститут банківської справи

Університету банківської справи Національного банку України (м. Київ)

Факультет фінансово-кредитний

Кафедра банківської справи

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора інституту з НМР

_______________Проценко О.Л.

«___»___________20___ р.

Методичні матеріали

щодо підготовки та захисту

магістерської дипломної роботи

за напрямом підготовки 0501 "Економіка та підприємництво"

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр",

спеціальності 8.050105 "Банківська справа"

спеціалізації «Фінансовий моніторинг у банках»

Укладач:

ст. викладач

Діденко С.В.

РОЗГЛЯНУТО

та рекомендовано до затвердження

на засіданні кафедри.

Протокол № 7

від 26 лютого 2009 р.

Зав.кафедри__________Дмитренко М.Г.

ПОГОДЖЕНО

Науково-методичною радою інституту

Протокол № ________ від __________2009 р.

Секретар __________ Михайленко С.А.

Черкаси – 2009 р.

Методичні матеріали щодо підготовки і захисту магістерської дипломної роботи укладені у відповідності до Положення «Про підготовку і захист магістерської дипломної» роботи згідно «Положення про магістерську програму» затвердженого Вченою радою університету (протокол №10 від 29.03.2007р.) та Робочого навчального плану підготовки фахівців за напрямом 0501 "Економіка і підприємництво" спеціальностей 8.050105 "Банківська справа", спеціалізації «Фінансовий моніторинг у банках», затверджених директором інституту – ЧІБС УБС НБУ (м. Київ), 2009 р. – С. 40

ЗМІСТ

за напрямом підготовки 0501 "Економіка та підприємництво" 1

ВСТУП 5

1. МАГІСТЕРСЬКА ДИПЛОМНА РОБОТА, ЇЇ МЕТА І ЗАВДАННЯ 6

2. ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ ТА ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ (МДР) 8

2.1. Формування тематики магістерських дипломних робіт 8

2.2. Наукове керівництво магістерськими дипломними роботами 9

2.3. Вибір і затвердження теми магістерської дипломної роботи 10

2.4. Складання і затвердження індивідуального завдання на підготовку магістерської дипломної роботи 11

2.5. Графік виконання магістерських дипломних робіт та контроль за його дотриманням 12

2.6. Попередній розгляд (передзахист) МДР 12

2.7. Рекомендація МДР до захисту кафедрою 13

2.8. Зовнішнє рецензування МДР 14

2.9. Порядок захисту магістерської дипломної роботи 14

2.10. Критерії оцінювання магістерської дипломної роботи 15

3. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 17

3.1. Вимоги до структури 18

3.2. Вимоги до теоретичного розділу 20

3.3. Вимоги до аналітичного розділу 20

3.4 Вимоги до конструктивного розділу 21

3.5. Вимоги до висновків 22

3.6. Список використаних джерел 23

3.7. Додатки 23

4 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 23

4.1. Текст 23

4.2. Таблиці 25

4.3. Ілюстрації 26

4.4. Формули 28

4.5. Цитування та посилання на використані джерела 29

4.6. Додатки 30

4.7. Бібліографічний опис використаних джерел 31

4.8. Зовнішнє оформлення 31

ВСТУП

Згідно із положенням «Про підготовку і захист магістерської дипломної роботи» укладено методичні рекомендації щодо підготовки магістерських дипломних робіт для студентів спеціальностей 8.050105 «Банківська справа», спеціалізації «Фінансовий моніторинг у банку», що регламентує організацію навчального процесу на завершальному етапі професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Методичні рекомендації цілком відповідають Положенню, що розроблено відповідно до Закону України «Про вищу освіту» від 17 січня 2002 р. № 2984, інших нормативно-правових актів, галузевих стандартів вищої освіти, вимог Болонського процесу, «Положення про організацію навчального процесу в умовах індивідуалізації та впровадження кредитно-модульної системи», затвердженого Вченою радою університету (протокол № 9 від 30.03.2006 p.)., «Положення про магістерську програму», затвердженого Вченою радою університету (протокол № 10 від 29.03.2007 р.).

Методичні рекомендації носять регламентуючий характер, що визначає загальні та найбільш принципові питання підготовки та захисту магістерських дипломних робіт.

Згідно положення магістерська робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» є кваліфікаційною науковою працею, виконаною особисто у вигляді спеціально підготовленого рукопису. Вона містить висунуті автором для прилюдного захисту науково обґрунтовані теоретичні або експериментальні результати, наукові положення, характерні єдністю змісту і свідчить про особистий внесок студента щодо теоретико-методологічних та прикладних засад розвитку банківництва. Основні положення конструктивних пропозицій теоретичного та практичного характеру мають базуватися на емпіричних дослідженнях, тому є актуальними та такими, що удосконалюють систему фінансового моніторингу в банківській системі.

Теми магістерських робіт пов’язують, як правило, з напрямами основних наукових інтересів студентів, що виникають в процесі здобуття кваліфікації за обраною спеціалізацією, затверджуються для кожного із студентів персонально з одночасним призначенням наукового керівника.

Магістерська робота повинна містити результати проведених автором досліджень та отриманих науково обґрунтованих результатів, які у сукупності розв’язують конкретне теоретичне та практичне завдання, що має істотне значення для певного напрямку формування ефективної системи фінансового моніторингу банківської установи.

Магістерська робота готується автором особисто. Нові рішення, запропоновані автором магістерської роботи, необхідно добре аргументувати і критично оцінити порівняно з уже відомими. Викладені дослідження конструктивного розділу повинні містити прикладне значення для відповідної банківської установи, на матеріалах якої проводилися дослідження, обов’язково наводяться відомості щодо практичного застосування отриманих автором наукових результатів.

Таким чином, магістерська робота – це, по-перше, кваліфікаційна праця, а по-друге, праця, що містить вирішення важливої теоретико-методологічної проблеми або конкретного практичного завдання.

1. Магістерська дипломна робота, її мета і завдання

Магістерська дипломна робота (МДР) – це закінчена кваліфікаційна робота, що характеризується високим теоретичним, методологічним та методичним рівнем дослідження. Вона покликана виявити здібності студента на основі узагальнення та систематизації теоретичних знань, самостійно формулювати і обґрунтовувати висновки та рекомендації, вирішувати конкретно поставлені завдання, що лежать в площині удосконалення банківської діяльності. Це самостійне теоретичне та прикладне дослідження, що виконується студентом на завершальному етапі здобуття повної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Вона є кваліфікаційним документом, на підставі захисту якої державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його здатність до самостійної роботи за фахом, і приймає рішення про присвоєння відповідної кваліфікації та видачу диплома.

Як теоретико-прикладне дослідження МДР повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі ретельно проведеного аналізу діяльності конкретної організації-замовника (бази практики).

В процесі виконання магістерської роботи по проблемах банківської справи необхідно вирішити низку конкретних завдань, що стоять перед менеджментом організації ефективної системи фінансового моніторингу банку:

  1. Узагальнити актуальність обраної теми, її цінність та значення для банківської справи в цілому та банківської установи зокрема.

  2. Вивчити теоретичні положення, статистичні матеріали, довідкову та наукову літературу за обраною темою дослідження.

  3. Зібрати необхідний статистичний матеріал для проведення конкретного аналізу.

  4. Викласти свою, науково обґрунтовану, точку зору по дискусійним питанням, що стосуються теми роботи.

  5. Провести аналіз зібраних та сформованих даних, використовуючи відповідні методи обробітку та аналізу інформації.

  6. Зробити висновки та розробити рекомендації на основі проведеного аналізу щодо підвищення ефективності та удосконалення системи фінансового моніторингу, що лежить в площині предметного дослідження об’єкту дослідження.

  7. Оформити дипломну роботу в відповідності нормативним вимогам, що регламентовані методичними рекомендаціями.

  8. Здійснити розрахунок фінансової ефективності від впровадження запропонованих заходів.

Підготовка магістерської роботи складається із послідуючих етапів:

  • переддипломна практика та збір статистичної інформації;

  • ознайомлення з літературою, вибір теми та складання плану;

  • формування бібліографії, вивчення законодавчих актів, нормативних документів, наукових джерел;

  • обробіток та аналіз наявної інформації;

  • теоретичне узагальнення проблеми, формулювання висновків, розробка авторських пропозицій, рекомендацій та якісно нових підходів;

  • оформлення, роздрукування та перепліт дипломної роботи.

Метою підготовки МДР є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації «Фінансовий моніторинг у банку», виробничих завдань; сприяння розвиткові пошуку сучасних наукових досягнень у певній сфері та уміння їх самостійно застосовувати при вирішенні прикладних проблем: виявлення ступеня підготовки випускників до самостійної практичної діяльності.

Здійснюючи роботу над МДР, студент повинен закріпити навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності організації, обґрунтування власних узагальнень, висновків та пропозицій.

МДР повинна мати практичний чи науково-дослідницький характер, що визначається об’єктом дослідження та в сукупності окреслюють основні завдання роботи. Робота магістра повинна мати переважно практичну орієнтацію, коли головним завданням є пошук та обґрунтування ефективних методів управління та організації економічної, фінансової та облікової роботи банківської установи.

За погодженням із науковим керівником і завідувачем випускової кафедри окремим студентам може бути надано право виконувати МДР науково-дослідницького характеру, головне завдання якої полягає у поглибленому вивченні відповідних теоретичних моделей, пошуку шляхів їх адаптації до умов розвитку економічних, фінансових та облікових процесів в Україні. В цьому випадку визначальним критерієм оцінки стане наявність елементів наукової новизни.

Основними завданнями магістерської дипломної роботи є:

  • дослідження або поглиблення та узагальнення теоретико-методологічних засад з обраного напряму;

  • проведення всебічної оцінки ситуації із застосуванням сучасного інструментарію;

  • розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • обґрунтування запропонованих рішень з використанням ситуаційного аналізу;

  • підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, и діяльності об’єкта дослідження та його специфічних рис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]